Aşkın 40 kuralı!

Elif Şafak 'Aşk' isimli romanında aşkın '40 kuralı'nı kaleme aldı.

Aşkın 40 kuralı!
  Duygularımızın iki tane ucu varsa biri korku ise diğeri sevgidir . 40 kural iç ; imizdeki Ö ; z ' le birleşme , hakikati bulma yolculuğumu karşımızsa ç ; ıkan Aşk ' ın kurallarıdır .

O en uç ; noktada ö ; yle bü ; yü ; k bir sevgi vardır ki , olsa olsa adı ilahi sevgi olur . İşte bu ilahi sevginin bir diğer adı da her yerde aradığımız , ö ; zellikle karşı cinste buluruz sandığımız &ldquo ; AŞK ' ' tır . Hayat ne ironik değil mi? Dışarda sandığımız şeyler , aslında iç ; imizde durmakta ve bizim onların farkına varmamızı beklemekte .

40 KURAL

Birinci Kural : Yaradanı hangi kelimelerle tanımladığımız , kendimizi nasıl gö ; rdü ; ğü ; mü ; ze ayna tutar . Şayet Tanrı dendi mi ö ; ncelikle korkulacak , utanılacak bir varlık geliyorsa aklına , demek ki sende korku ve utanç ; iç ; indesin ç ; oğunlukla . Yok eğer Tanrı dendi mi evvele aşk , merhamet ve şefkat anlıyorsan , sende de bu vasıflardan bolca mevcut demektir .

İkinci Kural : Hak Yolu ' nda ilerlemek yü ; rek işidir , akıl işi değil . Kılavuzun daima yü ; reğin olsun , omzun ü ; stü ; ndeki kafan değil . Nefsini bilenlerden ol , silenlerden değil!

Ü ; ç ; ü ; ncü ; Kural : Kuran dö ; rt seviyede okunabilir . İlk seviye zahire manadır . Sonraki batıni mana . Ü ; ç ; ü ; ncü ; batıninın batınisıdır . Dö ; rdü ; ncü ; seviye o kadar derindir ki kelimeler kifayesiz kalır tarif etmeye .

Dö ; rdü ; ncü ; Kural : Kainattaki her zerrede Allah ' ın sıfatlarını bulabilirsin , ç ; ü ; nkü ; O camide , mescitte , kilisede , havrada değil her an her yerdedir . Allah ' ı gö ; rü ; p yaşayan olmadığı gibi O ' nu gö ; rü ; p ö ; len de yoktur . Kim O ' nu bulursa sonsuza dek O ' nda kalır .

Beşinci Kural : Aklın kimyası ile aşkın kimyası başkadır . Akıl temkinlidir . Korka korka atar adımlarını . ' Aman sakın kendini ' diye tembihler . Halbuki aşk ö ; yle mi? Onun tek dediği : ' bırak kendini , ko gitsin! '
Akıl kolay kolay yıkılmaz . Aşk ise kendini yıpratır , harap dü ; şer . Halbuki hazineler ve defineler yıkıntılar arasında olur . Ne varsa harap bir kalpte var!

Altıncı Kural : Şu dü ; nyada ç ; atışma , ö ; nyargı ve husumetlerin ç ; oğu dilden kaynaklanır . Sen sen ol , kelimelere fazla takılma . Aşk diyarında dil zaten hü ; kmü ; nü ; yitirir . Aşık dilsiz olur .

Yedinci Kural : Şu hayatta tek başına inzivada kalarak , sadece kendi sesinin yankısını duyarak , Hakikat ' i keşfedemezsin . Kendini ancak bir başka insanın aynasında tam olarak gö ; rebilirsin .

Sekizinci Kural : Başına ne gelirse gelsin , karamsarlığa kapılma . Bü ; tü ; n kapılar kapansa bile , sonunda O sana kimsenin bilmediği bir patika aç ; ar . Sen şu anda gö ; remesen de , dar geç ; itler ardında nice cennet bahç ; eleri var . Şü ; kret! İstediğini elde edince şü ; kretmek kolaydır . Sufi , dileği gerç ; ekleşmediğinde de şü ; kredebilendir .

Dokuzuncu Kural : Sabretmek ö ; yle durup beklemek değil , ileri gö ; rü ; şlü ; olmak demektir . Sabır nedir? Dikene bakıp gü ; lü ; , geceye bakıp gü ; ndü ; zü ; tahayyü ; l edebilmektir . Allah aşıkları sabrı gü ; lbeşeker gibi tatlı tatlı emer , hazmeder . Ve bilirler ki , gö ; kteki ayın hilalden dolunaya varması iç ; in zaman gerekir .

Onuncu Kural : Ne yö ; ne gidersen git , -Doğu , Batı , Kuzey ya da Gü ; ney -ç ; ıktığın her yolculuğun iç ; ine doğru bir seyahat olarak dü ; şü ; n! Kendi iç ; ine yolculuk eden kişi sonunda arzı dolaşır .