Eğitim kanalı yayına başladı

Uydu üzerinden yayın yapacak olan eğitim kanalı ZTV yayına başladı.

  Milli Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u , ' ' Uzaktan eğitim , gü ; nü ; mü ; z bireylerinin eğitim ihtiyacını karşılamada alternatif ç ; ö ; zü ; mler sunabilecek bir sistem olarak karşımıza ç ; ıkmaktadır ' ' dedi .

Yeşilkö ; y WOW Otel ' de dü ; zenlenen eğitim kanalı ZTV ' nin tanıtım toplantısında konuşan Ç ; ubukç ; u , ö ; ğrenci ve eğitmenin fiziksel olarak aynı mekanı paylaşmak zorunda olmadığı ' ' uzaktan eğitimin ' ' , ö ; ğrenci , ö ; ğretmen ve eğitim araç ; larının iletişim teknolojileri aracılığıyla bir araya getirildiği eğitim faaliyeti olduğunu belirtti .

Ç ; ubukç ; u , şö ; yle konuştu :

' ' Uzaktan eğitim , gü ; nü ; mü ; z bireylerinin eğitim ihtiyacını karşılamada alternatif ç ; ö ; zü ; mler sunabilecek bir sistem olarak karşımıza ç ; ıkmaktadır . Bu sistem , eğitimde fırsat eşitliği sağlaması , ö ; zü ; rlü ; lere ve ç ; eşitli sebeplerle eğitim yapamamış veya yarıda bırakmış olanlara şans tanıması , yaşam seyrini bozmadan ekonomik zaman kullanımı yaratması , ö ; ğrencilerin tek başına eğitimi gerç ; ekleştirmesine yardımcı olması gibi nedenlerle bugü ; n daha ç ; ok dü ; nyanın en zengin ve sanayileşmiş ü ; lkelerinde kullanılmaktadır .

Tü ; rkiye de ilk uygulamaları 1960 ' lara uzanan bir uzaktan eğitim deneyimine sahiptir . Sü ; reç ; iç ; erisinde bilişim teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gelişen ve daha etkili bir hale gelen uzaktan eğitim , bugü ; n internet ü ; zerinden de verilebilmektedir . İnternet ve multi medya teknolojisinin eğitim programında yer almasıyla birlikte uzaktan eğitim modern bir boyut kazanmıştır . Şimdiye kadar benzeri gö ; rü ; lmemiş bir seviyede sunulması , ö ; ğrenci ve ö ; ğretmenler arasında karşılıklı olarak derse katılım imkanı sağlaması ve bu alanda ortaya ç ; ıkan teknolojik gelişmeler , uzaktan eğitim programlarını daha cazip hale getirmiştir . ' '

' ' YAKLAŞIK 690 BİN Ö ; ĞRENCİ FAYDALANIYOR ' '

Bu gelişmeler ışığında Milli Eğitim Bakanlığının 1990 ' lı yılların başında aç ; ık lise , daha sonra da aç ; ık ilkö ; ğretim ile değişik nedenlerle ö ; ğrenimine ara vermiş ve ö ; ğretim sü ; recinin dışına ç ; ıkmış bireylere tekrar okuma hakkı verdiğini anımsatan Ç ; ubukç ; u , bugü ; n itibariyle uzaktan eğitimden aç ; ık lisede yaklaşık 379 bin , aç ; ık ilkö ; ğretimde yaklaşık 145 bin , mesleki aç ; ık ö ; ğretim lisesinde yaklaşık 165 bin ö ; ğrenci olmak ü ; zere , toplamda yaklaşık 690 bin ö ; ğrencinin faydalandığını bildirdi .

Ç ; ubukç ; u , bunun dışında her dü ; zeydeki 13 milyon ö ; ğrenci ile 700 binin ü ; zerindeki ö ; ğretmenin de kendilerini geliştirmesine yö ; nelik eğitici programların yapıldığını vurgulayarak , şunları kaydetti :

' ' 1992 yılında TRT 2 ü ; zerinden başlayan uzaktan eğitim yayınlarına daha sonra TRT 4 ü ; zerinden paket programlar şeklinde devam edilmiştir . Uzaktan eğitim imkanından yararlanan ö ; ğrencilerimizin dışında ' Yaşam boyu ö ; ğrenme ' felsefesi kapsamında bakanlığımız genel izleyici kitlesine yö ; nelik eğitici ve ö ; ğretici programlar da yapmaktadır . Yapılan bu programlara son zamanlarda ö ; zel kanallardan da talep geliyor .

