Bu besinler şifa kaynağı

Her besinin insan vücuduna farklı faydaları var. Taze sebze, meyve ve baharatlar her biri farklı birer gıda ve vitamin deposu. Nane, kereviz, portakal, greyfurt, maydanoz ve tarçının faydaları:

Bu besinler şifa kaynağı
 

1- NANE
Nanenin ö ; zellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi vardır . Pankreas , gö ; ğü ; s ve karaciğer tü ; mö ; r gelişimini yavaşlattığını , kolon , deri ve akciğer kanserlerini de ö ; nleyici olduğu , yapılan ç ; alışmalarda gö ; rü ; lmü ; ştü ; r .
Bulantılara iyi gelir , bu nedenle nane ve limon kaynatılıp iç ; ilmesi tavsiye edilir . Anti-mikrobiyal etki gö ; sterir . Manganez , A ve C vitaminin ç ; ok iyi bir kaynağıdır . Aynı zamanda folat , demir , magnezyum , kalsiyum , potasyum , omega 3 yağları ve B2 vitaminlerinden zengindir . Ö ; zellikle yoğurda , omlet/ menemene , her tü ; rlü ; meyveye , pişmiş lahana , havuç ; , bezelyeye ç ; ok yakışır .

FERAHLATAN İÇ ; ECEKLER
Maden suyu , buzlu ç ; ay , limonata ve gazlı iç ; ecekleri naneyle tatlandırabilirsiniz .

2- MAYDANOZ
Maydanoz , A vitamini kaynağıdır . Ayrıca C ve K vitamini , demir , potasyum , kü ; kü ; rt , kalsiyum ve magnezyum yö ; nü ; nden de zengindir . Gü ; ç ; lü ; bir antioksidan kaynağıdır . Diü ; retik etkisi vardır . Toksinlerin vü ; cuttan atılmasını sağlar . Posa iç ; eriği ile ince bağırsaktaki peristaltik hareketleri artırır , kabızlık tedavisinde etkilidir .
Yapılan bazı ç ; alışmalarda adet sancılarının azaltılmasında da etkili olduğu saptanmıştır . Mide ve bağırsaklardaki gaz sıkıntılarını ö ; nler .

BOL YEŞİLLİ KISIR

- 1/2 demet maydanoz , 1/2 demet taze nane , 1/2 demet roka , 1/4 demet dereotu , 1 orta boy domates , 2 adet taze soğan , 4 yemek kaşığı haşlanmış iri bulgur , limon , sirke , 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Maydanoz , nane , roka ve dereotu doğranıp karıştırılır . Ü ; zerine domates ve soğan kü ; ç ; ü ; k parç ; alar halinde kesilerek eklenir . Son olarak daha ö ; nceden haşlanmış bulgur , nar ekşisi , limon ve sirke eklenip servis edilir .

3-PORTAKAL

Kış mevsiminin vazgeç ; ilmez meyveleri arasında yer alan portakal ö ; zellikle iç ; erdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vü ; cudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir . Portakal , C vitamininin yanı sıra B vitamini , potasyum , kalsiyum , magnezyum da iç ; ermektedir . İç ; erdiği yü ; ksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur . Bunların dışında da , damarları ve kılcal damarları gü ; ç ; lendirerek kalbin zarar gö ; rmesini engeller . Ayrıca , iç ; erdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde de , kanın pıhtılaşmasını , mide ve pankreas kanserini engeller ve yaraların da daha ç ; abuk iyileşmesini sağlar . Portakalda bulunan en ö ; nemli flavon olan herperidin kandaki kolesterol seviyesini azaltmaktadır .

C VİTAMİNİ DEPOSU
- 1 adet elma , 1 adet portakal , yarım greyfurt , 2 adet havuç ; sıkılıp iç ; ilir .

