Erdoğan Rusya yolcusu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine yarın akşam Moskova'ya gidiyor.

Erdoğan Rusya yolcusu
  Rusya Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan aç ; ıklamada , Putin ve Erdoğan ' ın Ç ; arşamba gü ; nü ; yapacakları gö ; rü ; şmede iki ü ; lke arasındaki işbirliğinin birç ; ok boyutunu ele alacakları belirtilerek , ' İki Başbakan , gö ; rü ; şmede , aralarında Gü ; ney Akım doğal gaz boru hattının da bulunduğu geniş ö ; lç ; ekli uluslararası enerji projelerinin hayata geç ; irilmesini değerlendirecek ' denildi .

Edinilen bilgiye gö ; re , Erdoğan ' ın Putin ile yapacağı gö ; rü ; şmenin ana gü ; ndemini enerji konusu oluştururken , enerjide Rusya ' ya yü ; zde 70 oranında bağımlılığı olan Tü ; rkiye ' nin Gü ; ney Akım doğal gaz boru hattının Mavi Akım doğal gaz boru hattına paralel bir şekilde yapılması teklifinde bulunacak .

Rusya ' ya enerji bağımlılığını , projeleri ç ; eşitlendirerek karşılıklı hale getirmeyi amaç ; layan Ankara , Samsun-Ceyhan petrol boru hattının daha somut hale getirilmesi ve buraya kaynak sağlanması iç ; in bir inceleme grubu kurulması ö ; nerisinde bulunacak .

Nabucco ' nun ortaklarından olan Ankara , Gü ; ney Akım doğal gaz boru hattının Karadeniz ' deki mevcut gü ; zergahta inşasının Tü ; rkiye ' nin ö ; nereceği gü ; zergahtan ç ; ok daha pahalı olacağına dikkati ç ; ekecek . Erdoğan ' ın Gü ; ney Akımın Tü ; rkiye ' den geç ; mesinin sağlayacağı avantajları gü ; ndeme getirmesi bekleniyor .

Kü ; resel ısınma ve artan ç ; evre kirliliğiyle doğal gaz tü ; ketiminin giderek arttığını , dolayısıyla Nabucco ve Gü ; ney Akımın birbirine rakip değil , aksine birbirini tamamlayıcı projeler olduğunu savunan Ankara , Samsun-Ceyhan petrol boru hattına kaynak sağlanması , Gü ; ney Akımın Tü ; rkiye ' den geç ; mesini sağlayarak Rusya ' ya enerji bağımlılığını da dengelemiş olacak .

Başbakan Erdoğan ' ın Moskova ' da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de bir araya gelmesi beklenirken , gö ; rü ; şmenin gü ; ndemini Dağlık Karabağ konusunun oluşturması bekleniyor .

Erdoğan ' ın temasları sırasında , iki ü ; lke arasında bu yıl hem gü ; mrü ; klerde Tü ; rk şirketlerinin yaşadığı sorunlar , hem de kü ; resel ekonomik kriz yü ; zü ; nden dü ; şen ikili ticaret hacmini artırma konusunda gö ; rü ; ş alışverişinde de bulunması planlanıyor .