Ö ; te yandan , 2009 ' da TRT 4 ' ü ; n ç ; ocuk kanalına ç ; evrilmesiyle bakanlığımızın TRT 4 ü ; zerinden yapılan uzaktan eğitim yayınları kesilmiştir . Bir alternatif olarak bakanlığımızın web sitesi ü ; zerinden radyo ve televizyon yayınları başlatılmıştır . Sadece interneti olanların ulaşabildiği bu hizmeti geliştirme ç ; alışmaları sü ; rerken , ö ; zellikle sonbahar aylarında yaşadığımız H1N1 grip salgını ile tü ; m ö ; ğrencilerimize televizyon ü ; zerinden ulaşmak bir kez daha gü ; ndeme gelmiştir . ' '

Nimet Ç ; ubukç ; u , bö ; yle bir sü ; reç ; yaşanırken Mediasa Yayıncılık ' a ait olan ZTV tarafından , aç ; ık ö ; ğretim kurumlarına ait dersler ile ü ; rettikleri diğer gö ; rsel materyallerin televizyon ortamında hiç ; bir ü ; cret alınmadan yayınlanması teklifiyle karşılaştıklarını belirterek , yapılan gö ; rü ; şmeler ve değerlendirmeler sonucunda da işbirliğinin temellerinin bir protokolle atıldığını sö ; yledi .

Uydu ü ; zerinden yayın yapan ZTV ' de mevcut yayınlar yanında bakanlık tarafından ü ; retilen ders programları ile tanıtım ve belgesel programların yayınlanacağını belirten Ç ; ubukç ; u , bu kapsamda teknik kalitesi ve iç ; eriği yü ; ksek , ö ; ğretim teknikleri yenilenmiş 574 programın seç ; ilerek ZTV ' ye aktarım işlemlerinin tamamlandığını bildirdi .

Ç ; ubukç ; u , bakanlık tarafından bundan sonra ü ; retilecek programların birer kopyasının da ZTV ' ye gö ; nderileceğini sö ; zlerine ekledi .

-DEMET SABANCI Ç ; ETİNDOĞAN

Mediasa Yö ; netim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Ç ; etindoğan da , 24 saat yayın yapan ZTV ' de gelir durumu , sosyal statü ; sü ; ne olursa olsun her ö ; ğrencinin aynı seviye ve kalitede eğitim alabildiğini sö ; yledi .

Ç ; etindoğan , sosyal sorumluluk projesi olarak yola ç ; ıktıkları ZTV ' de yol haritalarını ç ; izerken , herhangi bir sistem ya da kuruma alternatif olma veya ticari getiri amacı gü ; tmediklerini belirterek , sadece faydalı olmayı amaç ; ladıklarını kaydetti .

Eğitimde fırsat eşitliği misyonu doğrultusunda ZTV olarak genç ; lerin ihtiyacı olan dersleri ve programları hazırladıklarını ifade eden Ç ; etindoğan , ' ' Bundan sonra ne kadar ç ; ok ö ; ğrenciye hatta ö ; ğretmene ulaşabilirsek , yapılan hizmetten o kadar ç ; ok kişi faydalanmış olacaktır ' ' dedi .

Toplantıda ZTV ' nin eğitim danışmanı Hasan Yıldırım , tanıtım filmi eşliğinde kanal hakkında bilgi verirken , Dr . Miraç ; Ö ; zer de ' ' Bilişim Teknolojilerinin Eğitimdeki Yeri ve Ö ; nemi ' ' konulu sunum yaptı .

Bu arada , Bakan Ç ; ubukç ; u ' nun , tanıtım toplantısı ö ; ncesinde il milli eğitim mü ; dü ; rleriyle bir sü ; re gö ; rü ; ştü ; ğü ; ö ; ğrenildi .