Tahtadan kemik yaptılar

İtalyan araştırmacılar, çeşitli kimyasal işlemlerle tahta parçasını 10 günde kemiğe dönüştürdü.

  Koyunların bacaklarına nakledilen ' yapay kemik ' dokulara uyum sağlayıp gelişmeye başladı . Geliştirilen yö ; ntemle bir kaç ; yıl iç ; inde &ldquo ; insan kemiği&rdquo ; ü ; retmenin mü ; mkü ; n olacağını bildiren araştırmacılar , tahta parç ; asının ç ; eşitli kimyasallarla girdiği reaksiyon sonucu yaklaşık 10 gü ; nde insandaki kemik dokusuna dö ; nü ; şebildiğini aç ; ıkladı .

TAHTANIN Ö ; NCE SUYU ALINDI

Araştırmada ısı yardımıyla tahtanın iç ; indeki su ve proteinleri alınarak , kalsiyum karbonat haline gelmesi sağlandı ve ortaya kimyasal olarak kemikten ayırt edilemeyen bir madde ç ; ıktı . Elde edilen kemikteki delik ve kanalların titanyum kemiklerde bulunmadığı ve bu protezin vü ; cutla daha kolay bü ; tü ; nleşeceğini sö ; yleyen araştırmacılar , araştırma sonucunun umut verici olduğunu dile getirdi .

Bolonya yakınlarındaki Faenza ' da bulunan Istec Biyoseramik Laboratuarı ' nda elde edilen kemiğinin ü ; retiminde daha hafif ve delikli olması sebebiyle bambu benzeri , ' rattan ' kullanıldı . Projeyi yü ; rü ; ten ekibin başında bulunan Dr . Anna Tampieri , &ldquo ; Laboratuvarda ü ; rettiğimiz kemikleri koyunlara naklettik ve başarılı sonuç ; lar aldık . Bu buluşun kanser tedavisinde de başarı sağlayacağını umuyoruz&rdquo ; dedi .

Bolonya Ü ; niversitesi ' nden Ortopedi Cerrahı Dr . Maurillo Marcacci ise koyunların bacaklarına monte edilen kemiğin gelişimini gö ; zlemledi . Marcacci , &ldquo ; X-ray cihazıyla yaptığımız incelemelerde kemiğin sağlıklı şekilde geliştiğini gö ; rdü ; k . Bir kaç ; ayda tahta kemik doğal kemikle birleşti&rdquo ; dedi . Avrupa Birliği tarafından desteklenen projeyi yü ; rü ; ten ekip , şimdi yapay kemiği insan vü ; cudunda denemeye hazırlanıyor .