Amaç Anayasa değişikliği mi?

Refereandum süresinin 120 günden 45 güne indirilmesinin altında Anayasa değişikliği olduğu iddia edildi.

Amaç Anayasa değişikliği mi?
  Buna gö ; re Ak Parti ve hü ; kü ; metin ilk hedefi parti kapatmanın ö ; nü ; nü ; kesmek . Ancak bunu sağlayacak tek maddelik dü ; zenlemeye referandumdan &ldquo ; Evet&rdquo ; ç ; ıkma olasılığı dü ; şü ; k gö ; rü ; ldü ; ğü ; nden , paket geniş kesimlerin desteğini alacak başka değişiklikleri de kapsayacak . Dü ; zenlemenin hedefi ve iç ; eriği şö ; yle : Şiddete başvurmadığı , şiddeti ö ; vmediği sü ; rece parti kapatmanın ö ; nü ; nü ; kesecek bir dü ; zenleme getirilirken , değişikliğin ç ; erç ; evesini , Avrupa İnsan Hakları Sö ; zleşmesi ve AİHM ' nin kararları ile Venedik Kriterleri oluşturacak . Dü ; zenleme ile parti kapatmak yerine suç ; işleyen ü ; ye cezalandırılacak .

Tek madde olmayacak

Tek maddelik dü ; zenlemenin BDP dışında destek bulması , hatta iktidar milletvekillerinin tü ; mü ; nü ; n desteğini alması olası gö ; rü ; lmü ; yor . Dü ; zenlemenin 367 ' nin altında kabul bulması halinde referandum zorunlu olacak . O zaman da sandıktan &ldquo ; Evet&rdquo ; ç ; ıkması zor gö ; rü ; lü ; yor . Anayasaya gö ; re , 330- 367 aralığında oy alarak kabul edilen anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı onaylasa da referanduma gö ; tü ; rü ; lmek zorunda . Ak Parti ' nin 337 , BDP ' nin ise 20 milletvekili bulunuyor . Bu yü ; zden iktidar , sandıkta &ldquo ; evet&rdquo ; denecek bir paketle kamuoyunun ö ; nü ; ne ç ; ıkacak ; kitleleri ilgilendiren dü ; zenlemelere gidecek . İlk hedef kamu gö ; revlileri . Bu kapsamda AB kriterleri aç ; ısından da gerekli olan , sendikalarla ilgili anayasa maddeleri değiştirilecek . Hem sendikal haklar iç ; in gü ; vence verilecek hem de kamu ç ; alışanlarına grev ve toplu iş sö ; zleşme hakkı tanınacak .

Bireysel başvuru hakkı

Dü ; zenleme iç ; in yü ; zde 10 ' luk seç ; im barajı da değerlendirildi . Bu madde ile ilgili olarak kesin karar verilmemiş olmakla birlikte , her partinin TBMM ' de temsilinin yolu aç ; ılacak . Bu da &ldquo ; Tü ; rkiye Milletvekilliği&rdquo ; yolu ile yapılacak . Bö ; ylece 550 milletvekilinin 450 ' si eski sistemle seç ; ilirken , 100 ' ü ; partilerin alacağı oy oranına gö ; re dağıtılacak . Ö ; rneğin yü ; zde 1 ' i aşan parti bir milletvekilliği kazanmış olacak . Paketin kaderi ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de muhalefetin tavrına bağlı . Eğer uzlaşma sağlanırsa paket , muhalefetin de talepleri doğrultusunda genişleyecek . İktidarın bu noktada tercihi HSYK ile Anayasa Mahkemesi ' nin yapısını dü ; zenlemek olacak . Anayasa Mahkemesi ' ne bireysel başvuru hakkını da getirecek olan dü ; zenleme , mahkemenin ü ; ye sayısını artırırken , ü ; yelerin seç ; im yö ; ntemini de değiştirecek .
? Pakette ç ; ocuk istismarının ö ; nü ; nü ; kesecek değişiklikler de sö ; z konusu ve bu dü ; zenleme muhalefetle uzlaşma sağlanmasa da pakete girebilir . Ç ; ü ; nkü ; bu değişikliğin de geniş kesimlerin desteğini alacağı dü ; şü ; nü ; lü ; yor .

Teklifi haftaya salı komisyonda

? Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ' ın Anayasa değişikliğinde halk oylaması sü ; resini 120 gü ; nden 45 gü ; ne indiren teklifi , 19 Ocak Salı gü ; nü ; Meclis Anayasa Komisyonu ' nda gö ; rü ; şü ; lecek . Bozdağ , bu teklife karşın partilerinde herhangi bir Anayasa paketi hazırlığı olmadığını sö ; yledi . &ldquo ; Muhalefet her şeyde bir keramet arıyor&rdquo ; diyen Bozdağ , bu teklifin bir yıldan ö ; nce uygulanamayacağı gö ; rü ; şü ; ne ise katılmadığını belirtti .