Nexus One ile İPhone 3GS karşılaştırılması

Google çok konuşulan yeni telefonunu tanıttı. Kaliforniya'da yapılan bu tanıtımı milyonlarca kişi canlı yayından heyecanla izledi.

  Google ' ın yeni telefonu Nexus One Apple ' ın iphone ' nunun tahtını sarsacak gibi duruyor . fakat hangisi daha iyi sorusunu bu iki telefonu karşılaştırarak bulacağız .

BOYUTU VE AĞIRLIĞI

nexus one ' ın boyutu 119x59 . 8x11 . 5 mm , ağırlığı 130gr . diğer taraftan iphone 3gs ' nin boyutu 115 . 5x62 . 1x12 . 3 mm ve ağırlığı 135gr .
kazanan : eşitlik . i· ; kisi arasında dikkate alınmayacak boyut ve ağırlık farkları var . yani bu iki telefon neredeyse aynı ö ; lç ; ü ; ve ağırlığa sahip . i· ; kisi de hafif ve ikisini de dar bir kot bile giyseniz cebinizde taşıyabilirsiniz .

EKRAN



nexus one ' da 3 . 7 inç ; lik ekran , iphone ' da ise 3 . 2 inç ; lik ekran bulunmakta . bü ; yü ; klü ; ğü ; n daha iyi olması her nekadar gö ; receli bir kavram olsa da aynı boyuttaki iki telefondan ekranı daha bü ; yü ; k olan kanımca tercih sebebidir .

bununla yetinmeyenlere nexus one ' ın ç ; ok daha fazla olan ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; ğü ; ( 480x800 ) iphone ' un 320x480 olan ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; ğü ; ne fark atıyor . bu nexus ' un daha fazla detay sunmasına ve yü ; ksek ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; klü ; videoların daha iyi gö ; rü ; nmesine olanak sağlıyor .

ayrıca ö ; nemli bir noktayıda es geç ; meyelim . nexus one yeni amoled ekranıyla tam bir kontrast canavarı . bu yeni teknolojiyle ç ; ok daha iyi siyah seviyelerine ulaşılabilmekte .

kazanan : ç ; ok bü ; yü ; k farkla nexus one .

DOKUNMATİK EKRAN

İki telefonda da dokunmatik ekran bulunmakta . hepimizin bildiği gibi iphone bize multi-touch ( ç ; oklu dokunma ) olanağı sunmaktayadı fakat nexus one ' da bö ; yle bir ö ; zellik bulunmamakta ve bu yö ; nden aç ; ıkç ; a hayal kırıklığına uğratmakta .

kazanan : multitouch ' ın bize sundukları saymakla bitmez . bu yü ; zden iphone3GS .

KAMERA VE VİDEO KAYDETME



kazanan : nexus one .

[5] bağlanabilirlik ve wireless :

i· ; ki telefonda da quadband gsm bağlantısı bulunmakta . i· ; kisinde de 3g , wifi , edge , gprs , bluetooth ve kızılö ; tesi bulunmakta . fakat nexus one burada microusb bağlantısıyla ö ; ne geç ; iyor .

kazanan : nexus one .

[6] i· ; şletim sistemi :
nexus one yeni nesil android 2 . 1 mobil platformunu iphone ise iphone os 3 . 0 kullanmakta .

kazanan : nexus one . muhtemelen iphone ' un en bü ; yü ; k zaafı ç ; oklu gö ; rev iç ; ermiyor oluşu . nexus one ' da ise birden ç ; ok uygulama aç ; ıp aynı anda mü ; zik dinleyip aynı zamanda telefon araması yapabilirsiniz ü ; stelik hiç ; bir takılma veya donma yaşamadan . android os ' un bir diğer artı faktö ; rü ; aç ; ık kaynak olması ve sü ; rekli geliştirilebilmesi . app store ( apple os uygulamalarının satıldığı alan ) hala tartışmasız galip bununla beraber android birç ; oğu ü ; cretsiz olan sayısız araç ; la genişletilebiliyor . google yakın zamanda yaptığı bir aç ; ıklamayla android geliştiricilerine 10milyon dolar ö ; dü ; l dağıtacağını duyurmuştu yani google ' ın appstore ' u geç ; mesi ç ; ok uzak gö ; rü ; nmü ; yor .

[7] i· ; şlemci :

nexus one ' nın qualcomm snapdragon arm cortex a8 1ghz işlemciye sahipken iphone 3gs arm cortex a8 600mhz bir işlemciye sahip .

kazanan : nexus one .

[8] depolama alanı :

dü ; rü ; st olmak gerekirse ikiside bu kategoride sınıfta kalıyor . i· ; ph sadece iki seç ; enek ( 16gb ve 32gb ) sunarken nexus one 512mb dahili ve 4gb ( birlikte veriliyor ) microsd card iç ; ermekte . iphone herhangi bir genişletme seç ; eneği sunmuyor . nexus one ' nın ise microsd kart girşinden microsd kapasitesinin hızlı gelişiminden ve ucuzlamasından ö ; tü ; rü ; sadece umudumuz var .

kazanan : i· ; kiside kaybetti . ama illa bir birinci seç ; eceksek nexus one ( artırılabilir hafızadan ö ; tü ; rü ; )

[9] web tarayıcı :
nexus one webkit browser , iphone3gs ise safari browser kullanmakta .

kazanan : nexus one . i· ; phone3GS ' nin aksine javascript ve flash tabanlı siteleri destekliyor .

[10] gö ; rü ; nü ; m :

evet , iphone3gs tatlı ama artık ç ; ok sıkıldık . tü ; m dü ; nya ' da iphone3gs benzeri dü ; nya kadar telefon ç ; ıktı hatta bazısını gö ; rü ; nü ; m olarak ayırt etmek imkansız . i· ; ph 3gs ile telefonu geliştirmesine rağmen gö ; rü ; nü ; m olarak bir yenilik sunmadı .

kazanan : nexus one .

[11] şarj ö ; mrü ; :



kazanan : iphone3gs

[12] fiyat :
nexus one : 530$ iphone3gs : > ; ~1000$
kazanan : nexus one .

sonuç ; :
şu an da tam olarak bir ç ; ö ; zü ; mlemede bulunmak yanlış olur fakat nexus one ç ; ok gü ; ç ; lü ; bir şekilde iphone3gs ' a rakip olarak geliyor . nexus one ' nın ekran ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; ğü ; amoled teknolojisi ve kullanılabilirliğini ç ; ok sevdik . buna karşın iphone3gs ' un zengin appstore uygulamaları ve multitouch ö ; zelliği hala ç ; ok ç ; ekici . multi medya meraklıları , iphone3gs almadan ö ; nce nexus one ' yı incelemenizi şiddetle ö ; neririm .