4-GREYFURT
Mayhoş ve keskin kokusuyla greyfurt , pembe - kırmızı rengini iç ; erdiği likopenden alır . Her ne kadar her mevsim bulunabiliyor olsa da en iyi kış mevsiminde yetişir .
Bağışıklık sistemini gü ; ç ; lendirmeye yardımcı olan C vitaminin mü ; kemmel bir kaynağıdır . Araştırmalar dü ; zenli olarak pembe-kırmızı greyfurt tü ; ketiminin prostat kanseri riskini azalttığını gö ; steriyor . Bir ç ; alışmada da sarı ve kırmızı renkli greyfurtun LDL kolesterol ( kö ; tü ; huylu ) dü ; zeyini ; kırmızı greyfurtun ise trigliserit dü ; zeyini dü ; şü ; rdü ; ğü ; bulunmuştur .
DİKKAT : İlaç ; kullanırken , greyfurt suyu tü ; ketmek isteyen bireyler , herhangi bir ters etki gö ; rmemek iç ; in mutlaka doktora danışmalıdır .

5- TARÇ ; IN
Kan şekeri ü ; zerindeki olumlu etkisi birç ; ok araştırmayla kanıtlanmıştır . Ayrıca anti-mikrobiyal besin olarak anılır . Beyin aktivitesini de artırıcı etkisi vardır . Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır . Ö ; zellikle geleneksel Ç ; in tıbbında , taze zencefille karıştırılmış tarç ; ın , soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tü ; ketilmektedir .
Manganezin ç ; ok iyi , demir ve kalsiyumun iyi kaynakları arasında yer alır .
Tatlı tadında bir baharat olan tarç ; ın , ö ; zellikle yoğurda , her tü ; rlü ; meyveye , et yemeklerinden yahniye , sebze yemeklerinden kabak ve tatlı patatese ç ; ok yakışır .

TARÇ ; INLI FARKLI TATLAR
- Tavuklu salatanıza , 1/4 ç ; ay kaşığı tarç ; ın , bir yemek kaşığı kuru ü ; zü ; m , bir adet dilimlenmiş kuru kayısı ilave edebilirsiniz .
- Meyve tatlılarının ü ; zerine , kek ve kurabiyelere hazırlama sırasında lezzetlendirmek iç ; in tarç ; ın ilave edebilirsiniz . 1 ç ; ay kaşığı tarç ; ın , 5 kalori iç ; erir .

6- KEREVİZ
Hipokrat , 2500 yıl ö ; nce , &ldquo ; Gergin sinirlerinizin ilacı kereviz olsun&rdquo ; demiştir . Maydanozgillerden , kokulu , otsu bir bitkidir . K ve C vitaminin mü ; kemmel bir kaynağıdır . Lif , potasyum , folat , molibden , manganez ve B6 vitaminin ç ; ok iyi , ayrıca kalsiyum , magnezyum , triptofan , fosfor , demir , B1 , B2 ve A vitaminlerinin de iyi bir kaynağıdır .
120 gram kereviz yaklaşık 20 kalori iç ; erir . Gut , osteoartrit ve romotoid artrit gibi romatizmal hastalıklara karşı koruyucu etki gö ; sterir . Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır .
Yapılan ç ; alışmalar diü ; retik aktivitesiyle ö ; dem atıcı etkisi olduğunu gö ; steriyor . İç ; erdiği aktif bileşen olan ' phthalides ' ile arterler ç ; evresindeki kasları rahatlatır ve damar tıkanıklığını ö ; nler .

PORTAKALLI KEREVİZ
- 4 adet halka şeklinde doğranmış kereviz , 1 orta boy halka şeklinde doğranmış kuru soğan , 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu , 1 yemek kaşığı zeytinyağı , tuz
- Dilimlenmiş soğanlar tencerenin en alt kısmına dizilir . Ü ; zerine halka şeklinde dilimlenmiş kerevizler konur . Ü ; zerine 2 su bardağı portakal suyu dö ; kü ; lü ; r . Az tuz ve sıvı yağ eklenerek pişirilir .