'Obama ancak kahve servisi yapabilir'

ABD'de bugün piyasaya çıkacak bir kitap, Obama'nın başkanlık yarışı sırasında birçok Demokrat tarafından küçük görüldüğünü ortaya koyuyor.

  Kitapta en ç ; ok tartışılacak ifade ise , eski başkan Bill Clinton ' ın , karısına rakip olan Obama ' dan bahsederken kullandığı şu cü ; mle ; &ldquo ; Birkaç ; yıl ö ; nce olsa , bu adam bize kahve servis ediyor olurdu . &rdquo ;

Amerikalı siyaset muhabirleri John Heilemann ve Mark Halperin ' in 2008 Başkanlık Seç ; imleri yarışını konu alan &ldquo ; Game Change&rdquo ; ( Oyun Değişikliği ) adlı kitabı bugü ; n ABD ' de piyasaya ç ; ıkıyor . Demokrat Parti ve Cumhuriyetç ; i Parti ' nin adaylarının hem ö ; nseç ; im , hem de seç ; im sü ; recinde yaşadıklarını tü ; m detaylarıyla aktaran ve kampanya sü ; recinde 300 kişiyle yapılan rö ; portajlardan oluşan kitap , ö ; zellikle Barack Obama ' nın ABD Başkanı seç ; ilmeden ö ; nce parti iç ; inde de zor bir sü ; reç ; ten geç ; tiğini , ırkç ; ılığa varan hakaretlerle karşılaştığını gö ; zler ö ; nü ; ne seriyor .

Kitabın en ç ; ok tartışılacak bö ; lü ; mlerinden biri , ABD siyasetinin ağır toplarından Ted Kennedy ' nin , eski başkan Bill Clinton ile son nefesine kadar neden konuşmadığını aydınlatıyor . Yazarlara gö ; re , eşi Hillary Clinton ' ın adaylığı iç ; in lobi yapan Bill Clinton , Ted Kennedy ' nin de desteğini almak istiyordu . Hillary Clinton ' ın amacı ise , Kennedy ailesinin bir diğer etkili ferdi Caroline Kennedy ' i kendisine destek vermesi iç ; in ikna etmekti . Kitabın 218 ' inci sayfası şö ; yle devam ediyor :

KENNEDY ' Yİ Ç ; ILDIRTTI

&ldquo ; Hillary , Caroline ' ı ikna edemedi . Bill ise Ted ile konuşurken herşeyi iyice berbat etti . Iowa ö ; nseç ; imlerinden ö ; nce Kennedy ' e telefon edip , Hillary ' i desteklemesini istemişti . Fakat daha da ileri giderek Obama ' yı kü ; ç ; ü ; msemesi Kennedy ' nin alınmasına neden oldu . O gü ; nü ; hatırlayan bir arkadaşının ifadesine gö ; re , Clinton ' ın Teddy ' i kızdıran sö ; zleri şö ; yleydi : ' ( Seç ; imler ) Birkaç ; yıl ö ; nce olsa , bu adam bize kahve servis ediyor olurdu . ' &rdquo ;

Senatö ; r Ted Kennedy , 1993 ' te ABD Başkanı olan Bill Clinton ile o gü ; nlerden beri arkadaştı . 1998 ' de Monica Lewinsky skandalı patlak verdiğinde , Clinton ' a en yakın isim olan Kennedy ' nin &ldquo ; Başkan ' ı neşelendirmeye ç ; alıştığı&rdquo ; bildirilmişti . Ancak ikilinin arası son dö ; nemde bilinmeyen bir sebeple aç ; ılmış ve Kennedy ' nin geç ; en ağustostaki ö ; lü ; mü ; ne kadar dü ; zelmemişti .

' AÇ ; IK TENLİ NEGRO ' YA Ö ; ZÜ ; R '

Kitap , ABD Senatosu ' nda Demokratlar ait ç ; oğunluğun grup lideri olan Harry Reid ' ın , seç ; im sü ; recinde Obama hakkında ırkç ; ı sö ; zler sö ; ylediğini de ortaya koydu . Ö ; zel bir sohbet sırasında Obama ' yı &ldquo ; aç ; ık tenli bir Afro-Amerikalı&rdquo ; ve &ldquo ; lehç ; esi negro ( zenci ) gibi değil&rdquo ; diye tarif ettiği bilgisinin yayınlanması ü ; zerine Reid , bu ifadeler iç ; in ü ; zgü ; n olduğunu aç ; ıkladı . Afrika asıllı Amerikalılardan ö ; zü ; r dileyen Reid ' ın , Obama ' yı da telefonla aradığı bildirildi . Reid , &ldquo ; Başkan ' ın bü ; yü ; k ve coşkulu bir destekç ; isiyim&rdquo ; derken , Başkan , &ldquo ; Ö ; zü ; r kabul edildi . Dosya kapanmıştır&rdquo ; ifadesini kullandı .

HİLLARY ' DEN KİRLİ TAKTİK

YENİ kitap , Dışişleri Bakanı sıfatıyla bugü ; n ABD Başkanı ' na en yakın yetkililerden olan Hillary Clinton ' ın , başkan adayı olarak Obama ' ya karşı yarıştığı dö ; nemde hiç ; de &ldquo ; centilmence&rdquo ; davranmadığını da ortaya koyuyor . Kitaba gö ; re New Hampshire Demokrat Parti ö ; rgü ; t başkanı Bill Shaheen , ABD medyasına , Obama ' nın geç ; mişte uyuşturucu kullandığını iddia edince , Hillary &ldquo ; Aferin Billy ' e&rdquo ; diye destek verdi .

&ldquo ; Bu konuya yü ; klenelim&rdquo ; talimatını veren Hillary ' i kampanyadaki kurmayları gü ; ç ; lü ; kle ikna etti . Kanıt olmadan bu konuda ö ; ne sü ; rü ; lecek iddiaların oy kazandırmak yerine oy kaybettirdiğine ikna olmayan Hillary Clinton ise , &ldquo ; Daha ö ; nceki seç ; imlerde bu konular gü ; ndeme gelmedi mi? Şimdi neden bundan kaç ; ınıyoruz ki&rdquo ; diye ısrar ediyordu .

Kaynak : Hü ; rriyet