Kırmızı et 50 TL olacak

Etçii Steakhouse restoran-kasap zinciri sahibi Mehmet Emin Arslan, canlı hayvan ithalatı önündeki engellerin kaldırılmaması durumunda kırmızı et fiyatlarının 50 TL 'ye kadar çıkabileceğini belirtti.

Kırmızı et 50 TL olacak
  Bugü ; n gelinen noktada dü ; nyanın en pahalı etini Tü ; rkiye ' nin tü ; kettiğini belirten Arslan , kırmızı et fiyatlarındaki yü ; kselişin ana nedeninin hayvan varlığındaki hızlı dü ; şü ; ş ve canlı hayvan ithalatındaki sorunlar olduğuna dikkat ç ; ekti .

Kurban Bayramı ' nda elde kalan kurbanlıkların et fiyatlarını aşağıya ç ; ekmeye yetmediğini aç ; ıklayan Arslan , ithalat kapısının aç ; ılması halinde fiyatların sabit kalacağı , aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL ' ye ulaşabileceği uyarısında bulundu .

Mevcut durumda 1 kilogram etin fiyatı 24 TL civarında bulunuyor .

Yerli hayvancılık kö ; tü ; durumda

İthalatın ö ; nü ; ndeki engellerin kaldırılmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Arslan , şö ; yle devam etti :

' İthalat da olmalı ihracat da . Arjantin ' de kesilen hayvan , Tü ; rkiye ' de işlensin , Arap ü ; lkelerine satılsın . İslam coğrafyası bu konuda ç ; alışmalara ihtiyacı en fazla olan bö ; lge , ithalatla yerli hayvancılık korunmak isteniyor fakat yerli hayvancılık kö ; tü ; durumda ve bunu kimse gö ; rmek istemiyor . '

Yanlış uygulanan politika ve alınmayan ö ; nlemler nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ithalatının ihmal edildiğini sö ; yleyen Arslan , ortaya konulan ç ; ö ; zü ; m ö ; nerilerininse dikkate alınmadığını aç ; ıkladı . Tü ; rkiye nü ; fusunun zaman geç ; tikç ; e daha da arttığını , buna bağlı olarak et tü ; ketiminin de gü ; n geç ; tikç ; e artacağını ifade eden Arslan , bu durumun mevcut kaynakların sö ; z konusu ihtiyacı karşılayamayarak , besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sü ; rekli yü ; kselttiğini aç ; ıkladı .

KESECEK HAYVAN BULAMIYORUZ

Mehmet Emin Arslan , yaşanan sıkıntıda Tü ; rkiye ' de hayvancılığın geriye gitmesinin yanı sıra bu mesleği sü ; rdü ; ren bü ; yü ; k işletmelerin yü ; ksek kar elde etmek amacıyla canlı hayvan ihracatı yapmalarının etken olduğunu belirtti .

Arslan , ' Daha ö ; nceki yıllarda komşu ü ; lke Suriye , Irak ve İran ' dan kaç ; ak hayvan ü ; lkeye getiren Tü ; rkiye canlı hayvan ihraç ; eder hale geldi . Ü ; retimimiz bize yetmezken ihracatın devam etmesi bü ; yü ; k ç ; elişki . Son 20 yıldır İstanbul Musevi cemaati ' nin et ihtiyacını karşılayan tek firma olarak , her hafta 100 bü ; yü ; kbaş hayvan kesiyorduk fakat son dö ; nemde haftalık 30 inek zor temin ediyoruz . Ayrıca besisiz ve cılız olan bu hayvanlara ö ; denen ü ; cret astronomik rakamlarda , zayıf inek fiyatı 13 . 00 TL kemiksiz maliyeti ise bize 19 . 00 TL + % 8 KDV . Kırmızı et sektö ; rü ; nde bir iyileştirme yapılmadığı taktirde tü ; m kü ; ç ; ü ; k ve orta ö ; lç ; ekli işletmeler kapanacaktır . Yapılan tespitlere gö ; re , Tü ; rkiye ' nin kü ; ç ; ü ; kbaş hayvan varlığı 350 bin adede dü ; ştü ; . Bu sayı son yıllarda alınan verilerle değerlendirildiğinde son derece kö ; tü ; bir tablo&rdquo ; diye konuştu .