Özel Hârekat ihtiyaçtan doğdu

Türkiye'nin sıcak gündemini değerlendirdiği röportajta, siyasi görüşlerini ve kendisine yönelik eleştirileri yorumlayan İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu, özel hayatından ayrıntılara dair sorularda da yanıt verdi.

Özel Hârekat ihtiyaçtan doğdu
  *Kahramanmaraş Vali Vekili olduğunuz dö ; nemde de Kahramanmaraş olaylarının yaşandığı ifade ediliyor .

Ben Kahramanmaraş Vali Vekilliği ' nden Şube Mü ; dü ; r Yardımcılığı ' na tayin oldum , yargıdan dö ; ndü ; , merkez emniyet mü ; dü ; rü ; olarak Ankara ' ya aldılar . Ben merkeze geldikten aylar sonra Kahramanmaraş olayları patlak verdi . Maraş olayları cereyan ettiği zaman ben ne Maraş Valisi ne de emniyet mü ; dü ; rü ; ydü ; m . Ankara ' da , Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; emrinde merkez emniyet mü ; dü ; rü ; ydü ; m . Olaylarla bir ilgim , bir ilişkim yok '

*Siz ne zaman İç ; işleri Bakan olsanız , faili meç ; hul cinayetler oluyor . Muammer Aksoy , Ç ; etin Emeç ; , Turan Dursun , Hiram Abbas . Son bakanlığınız dö ; neminde Necip Hablemitoğlu . Bu olaylar neden sizin dö ; neminizde yaşandı?

Bir ç ; ok olayların failleri şimdi yeni yeni anlaşılıyor . Soruşturmalarda birç ; ok olayın faili aydınlanıyor . Benim 2 . bakanlık dö ; nemimde bir tek faili meç ; hul var , o da Necip Hablemitoğlu , o da neredeyse aydınlanmak ü ; zere . Silivri ' de gö ; rü ; lmekte olan Ergenekon Davası ü ; zerinde savcılar ç ; alışıyorlar .

*Danıştay Saldırısı gerç ; ekleştiğinde de İç ; işleri Bakanı idiniz , ç ; ok eleştirildiniz .

Danıştay Saldırısı ' ndan sonra bize saldırdılar . Vefat eden Danıştay Ü ; yesi Yü ; cel Bey , benim arkadaşım , meslektaşım , vali . Aynı dö ; nemde kaymakamlığa başlamıştık . Bakanlıkta yaptığımız tö ; renin ardından Kocatepe Camiisi ' ne cenaze namazına gittik . Orada bize hakaretler edildi , bağırmalar , ç ; ağırmalar . Sonra olayın faillerinin kimler olduğu , kimlerden emir aldığı , kimlerden talimat aldığı meydana ç ; ıktı . Ö ; yle zannediyorum ki bu gö ; rü ; lmekte olan dava iç ; erisinde ilk bakanlığım dö ; nemindeki olaylar da aydınlanmış olur . Mesela , benden sonra da Uğur Mumcu olayı , Ahmet Taner Kışlalı olayı vardır . Ö ; yle umut ediyorum ki bü ; tü ; n bunlar aydınlanacak .

*O dö ; nem bö ; yle bir yapılanmadan şü ; phelendiniz mi?

Tabi , her ç ; ö ; zü ; lmeyen olay kafamızda soru işaretleri yarattı . Sağlam deliliniz olmayınca bir şey yapamıyorsunuz . Danıştay olayı , Cumhuriyet Gazetesi ' ne bomba atılması olayı . O zaman da biz Ergenekon sanıklarından birinin bazı telefon irtibatlarını aldık , ama mahkeme serbest bıraktı . Yapılan daha detaylı ç ; alışmalardan sonra birtakım deliller tespit edildi ki , şimdi tutuklu . Bir şeyler seziliyor , ama elinizde delil olmayınca bir şey yapamıyorsunuz . Savcı delile gö ; re iddianame yazacak , hakim delile gö ; re karar verecek .

*90 ' lı yıllarda bö ; yle bir yapılanma olabileceğini hiç ; dü ; şü ; ndü ; nü ; z mü ; ?

