BDDK'dan kredi uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düşük faizin cazibesine kapılıp kredi kullanan vatandaşları uyardı.

BDDK'dan kredi uyarısı
  Bankacılık Dü ; zenleme ve Denetleme Kurumu ' nun ( BDDK ) Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi ' nde yayınlanan &ldquo ; Tü ; rkiye ' de Faiz Oranlarının Tü ; ketici Kredilerine Etkisi&rdquo ; araştırmasına gö ; re , tü ; keticinin kredi talebini faiz oranlarının dü ; şü ; k ya da yü ; ksekliği belirliyor . Merkez Bankası Uzmanı Mustafa İbicioğlu ile Hacettepe Ü ; niversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakü ; ltesi Ö ; ğretim Ü ; yesi Prof . Mehmet Baha Karan ' ın ortak ç ; alışmasında , faiz oranları , tü ; ketici gü ; ven endeksi ve İMKB endeksindeki değişimin tü ; keticinin kredi talebine olan etkisi araştırıldı . Araştırmada , 2004 ile 2009 yılları arasında kullanılan taşıt , konut ve ihtiyaç ; kredilerini etkileyen faktö ; rler bilimsel bir metotla incelendi .

DÜ ; ŞÜ ; K FAİZİN CAZİBESİ
Ortaya ç ; ıkan sonuca gö ; re , tü ; keticiler kredi kullanıp kullanmamaya karar verecekleri zaman ö ; ncelikli olarak faiz oranlarının seviyesine bakıyor . Kredi faizleri dü ; ştü ; ğü ; anda vatandaşın tü ; ketici kredisine olan talebi artıyor , faiz oranları yü ; kseldiği anda da talep bıç ; ak gibi kesiliyor . Araştırmaya gö ; re , kredi faizlerindeki yü ; zde 1 ' lik artış , kredi talebini yü ; zde 1 . 79 oranında azaltıyor . Araştırmayı yapan uzmanlar , tü ; ketici gü ; ven endeksinin ya da borsanın dü ; ştü ; ğü ; dö ; nemlerde dahi , faizlerin dü ; şü ; k olmasını fırsat bilen tü ; keticilerin kredi kullanmaya yö ; neldiklerini not ettiler .

ZENGiN BAKMIYOR
Araştırmadan ç ; ıkan diğer bir ö ; nemli tespite gö ; re ise , toplum genelinin yakından ilgilendiği faiz oranı , toplumun yü ; ksek gelir seviyesine sahip kesimlerinin kredi talebinde pek fazla değişikliğe yol aç ; mıyor . Varlıklı olan toplumun bu kesimi , kredi kullanacağı zaman faizlerin dü ; şü ; k ya da yü ; ksek seviyede olup olmadığına bakmıyor . Bu kesimin kredi talebini , faiz oranı yerine , satın alma kararı belirliyor .