Ali Bayramoğlu iktidarı uyardı

Vatan gazetesi yazarı Mine Şenocaklı, Gazeteci ve Akademisyen Ali Bayramoğlu ile yaptığı röportajın 2. kısmı.

Ali Bayramoğlu iktidarı uyardı
  İşte Şenocaklı ' nın yazısı :

Ali Bayramoğlu , &ldquo ; Eğer Kü ; rt politikasında başarısız olunursa , aç ; ılım sü ; reci ilerlemez kapanırsa , bunun bedeli siyasi iktidara ç ; ift taraflı ç ; ıkar . İktidar , hem Kü ; rtlerden , liberallerden destek bulamaz hem de kendisine oy veren kesimler istikametlerini merkez sağda başka bir partiye ç ; evirir . Asıl ö ; nemlisi ise siyaset fikri yerini tekrar asayişe bırakır&rdquo ; diyor .

Ne olursa , sizin Gorbaç ; ovvari bir değişim yaşıyoruz dediğiniz bu sü ; reç ; raydan ç ; ıkar?

Ö ; nce şunu tekrar vurgulayayım ; bugü ; n ulaşmış olduğu demokratik olgunluk aç ; ısından , dü ; nyada , bö ; lgede yaşanan koşullar aç ; ısından Tü ; rkiye ' nin Putinleşmesi , tek parti dü ; zenine gitmesi diye bir şey olmaz . Ama risk nedir? Risk değişimin raydan ç ; ıkmasıdır . Bu ciddi bir risktir , ç ; ü ; nkü ; değişim sü ; recinin henü ; z ortasındayız . Askeri vesayetten tam ç ; ıkmadık . Hem toplumun yeniden harmanlanması , bü ; tü ; nleşmesi , kendisiyle yü ; zleşmesi safhası var , hem de ekonomik sorunlarımızı tam halledebilmiş değiliz . Hâ ; lâ ; bü ; yü ; meye ihtiyacımız var . Ç ; ö ; zü ; lmemiş devasa bir Kü ; rt sorunumuz var . Bü ; tü ; n bunlara baktığınız zaman bü ; yü ; k bir değişim yaşanıyor ama sü ; reç ; tamamlanmış değil .

&ldquo ; PKK ' nın deriniyle devletin derini el ele verebilir&rdquo ;

Peki , raydan ç ; ıkma riski ne?

Eğer bu değişim sü ; reci tamamlanmazsa , nasıl tamamlanmaz hemen sö ; yleyeyim , birincisi Kü ; rt politikasında başarısız olunursa , aç ; ılım sü ; reci ilerlemez kapanırsa , hü ; kü ; met tarafından ya da Kü ; rtler tarafından sü ; reç ; tıkanırsa , ç ; atışma ruhu yü ; kselirse , bunun bedeli siyasi iktidara ç ; ift taraflı ç ; ıkar . İktidar , hem Kü ; rtlerden , liberallerden destek bulamaz hem de kendisine oy veren kesimler istikametlerini merkez sağdaki başka bir partiye ç ; evirir . Asıl ö ; nemlisi , siyaset fikri yerini tekrar asayişe bırakır ve siyasi iklim ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de etkilenir . İlk risk budur .

Ya ikincisi?