Yok , bö ; yle bir yapılanma katiyen dü ; şü ; nü ; lemezdi . Mü ; thiş bir yapılanma . Bana ve Hamit Fendoğlu ' na gö ; nderilen bombanın da faili bulunamadı . Ben bana gö ; nderilen bombadan sonra geldim Emniyet Mü ; dü ; r Muavini oldum . Ö ; zel olarak ekip oluşturdum , yine tespit yapılamadı , bulunamadı . O kadar ciddi ç ; alışmamıza rağmen , yurt dışından mı , yurtiç ; inden mi yapıldı tespit edilemedi . İster istemez insanın aklına o sorular geliyor . Bunu hangi gü ; ç ; , nereden , nasıl yapıyor ki hiç ; bir ipucu bulunamıyor . Bu olayların hepsi profesyonelce dü ; zenlenmiş olaylardır .

*Yani ü ; zerine gittiniz .

Gidildi tabi . Hablemitoğlu olayı iç ; in de ekip kurdurduk , araştırdık . Ondan ö ; nceki bakanlık dö ; nemimdeki her olay iç ; in ayrı ö ; zel ekipler oluşturduk .

*Sonuca ulaşılamadı mı?

Sonuca ulaşılamadı . Bir şey ç ; ıksaydı , ü ; zerine gidecektik .

*Neden ç ; ö ; zü ; lemiyor bu olaylar?

Ç ; ok profesyonelce işlenirse , profesyoneller tarafından işlenirse ç ; ö ; zü ; mü ; zaman alıyor , zor ç ; ö ; zü ; lü ; yor . Bazen de ç ; ö ; zü ; lemiyor .

DEMİRAĞ PROFESYONELDİ

*Ö ; zal ile birlikte ç ; alıştınız . Ö ; zal ' a yö ; nelik suikast girişimi de bö ; yle bir şey miydi?

Aşağı yukarı . Fail yakalandı , kaç ; ması mü ; mkü ; n değildi . Spor salonunun iç ; ine kadar giriyor , kü ; rsü ; nü ; n ö ; nü ; ne kadar yaklaşıyor ve ateş ediyor . Ben o zaman Anavatan Partisi ' nde grup başkanvekiliydim , ö ; n sıralarda oturmuştuk . Korumaların buna ateş edişi , bunun yerde yılan gibi kıvrılarak kaç ; ışını hatırlıyorum . Ç ; ok profesyonel biriydi , iyi eğitilmiş birisiydi . Ama , olay tam olarak hâ ; lâ ; ç ; ö ; zü ; lemedi .

*Ö ; zal ' ın ö ; lü ; mü ; nden hiç ; şü ; phelendiniz mi?

Ç ; ok senaryolar ü ; retiliyor . Ben senaryolara pek itibar etmem . Ö ; zal kalp rahatsızlığı geç ; irdi . Ben de 2 . ameliyatında Amerika ' ya ziyaretine gittim , Houston ' da yanında oldum . Geldikten sonra Orta Asya ü ; lkelerine resmi bir ziyaret yaptı . O seyahate katılanlar tarafından ç ; ok yorucu bir seyahat yaptığı sö ; ylenir . 1 hafta boyunca gece gü ; ndü ; z demeden koşturdu . Rahmetli ç ; alışmayı severdi . Ç ; ok geç ; yatar , ç ; ok erken uyanırdı . Dö ; ndü ; ğü ; zaman rahatsızlığını gö ; rdü ; k , hissettik . Seyahatten dö ; ndü ; kten sonra beraber olduğumuzda oturduğu yerde bile rahatsızlığını hissettim , gö ; rdü ; m .

*Bu olaylar yaşanınca dö ; nü ; p acaba bir şey var mıydı diye dü ; şü ; ndü ; nü ; z mü ; ?

O zaman da şü ; phelenildi , ama ufacık bir delil , emare olmadan ortalığı velveleye vermenin bir anlamı yok .

HERŞEY DEVLET SIRRI OLURSA OLAYLARIN MÜ ; SEBBİPLERİ BULUNAMAZ

*Devlet sırrı nasıl bir olgu?

