Adana kebabı zarar gördü

Adana valisi İlhan Atış yaptığı açıklamada at ve eşek etine yönelik yapılan operasyonlar nedeniyle dünyaca ünlü Adana kebabının zarar gördüğünü belirtti.

  Vali Atış , denetimlerde &ldquo ; tek tırnaklı&rdquo ; diye tabir edilen at etine iki firmaya ait yemekhanede rastlandığını belirterek , konuya ilişkin gerekli yasal işlemlerin yapıldığını , para cezası uygulandığını ve bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç ; duyurusunda bulunulduğunu belirtti .

&ldquo ; At etini sattığı tespit edilen kasap da dü ; kkanını kapattı , ancak bu iş bitmedi&rdquo ; diyen Vali Atış , şunları sö ; yledi :

&ldquo ; Bir daha bö ; yle bir olayın yaşanmaması iç ; in tü ; m tedbirler alındı . Denetimlerde eşek etine hiç ; rastlanmadı , at eti de Adana dışında kesilerek getirilmiş , ama yer ismi veremem . Tek ü ; zü ; ntü ; m , bu olay , fazla abartılınca kentin sembolü ; Adana kebabımız zarar gö ; rdü ; . Ben basının haberi nasıl değerlendireceğine elbette karar veremem , ancak fazla abartıldığını dü ; şü ; nü ; yorum . Ç ; ü ; nkü ; , 101 numune alındı , 2 ' sinde at etine rastlandı . &rdquo ;

Vali Atış , yemek ihaleleriyle ilgili yeni bir genelge hazırladıklarını , bu işi sıkı kurallara bağladıklarını belirterek , &ldquo ; Herkes gö ; nü ; l rahatlığıyla Adana kebabı yiyebilir . Ben de İstanbul ' dan gelen misafirlerimi gü ; zel bir lokantaya gö ; tü ; rdü ; m , Adana kebabımızı hep birlikte yedik&rdquo ; diye konuştu .

GENELGEDEN

Bu arada , Adana Valiliğince yeni yayımlanan genelgeye gö ; re , ihale şartnamelerine kırmızı etlerin serolojik analizi ( tü ; r tayini , yani etin hangi hayvana ait olduğu ) konusunda madde eklenip , periyodik analizler yapılacak .

Tü ; r tayini numunelerinin alınacağı zamana , hangi ü ; rü ; nden alınacağına , işletmeciye haber vermeden ihaleyi veren kurum elemanları ( diyetisyen , gıda mü ; hendisi , yemekhane sorumlusu ) karar verecek ve tamamen bağımsız şekilde yapılacak . Yoğun şü ; phe hallerinde her zaman ilave numune alınabilecek ve ilave numune sayıları yıllık numune miktarlarının en fazla yü ; zde 20 ' si kadar fazla olabilecek .

Kurum yemekhanelerini işleten firmalar eğer ü ; retim yerinden taşımalı olarak yemek servis edecekler ise mutlaka İl Tarım Mü ; dü ; rlü ; ğü ; nden gıda sicili ve ü ; retim izni almak zorunda olacak . Bu kapsamda , İl Tarım Mü ; dü ; rlü ; ğü ; nden resmi bilgi ve denetim sonuç ; ları da talep edilmeli . Eğer , ü ; retici firma il dışında ise ilgili il mü ; dü ; rlü ; ğü ; nden ü ; retim izinleri ve son denetim sonuç ; ları gö ; rü ; lmeli .

Etlerin karkas halinde alınmasına dikkat edilmeli . Resmi kesim yerinde kesilmiş ve damgalı olmalı . Kesim raporları ve faturaları mutlaka denetlenmeli . Nakliye aracı etlerin saklanma sıcaklığını sağlayan soğutucu donanıma ve Tü ; rk Gıda Kodeksine uygun şekilde ü ; retiliyor , taşınıyor ve soğutucu donanıma sahip olmalı .