İkincisi , ekonomi . Şimdi IMF ile bir gö ; rü ; şme yapılıyor , bildiğim kadarıyla 45 milyar dolar daha bir para iç ; in . . . Bu para eğer bü ; yü ; me ve kalkınma ç ; abaları iç ; in kullanılmazsa , işsizliğin bir toplumsal memnuniyetsizlik dalgası halinde istikrarı tehdit eder unsur haline gelmesi engellenmezse , ü ; ç ; ü ; ncü ; sü ; de reformlara devam edilmezse , yani AB etrafında yaşanan sivilleşme sü ; recinin siyasi aç ; ıdan gerekleri yapılmazsa değişim sü ; reci raydan ç ; ıkabilir . . . Kaldı ki , bu birç ; ok kesimin arzulayacağı bir durumdur . Tü ; rkiye ' de bu değişimden rahatsız olanların da ç ; ıkışlarını ve kurtuluşlarını mevcut iktidarın devrilmesine endekslediklerini biliyoruz . Sıkışmış ekonomik gruplar , hü ; kü ; metle derdi olan , değişimden mağdur olan gruplar da bu tü ; r bir iktidar değişikliğini arzuladıkları iç ; in , seç ; im sathı mahallinde bir kaos politikası , istikrarsızlık geliştirilmesi , bü ; yü ; k bir meydan kavgası yaşanması ç ; ok şaşırtıcı olmaz . Nitekim Tü ; rkiye tek parti rejimine gidiyor feveranlarının arkasında da bö ; yle bir arayış bulunuyor bence , ö ; zellikle ç ; ıkarları zedelenenler aç ; ısından . . . Bu arayış değişimi raydan ç ; ıkaracak bir arayıştır . Ancak asıl ö ; nemlisi , değişimi raydan ç ; ıkaracak asıl risk siyasi iktidarın yaşanan sü ; reci boşlamasından kaynaklanır . Bu durumda Tü ; rkiye hakikaten eski gü ; nlere dö ; ner .

Nedir o eski gü ; nler?

Yine askeri vesayet , yine istikrarsızlık , yine kaos gibi bir dizi sıkıntının kuşatacağı dö ; neme geri dö ; neriz . Bu konuda bir diğer risk de , kimi daha militarist direnç ; gruplarının istikrarsızlık politikası yaratmak iç ; in ellerinden geleni yapmasıdır . Kimileri sokağı karıştırabilir , kimileri Kü ; rt politikasını tıkayabilir . PKK ' nın deriniyle devletin derini arasında el ele vermeler olabilir . İşte bu sık sık gazetelerde yayınlanan umutsuzluk , istikrarsızlık , felaket haberleri insanlara daha ç ; ok aktarıldıkç ; a bu tü ; r eylemleri kolaylaştıracak gü ; vensizlik artabilir . Tü ; m bunlar 1-1 . 5 yıl iç ; ersinde kaos politikasına dö ; ndü ; rü ; lmeye ç ; alışılabilir . Bu kaos politikasının hedefi de dediğim gibi muhtemelen ilk seç ; imlerde mevcut iktidarın bu yapısıyla değil , ya bir ortakla ya da başka bir iktidarla Tü ; rkiye ' de yoluna devam etmeye ç ; alışması olacaktır .

&ldquo ; TOPLUM OLARAK AÇ ; ILDIK SAÇ ; ILDIK , ŞİMDİ Ö ; NÜ ; MÜ ; ZDE 2 YOL VAR&rdquo ;

Yani değişim rayından ç ; ıkmamalı . . .

Evet . Değişim rayından ç ; ıkarsa Tü ; rkiye hakikaten son 7-8 yılda aldığı bu mü ; thiş mesafeyi ç ; ok bü ; yü ; k bir bedel olarak ö ; der . Ç ; atışma ç ; ıkabilir , etnik ç ; atışmaya dö ; nebiliriz , Tü ; rklerle Kü ; rtler arasında gerginlikler yaşanabilir . Saç ; ılan bir toplum var şu anda . Aç ; ılıyor . Demokratikleşme her şeyi aç ; ıyor , Kü ; rtler konuşuyor , Aleviler konuşuyor , herkes talep ediyor . Bundan sonra iki yol var ö ; nü ; mü ; zde ; ya bunları derleyip toparlayıp demokratik ve şeffaf bir sistem kuracağız ya da bu sistemi kuramazsak bunların kavgasına tanık olacağız . O zaman iş ç ; ö ; zü ; lmeye gider . Ama bu değişimin değil , değiştirilmeyenlerin yarattığı bir ç ; ö ; zü ; lme olur .

***

Sadece demokrasiyle Kü ; rt meselesi buharlaşmaz!

Hü ; kü ; met Kü ; rt meselesinde ne istediğini ve ne olacağını biliyor mu?