Devlet sırrı tabii ki var . Yasa teklifi yapıldı , devlet sırrının sınırı ç ; iziliyor . Herşeyi devlet sırrı kapsamına alırsanız , işte birtakım olayların , fiillerin mü ; sebbipleri bulunamaz . Teklif devlet sırrı sayılabilecek olayların sınırını ç ; iziyor . Bö ; yle bir dü ; zenleme şarttı , buna bir sınır getirmek lazım .

*Devlet sırrının arkasına gizlenilemez hü ; kmü ; nü ; nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu sınır ç ; izilince zaten gizlenemeyecekler .

*1987 ' den beri milletvekilisiniz , her zaman ü ; st kademelerde gö ; rev aldınız , bunun sırrı nedir?

Ben milletvekili olmadan ö ; nce de bü ; rokrasinin en ü ; stü ; ndeydim , Gaziantep Valisi idim . Biz sadece doğru bildiğimizi yapıyoruz . Tek amacımız halkımıza hizmet etmek ve bundan da zevk alıyorum . İnsanlar bize geliyorlar . biz vatandaşın iç ; ine giriyoruz , halini , hatırını soruyoruz . Hep halkla birlikte oluyoruz . Bundan hiç ; kaç ; ınmadım .

*Siz Mü ; lkiyelisiniz . Bir devletç ; i yanınız var mı?

Bizim zamanımızda Mü ; lkiye ' de 3 şube vardı . İdari şube , Hariciye ve Mali Şube . İdari Şube ' den mezun olanlar kaymakam olur , devletin en ü ; st gö ; revlerinden birisiyle gö ; reve başlarız . Hariciye ' den mezun olanlar umumiyetle Dışişleri Bakanlığı ' nda ç ; eşitli kademelerden sonra bü ; yü ; kelç ; i olurlar , orada da devleti temsil yetkisi . Makam otomobillerinde Tü ; rk Bayrağı asabilen 2 meslek grubu var . Biri valiler , diğeri bü ; yü ; kelç ; iler . Hep devletin iç ; inde olduk , devletin iç ; inden geldik , ama devleti temsil ederken de hep ' milletin hizmetkâ ; rıyız ' dedik , ö ; nemli olan budur . Bu devlet bizi okuttu , buralara getirdi , bu gö ; revi verdi , ama ' millete hizmet et ' diye bu gö ; revi verdi diye dü ; şü ; nü ; rü ; m .

*İstihbarat birimleri arasındaki ç ; atışmalara tanıklık ettiniz mi?

İstihbarat birimleri arasında tatlı bir rekabet olur , ç ; atışma olmaz . Aynı amaç ; iç ; in ç ; alışıyorlar .

*JİTEM var mı?

Hâ ; lâ ; tartışılıyor . Resmi gö ; rü ; şler var . Mahkeme Genelkurmay ' a sordu , Genelkurmay ' yok ' dedi . Jandarma ' ya sordu , Jandarma ' JİTEM yok , Jandarma İstihbarat Grup Başkanlığı var ' diye cevap verdi . Birileri de ç ; ıkıp ' JİTEM ' i ben kurmuştum ' diyor . Ben kamuoyunun takdirine bırakıyorum , cevaplar okununca var mı yok mu anlaşılıyor .

*Tü ; rkiye ' de Gladio var mı?

Gladio ' yu hangi anlamda kullanıyorsunuz bilemiyorum , ama ü ; lkeden ü ; lkeye farklı isimlerle soğuk savaş dö ; nemlerinde elbette birtakım tedbirler almak iç ; in birtakım kuruluşlar , ö ; zel gö ; rev alan birimler kurulmuştu . Bunlar her ü ; lkede ayrı isimlendirilirdi . Tü ; rkiye ' de Ö ; zel Harp Dairesi denilirdi . Poliste Ö ; zel Harekâ ; t var . Polisteki Ö ; zel Harekâ ; t , terö ; rle mü ; cadele iç ; in Ö ; zal zamanında kuruldu .

*Bu birim zaman iç ; inde hukuk dışına ç ; ıktı mı? Ne oldu da bö ; yle tartışılır hale geldi?

