Çin, Almanya'nın tahtını sarstı

Almanya İstatistik Kurumu verilerine göre Çin, Almanya'nın ihracattaki tahtını sarstı...

  Almanya ' nın ihracatı geç ; tiğimiz yılın sonlarına doğru toparlanmaya başlasa da analistler Avrupa ' nın en bü ; yü ; k ekonomisinin &ldquo ; dü ; nya ihracat şampiyonu&rdquo ; unvanını Ç ; in ' e kaptıracağını ö ; ngö ; rü ; yor . Almanya ' nın ihraç ; ü ; rü ; nlerine gelen taleplerdeki zayıflama da bu ö ; ngö ; rü ; yü ; destekliyor .

Almanya İstatistik Kurumu verilerine gö ; re Kasım ayında ü ; lkenin ihracatında yü ; zde 1 . 6 ' lık bir yü ; kseliş yaşandı . Bu artış , Almanya ' nın Nisan-Kasım arasındaki ihracat grafiğinde neredeyse V şeklinde bir toparlanma olduğunu gö ; steriyor .

Bu yü ; kseliş , Almanya ' da 2009 ' un son ç ; eyreğinde ekonomik faaliyetlerde ciddi bir toparlanma yaşanacağı yö ; nü ; ndeki umutları artırmıştı .

Geç ; en yılın başlarında yaşanan felaket dü ; zeyindeki dü ; şü ; şlerden sonra , Almanya ' nın ihraç ; ü ; rü ; nlerine kü ; resel talebin artmasının yanı sıra hü ; kü ; metin ve merkez bankasının acil eylem planlarını uygulamaya koyması , Almanya ' nın geç ; tiğimiz yılın ikinci yarısında durgunluktan kıl payı kurtulmasına fırsat vermişti .


Financial Times ' da Ralph Atkins imzasıyla yayımlanan haber analizde , Almanya ' nın bu gü ; ç ; lü ; toparlanma sinyallerine karşılık , 2009 ihracat rakamları ç ; erç ; evesinde Ç ; in ' e geç ; ileceği belirtildi .

Ç ; İN ALMANYA ' YI GEÇ ; Tİ

Yatırım bankası Goldman Sachs ' ın aylık dö ; viz kuru ortalamaları ü ; zerinden yaptığı hesaplara gö ; re Ç ; in ' in 2009 ' un ilk 11 ayında yaptığı toplam ihracatın değeri 1 trilyon 70 milyar dolar olurken Almanya ' nın toplam ihracat değeri 1 trilyon 20 milyar dolarda kaldı .

Bankanın Frankfurt ofisinde gö ; revli ekonomist Dirk Schumacher &ldquo ; Ç ; in ' in 2009 yılında Almanya ' yı geç ; tiğini sö ; yleyebiliriz&rdquo ; diyor .

Almanya Toptan Satış ve Dış Ticaret Federasyonu ise cesaretini kaybetmiş değil . Federasyon başkanı Anton Bö ; rner geç ; tiğimiz ay yaptığı aç ; ıklamada &ldquo ; En bü ; yü ; k rakibimiz [Ç ; in] aynı zamanda en ö ; nemli mü ; şterimiz&rdquo ; demiş ve eklemişti : &ldquo ; Ç ; in ö ; nü ; mü ; zdeki yıllarda ç ; ok gü ; ç ; lü ; ihracat imkanları sunacak . &rdquo ;

Ancak Almanya ' da toparlanmanın hızının azaldığı yö ; nü ; nde endişe verici işaretler de yok değil . Berlin ekonomi bakanlığı bu hafta başında Euro Bö ; lgesi ' nin dışından Almanya ' ya gelen sanayi taleplerinde Kasım ayında yü ; zde 3 . 2 ' lik bir azalma olduğunu duyurmuştu . Ekim ayı iç ; in gerileme rakamları yü ; zde 2 . 7 ' deydi .

Diğer yandan yine Kasım ayında Euro Bö ; lgesi iç ; inden gelen talepteki yü ; kselişle Almanya ' nın toplam ihracat taleplerinde yü ; zde 0 . 2 ' lik ufak bir artış yaşandı .

ANALİSTLER HAYALKIRIKLIĞI YAŞIYOR

Ü ; lkenin sanayi ü ; retim verilerinde de Kasım ayında yü ; zde 0 . 7 ' lik bir artış yaşandı . Ancak bu da analistlerin beklentilerini karşılamıyor .

Ekonomi bakanlığı bu durumu otomobil alımlarında hü ; kü ; met sü ; bvansiyonlarının yü ; rü ; rlü ; kten kaldırılması nedeniyle talebin dü ; şü ; şü ; yle aç ; ıklıyor ancak &ldquo ; talep alımlarındaki tereddü ; t hali gö ; z ö ; nü ; ne alındığında yukarı doğru ivmenin zayıflayabileceğini&rdquo ; kabul ediyor .

Analizde rakamlardaki en son artış hareketlerinden sonra bile Almanya ' nın mevsimsel olarak ayarlanmış Kasım ayı ihracat rakamlarının , Lehman Brothers ' ın Eylü ; l 2008 ' deki yıkılışı sırasındaki seviyesinin en az yü ; zde 15 altında olduğu belirtiliyor .

Almanya Toptan Satış ve Dış Ticaret Federasyonu ' ndan da Cuma gü ; nü ; yapılan aç ; ıklamada da kriz ö ; ncesi seviyelere dö ; nü ; ş ihtimalinin ç ; ok yü ; ksek olmadığı ifade edilmişti .

Anketler de Alman şirketlerinin ü ; st dü ; zey yö ; neticilerinin iyimserliğini koruduğunu gö ; steriyor ancak Schumacher , bu tü ; r işaretlerin bü ; yü ; me hızıyla ilgili pek fazla fikir vermediğini belirtiyor . Schumacher , &ldquo ; Belki de sadece kanama durduğu iç ; in kendilerini iyi hissediyorlar&rdquo ;