Altın ve petrol yükseliyor

Çin'in alımları ve Dolar'ın zayıf seyriyle altın fiyatları 1.159 doları aşarak son 5 haftanın en yüksek düzeyine ulaştı. Yine Çin'in petrol talebinin artması sonucu ABD ham petrolünün varil fiyatı 83 Dolar'ın üzerine çıkarak, 15 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Altın ve petrol yükseliyor
  Altın fiyatları yeniden yü ; kselişe geç ; ti . Altın 1 . 159 Dolar ' ı aşarak son 5 haftanın en yü ; ksek dü ; zeyine ç ; ıktı . Fiyatlar Aralık ayında 1 . 226 Dolar ' la tü ; m zamanların rekorunu kırmıştı . Ç ; in ' deki alımların , tü ; m emtia fiyatlarında olduğu gibi altını da desteklediği belirtiliyor .

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolü ; nü ; n varil fiyatı 83 Dolar ' ın ü ; zerine ç ; ıkarak , 15 ayın en yü ; ksek seviyesine yü ; kseldi . Petrol fiyatının artışında da Ç ; in ' in petrol talebinin artması , ABD Dolar ' ının değerinin dü ; şü ; k olması , ABD ve Avrupa ' daki şiddetli kış koşulları ile Nijerya ' da arzla ilgili sorunlar etkili oluyor . ABD ham petrolü ; nü ; n varil fiyatı Şubat ayı teslimi bugü ; n 80 cent artışla 83 . 55 Dolar oldu . Geç ; en hafta Cuma gü ; nü ; 82 . 75 Dolar ' dan kapanan ABD ham petrolü ; nü ; n varil fiyatı dü ; n bir ara 83 . 67 doları gö ; rerek , Ekim 2009 ' dan bu yana en yü ; ksek seviyesine ç ; ıktı . Londra Brent tipi ham petrolü ; n varil fiyatı da 60 sentlik yü ; kselişle 81 . 97 Dolara yü ; kseldi . Ç ; in ' in geç ; en ay yü ; zde 56 artan petrol talebi , geç ; en yılın tamamında ise yü ; zde 12 yü ; kseldi . Yatırımcıların enflasyona karşı korunmak iç ; in emtia alımına yö ; nelmeleri nedeniyle ABD Dolar ' ının değerinin dü ; şü ; k olması da petrol fiyatlarını destekledi .

ABD ve Avrupa ' da kış koşullarının sert geç ; mesi ve Nijerya ' da Chevron şirketine ait bir ham petrol boru hattına dü ; zenlenen saldırı sonucu ü ; retimin gü ; nlü ; k 20 bin varil azalması da fiyatların artmasına destek verdi .