Ö ; zel Harekâ ; t ' ın kurulması bir ihtiyaç ; tan doğdu . Bilhassa kırsalda 1984 ' lerden sonra PKK terö ; r ö ; rgü ; tü ; nü ; n kö ; y baskınlarıyla meydana ç ; ıkmasından sonra bunlarla mü ; cadele edecek ö ; zel bir birim dü ; şü ; nü ; ldü ; . O zaman jandarma karakollarımız vardı , buralarda erler gö ; rev yapıyordu . Kırsalda terö ; rle mü ; cadele edecek başka bir birimimiz yoktu . Kırsalda terö ; rle mü ; cadele etmek iç ; in sü ; ratle bunlar hazırlandı .

*Neden şimdi Tü ; rkiye ' de tartışılıyor?

Gö ; revlerini yaptılar , hâ ; lâ ; da yapıyorlar .

*Bu birime bugü ; n de ihtiyaç ; var mı sizce?

Var tabii . Bu birim ihtiyaç ; tan doğdu ve hâ ; lâ ; da ihtiyaç ; var . Terö ; r bittikten sonra ihtiyaç ; var mı yok mu diye tartışabilirsiniz . Terö ; r varken bunu tartışmamız doğru olmaz .

Ü ; NİVERSİTEDE BIYIKLARIM UZUNDU

*Neden bıyıklarınızı uzattınız? Genç ; lik yıllarınızı mı ö ; zlediniz?
Liseyi bitirdim bıyık bırakmaya başladım . Ü ; niversite hayatımda bıyıklarım var , kaymakamlıkta var , emniyet mü ; dü ; rlü ; ğü ; nde ve valilikte de var .

*Beatles ' mış lakabınız .

Ben ü ; niversitedeyken saç ; larım da bıyıklarım da uzundu . Bizim fakü ; ltede herkese bir isim takarlardı .

*Pala bıyıklı olmaktan mı hoşlanıyorsunuz?

Bu tü ; r bıyıktan hoşlanıyorum .

DİYET YAPARAK 20 KİLO VERDİM

*Bakanlık yaparken bö ; yle değildi ama , şimdi uzattınız . Bir resminizi mi gö ; rdü ; nü ; z , birisi mi ö ; nerdi de uzattınız?

Yok . Biraz berbere geç ; gidince uzadı . Uzayınca da berber ' abi kesmeyelim , bö ; yle devam etsin ' dedi . ' Hadi devam etsin ' dedik . Benim berberim ç ; ok eski . Kaymakamlığımdan , valiliğimden beri aynı berbere gidiyorum .

*Bir diyet uyguladınız , kaç ; kilo verdiniz?

Ç ; ok kilo verdim , ama şimdi 4-5 kilo aldım . Onu tekrar vermeye ç ; alışıyorum . Toplam 20 kilo vermiştim . Şeker , yağ , ekmek yoktu . Bir parç ; a kepek ekmek sabah yerdim , yağsız peynir . Bol yeşillik . Ö ; ğlen sebze yersem , akşam balık veya ızgara yerdim .

OĞLUMUN ADAYLIĞINI DESTEKLİYORUM

*Oğlunuz Beşiktaş Spor Kulü ; bü ; Başkanlığı ' na aday oldu . Destekliyor musunuz?

Destekliyorum . Arzu ediyordu , arzu ettiği iç ; in ben de destekliyorum . Bu işi iyi yapar . Deneyimi , bilgi birikimi buna mü ; sait .

*En yakın arkadaşınız kim?

1 kişi sö ; ylesem 99 kişi bana kü ; ser . Herkes benim en yakın arkadaşım , dostum . Herkesle dostum ben .

*En son okuduğunuz kitap nedir?

İsmail Ç ; olak ' ın ' Kü ; rt Meselesinin Aç ; ılımı ' isimli kitabı .

*Diyarbakır sizin iç ; in ne ifade ediyor?

Benim doğduğum , ç ; ocukluğumun , genç ; liğimin geç ; tiği ve hâ ; lâ ; adı geç ; ince heyecanlandığım , ö ; zlemle andığım şehir . 3 ay oldu gö ; rmeyeli . Annem hayattayken , ayda en az bir defa giderdim . Annem vefat ettikten sonra biraz daha seyrek gitmeye başladım .

Kaynak : Bugü ; n