Kimse bilemez ne olacağını . Bunlar ç ; ok zor meselelerdir . Etnik ve politik nitelikli bir sorun var karşınızda , bir hastane yapımı ya da bir kanalizasyon meselesi yok . . . Karşınızda hak talebinde bulunan farklı bir kitle var . Kim nereden bilebilir bu sorunun 10 yıl sonra ne olacağını!

Bilmeden nasıl ele alacaksınız peki?

Şunu bilebilirsiniz ; ben bu sorunu ç ; ö ; zmek iç ; in yola ç ; ıkacağım ve bu sorunu asayiş yoluyla değil , aynı zamanda hak , demokrasi ve ö ; zgü ; rlü ; k yoluyla ç ; ö ; zeceğim diyebilirsiniz . Hü ; kü ; met de bu niyetle yola ç ; ıktı . Şimdi ' Demokrasiyi geliştirirsek bu sorun buharlaşır ' diye dü ; şü ; nü ; yor . Dolayısıyla Kü ; rtler iç ; in bir şey yapmaya ç ; alışıyor , onları muhatap almıyor . Bu sonuç ; olarak aç ; ılımın tıkanmasına yol aç ; tı , daha doğrusu Kü ; rtler tarafından tıkanmasına yol aç ; tı .

Nasıl?

Ç ; ü ; nkü ; karşı taraf diye bir şey var . Ancak karşı taraf da demokrasinin kendisine fayda getireceğinden ç ; ok emin değil . Onun istediği de mü ; zakere etme , eşit taraf olma . Ç ; ok uç ; pozisyonlar bunlar . Pozisyonlar aç ; ısından baktığımız zaman zor bir dö ; nem bekliyor Tü ; rkiye ' yi . Ama buradan yol almak kaç ; ınılmazdır , ç ; ü ; nkü ; ö ; nü ; nü ; zdeki tek yol budur . Ö ; nemli olan siyasete ve ç ; ö ; zü ; me inancı kaybetmemek . Bu , ç ; ö ; zü ; mü ; n ya da bü ; yü ; k bir ç ; ö ; zü ; m sü ; recinin başlangıcıdır ve konuştuğumuz değişimin ayrılmaz parç ; asıdır . Bakın nasıl? Demokratik aç ; ılımın ortaya ç ; ıkarmış olduğu bir ruh var . O ruh nedir? Ç ; atışma yerine konuşma , asayiş yerine siyaset . Bunu koruyabilirsek o uç ; politikalar birbirine yaklaşacaktır . Hü ; kü ; met biraz daha Kü ; rtleri muhatap almaya başlayacaktır . Bu yeni kurulan siyasi partiyi belki . Diğer taraftan ben Kü ; rt politikasının ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde bu kadar şiddet ve siyaseti aynı anda harmanlayarak gitmeyeceğini dü ; şü ; nü ; yorum . Orada da bir ayrışma olacaktır . Demokratik aç ; ılım ç ; ok doğru bir hamledir , bir sü ; reç ; tir . Ortada somut bir ç ; ö ; zü ; m paketi yoktur . Olan , ç ; ö ; zü ; m iradesinin toplumsal ve siyasal ifade edilmesidir . Bu korunmalı ve geliştirilmelidir .

Yani yolda ç ; ıkacaktır paket?

Evet , iki pozisyon arasında yakınlaşma olunca . . . Bence bu yolda bir yakınlaşma olacaktır . Ç ; ü ; nkü ; askeri vesayet ç ; ö ; zü ; lmeden nasıl hukuk devleti olunmuyorsa , bu yakınlaşma , bu diyalog ortamı olmadan da farklı politikaların teması mü ; mkü ; n olmaz .

Peki sizce Kü ; rtler iç ; inden de liberal gö ; rü ; şler ç ; ıkabilecek mi , PKK ' ya rağmen?

Bunu sö ; ylemek iç ; in ç ; ok erken . Ç ; ü ; nkü ; ö ; yle olmuyor . Yani sosyolojik olarak ö ; yle gö ; zü ; kmü ; yor . Ama şu olacaktır ; ö ; rgü ; tle siyasi parti alanları ayrışacaktır .