Taliban'ın aslı Yahudi mi?

Taliban'ın temelini oluşturan Paştun halkının Yahudi olduğu iddiası ortalığı karıştırdı.

  Hayfa ' daki İsrail Teknoloji Enstitü ; sü ; , Taliban ' ın temelini oluşturan Paştun halkının Yahudi asıllı olup olmadığını araştırması iç ; in bir Hintli akademisyen gö ; revlendirdi . Paştunların Yahudi olduğunu dü ; şü ; nen pek ç ; ok antropolog var .

Afganistan ve Pakistan ' daki etkinliğiyle baş edilemeyen Taliban ' ın ç ; ekirdek aşiretinin Yahudi asıllı olması ihtimali bugü ; ne dek pek ç ; ok araştırmacı tarafından gü ; ndeme getirilirken , İsrail hü ; kü ; meti ilk kez tartışmaya resmen el attı . İsrail Dışişleri ' nin burs sağladığı Hintli akademisyen Şehnaz Ali , Hayfa ' daki İsrail Teknoloji Enstitü ; tü ; sü ; ' nde ( Technion ) Taliban taraftarı Paştun halkının ataları gö ; zü ; yle bakılan ' Afridi Pathan ( Paştun ) ' aşiretinin Yahudiler ' le kan bağı olup olmadığını araştıracak .

Afganistan , Pakistan ve Hindistan ' a dağılmış yaşayan Afridilerin Yahudiler ' in 10 kayıp kabilesinden biri , ö ; zellikle Efraim kabilesi olduğu iddia ediliyor . Mumbai Ulusal Hematoloji Ensitü ; sü ; ' nden Şehnaz Ali , Hindistan ' ın Melihabad ve Uttar Pradeş bö ; lgeleriyle Afganistan-Pakistan sınırındaki aşiretlerden aldığı Paştun kan ö ; rneklerini Technion ' daki Yahudi kan ö ; rnekleriyle karşılaştıracak . Araştırmanın ü ; ç ; ay sü ; receğini belirten kadın kanbilimci , &ldquo ; DNA testinden nasıl bir sonuç ; ç ; ıkacak bilmiyorum , ama bu karmaşık konuda bize yol gö ; stereceği aç ; ık . Ayrıca bu ç ; abanın Mü ; slü ; manlar ' la Yahudiler ' i yakınlaştırmasını ve tarihi dü ; şmanlığı bırakmalarına umuyorum&rdquo ; dedi .

KAYIP EFRAİM KABİLESİ Mİ?

İsrailoğulları ' nın Yakup peygamberin soyundan 12 kabileden oluştuğu , on ikisinden onunun kaybolduğu , bugü ; nkü ; Yahudilerin kaybolmayan Yehuda ve Bü ; nyamin ' den geldiğine inanılıyor . Asurların sü ; rdü ; ğü ; 10 kabileden birinin Afridiler olduğunu savunan antropologlar , Hinduizmin kutsal kitabı Veda ' da ' Pakta ' diye anılan ve dü ; şman olarak sö ; z edilen kabilenin Afridiler , yani Paştunlar olduğunu savunuyor . Erkeğin Y kromozomunun kalıtım etkileri ü ; zerindeki ç ; alışmalarıyla bilinen Britanyalı genetikç ; i Dr . Theodore Parfitt , DNA araştırmaları sonucunda Afridilerin MÖ ; 719 ' da sü ; rü ; lmü ; ş Efraim ' den geldikleri sonucuna varmıştı .

Afridi ile Yahudi geleneklerinin benzerliği de dikkat ç ; ekiyor . Paştunların ç ; ocuklarını doğumdan sekiz gü ; n sonra sü ; nnet ettirmesi , Yahudiler gibi dü ; ğü ; n yapması , Aşeri ve Neftali gibi İbranice tınlayan aşiretlere bö ; lü ; nmü ; ş olması gibi . . . İsrail ' in ikinci cumhurbaşkanı İshak Ben-zvi , 1957 ' de yazdığı ' Sü ; rü ; lmü ; ş ve Bağışlanmış ' kitabında Asurların sü ; rdü ; ğü ; Yahudilerin Afganistan ' a dağıldığını yazmıştı . 2007 ' de ö ; lmü ; ş son Afgan kralı Zehir Şah , ataları sorulduğunda , Bü ; nyamin soyundan geldiğini sö ; ylemişti .