BM: 2010 kalkınma yılı olacak

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin 2010 yılında öncelik verdiği konuların başında kalkınmanın geldiğini belirterek 2010 yılını ''Kalkınma Yılı'' olarak ilan etti.

BM: 2010 kalkınma yılı olacak
  Genel Sekreter Ban , BM ' de 192 ü ; lkenin temsilcilerine 2010 yılında BM ' nin ö ; ncelik verdiği konuları anlatmasının ardından basına da aç ; ıklamalarda bulundu .
2010 yılının ' ' kalkınma yılı ' ' olduğunu ilan eden Ban , 2015 yılına kadar BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmada da daha ç ; ok ç ; aba sarfedilmesi gerektiğini belirtti .
Dü ; nyanın ve insanların zor zamanlardan geç ; tiğini belirten Ban , ' ' Dü ; nyada pek ç ; ok ihtilaf devam ediyor , pek ç ; ok insan geride bırakılıyor ' ' dedi . Dü ; nyanın sorunların ç ; ö ; zü ; mü ; nde BM ' nin liderliğini istediğini vurgulayan Ban , ' ' Benim mesajım gayet basit , BM Binyıl Kalkınma Hedefleri başarısız olamaz , olmamalıdır ' ' dedi .
Dü ; nyada ekonomik bü ; yü ; menin ve gü ; venliğin sağlanması ve ailelerin yaşam koşullarının iyileşmesi iç ; in kalkınmaya yatırım yapılması gerektiğinin altını ç ; izen Ban , bu yıl Eylü ; l ayındaki 65 . BM Genel Kurulu ü ; st dü ; zey toplantıları sırasında Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi dü ; zenleneceğini ve Mart ayında da bu hedeflere ulaşmada gelinen nokta ve eksikliklerle ilgili ü ; ye devletlere bir değerlendirme raporu sunacağını ifade etti .
Kalkınma hedeflerine ulaşmada iklim değişikliğiyle mü ; cadelenin de son derece ö ; nemli olduğunu vurgulayan Ban , Aralık 2009 ' da Kopenhag zirvesinde sağlanan mutabakatın bu yıl iç ; inde hukuken bağlayıcı bir anlaşmaya dö ; nü ; şmesi gereğine dikkat ç ; ekti . Genel Sekreter , 2010 ' da BM ' nin diğer ö ; ncelik verdiği alanları ise ' ' kadınlara daha fazla fırsat verilmesi , nü ; kleer silahlardan arınmış bir dü ; nya , insan haklarının ve hukukun ü ; stü ; nlü ; ğü ; ilkesinin yaygın hale gelmesi ve BM sisteminin gü ; ç ; lendirilmesi ' ' olarak sıraladı .
BÖ ; LGESEL KURULUŞLARLA GÖ ; RÜ ; ŞME
Genel Sekreter Ban , konuşmasının başında New York yakınlarındaki Long Island-Greentree ' de uluslararası ve bö ; lgesel kuruluşların başkanlarıyla bugü ; n ve yarın gö ; rü ; şmeler yapacağını ve gö ; rü ; şmelerde karşılıklı işbirliğini gü ; ç ; lendirme konusunu gö ; rü ; şeceklerini belirtti . Basına kapalı devam eden iki gü ; nlü ; k toplantılara İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katılıyor .
KUZEY KORE
Genel Sekreter Ban , Kuzey Kore ' nin kendisine yö ; nelik yaptırımların kaldırılması halinde altılı gö ; rü ; şmelere dö ; neceği yö ; nü ; ndeki aç ; ıklamasıyla ilgili bir soru ü ; zerine , aç ; ıklamadan haberdar olduğunu belirterek , bö ; lgede istikrarlı barış ve gü ; venlik mekanizması kurulmasının ö ; nemli olduğunu sö ; yledi . Sorunların barışç ; ıl bir şekilde ve diyalog yoluyla ç ; ö ; zü ; lmesi gereğine dikkat ç ; eken Ban , Kore yarımadasının nü ; kleer silahlardan arındırılması ile bö ; lgede barış ve istikrarın sağlanmasında ise Genel Sekreter olarak mü ; zakerelerin ilerlemesi yö ; nü ; nde elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu da ifade etti .
ORTA DOĞU
Ban , Orta Doğu ile ilgili bir soru ü ; zerine ise , barış sü ; recine dö ; nü ; lmesi iç ; in uluslararası toplumun nasıl yardımcı olabileceği yö ; nü ; nde dü ; nya liderleriyle gö ; rü ; ştü ; ğü ; nü ; , son olarak Mısır Cumhurbaşkanı Hü ; snü ; Mü ; barek ile konuştuğunu , yakında da Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile biraraya geleceğini belirtti . İsrail ve Filistin taraflarının liderlerine mü ; zakere masasına dö ; nmeleri yolunda telkinde bulunduğunu kaydeden Ban , tarafların mü ; zakere sü ; recinin iç ; inde kalmalarının ç ; ok ö ; nemli olduğunu belirtti . Ban , bu kapsamda Orta Doğu Dö ; rtlü ; sü ; nü ; n de ( ABD , BM , AB ve Rusya ) bu hafta iç ; inde Brü ; ksel ' de toplanmasının beklendiğini dile getirdi .
BM TADİLATI
Ban , BM ' nin bugü ; n hizmete aç ; ılan geç ; ici binasının , 39 katlı BM merkez binasının onarılmasının ardından yıkılıp yıkılmayacağının sorulması ü ; zerine , bugü ; n daha ö ; nce de sö ; ylediği gibi binanın yıkılma kararının BM ü ; lkelerine ait olduğunu , şu anda bu yö ; nde bir karar olduğunu sö ; yledi . Kendi ofisinin geç ; ici binanın 3 . katında olduğunu sö ; yleyen Ban , en geç ; 3 yıl sonra BM merkez binasındaki 38 . katındaki ofisine dö ; nmeyi beklediklerini belirtti .
Ban , onarım sırasında BM binasında kullanılan ve kansere yol aç ; tığı sö ; ylenen asbestoz iç ; eren yapı malzemelerinin sö ; kü ; lmesiyle ilgili bir soru ü ; zerine ise bu konuya sağlık aç ; ısında ö ; zel ö ; nem verdiklerini , BM binası tam olarak boşaltıldığında asbestoz iç ; eren malzemelerin sö ; kü ; mü ; nü ; n yapılacağını sö ; yledi . Ban , bir başka soru ü ; zerine ise BM ' nin tadilatı kapsamında daha ö ; nceden onaylanmış olan 1 . 8 milyar Dolar ' lık bü ; tç ; elerini aşmayacakları yö ; nü ; nde BM ü ; ye devletlerine garanti verdiğini de dile getirdi .