Baykal'dan erken seçim tehdidi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti'ye erken seçim tehdidinde bulundu.

Baykal'dan erken seçim tehdidi
  CHP Genel Başkanı Deniz Baykal , seç ; im tartışmalarının bugü ; nkü ; iktidarın ü ; lkeyi getirdiği nokta karşısında insanların ' bu iş bö ; yle gitmez ' demeye başlamasından kaynaklandığını savunarak , ' ' Bu yolda devam edemez Başbakan , ederse o seç ; im tarihi talebi ç ; ok daha erkenlere de gelir ' ' dedi .

Baykal , TMMOB Ziraat Mü ; hendisleri Odası ' nca Milli Kü ; tü ; phane ' de dü ; zenlenen ' ' Ziraat Mü ; hendisliği 7 . Teknik Kongresi ' ' nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı .

Baykal , ' ' Edirne Belediye Başkanının dinlendiği ' ' iddialarına ilişkin soru ü ; zerine , ' ' bu olayın telekulak konusunda gelinen son noktanın somut ö ; rneklerinden biri olduğunu ' ' sö ; yledi .

Tü ; rkiye ' de yaşanan tartışmanın , temelde insan hak ve ö ; zgü ; rlü ; klerinin hukuk dışı yollarla kısıtlanmasına yö ; nelik şikayet olmanın ö ; tesine geç ; tiğini ifade eden Baykal , şö ; yle konuştu :

' ' Gerç ; ekten Tü ; rkiye ' de bu telefon dinlemeleriyle sadece hukuksuzluklar yanlışlıklar yakalanmak istenmiyor , belli siyasi amaç ; lara yö ; nelik tertipler komplolar bu kanalla sahneye konuyor . Bu olay hangi mahkeme kararıyla bu dinleme yapılmıştır , ortada nerede mahkeme kararı var? Bunların hiç ; birisi ortada yok . Tamamen bir tertip . Bu tertibi kim yapabiliyor? Ö ; zel ortamı iç ; inde bö ; yle bir tertibi bu kadar , bu kadar karmaşık , kim hangi teknolojiyle , bilgiyle yapabilir? Bü ; tü ; n bunları gerç ; ekleştirme gü ; cü ; ne imkanına sahip olanlar başka nerelerde neler yapıyor? ' '

- ' ' KİMSE KENDİNİ KANDIRMASIN ' ' -

Birtakım iddiaların ortaya atıldığını , ancak bunların ispatlanmadan , gereği ortaya konmadan ü ; stü ; nü ; n ö ; rtü ; lmeye ç ; alışıldığını savunun Baykal , ' ' Bugü ; n karşılaştığımız sorunların temelinde darbeci bir muhalefet değil , komplocu bir iktidarın varlığı var . Asıl mesele budur . Bugü ; n Tü ; rkiye ' nin ö ; nü ; nde darbeci bir muhalefet bulunduğu iç ; in bir gerginlik , gerilim , sıkıntı yaşanıyor değil , bugü ; n Tü ; rkiye ' de yaşanan sıkıntıların temelinde iktidarda komplocu bir iktidar var olduğu iç ; in , komplolar dü ; zenini bilinç ; li olarak sahnelediği , desteklediği , sahiplendiği iç ; in Tü ; rkiye bu sıkıntıları yaşıyor . İşin ö ; zü ; , kö ; kü ; budur . . . ' ' diye konuştu .

Baykal , ' ' ortada bir darbe tartışması yaşandığını , bununla ilgili kim ne biliyorsa ortaya koyması gerektiğini ' ' ifade ederek , ' ' Ya gerç ; ektir ya komplodur . Gerç ; ek olmadığı ortaya ç ; ıktı , o zaman komplo . Komployu kim yapıyor ; Ahmet , Mehmet mi yapıyor? Arkasında ne var ortaya ç ; ıkması lazım . O nedenle diyorum ki bugü ; n Tü ; rkiye ' de bir komplocu iktidar vardır . Sorunların temelinde de bu vardır . Kimse kendini aldatmasın ' ' dedi .

Edirne ' de vatandaşlar arasında yaşanan gerginliğe ilişkin soruyu da yanıtlayan Baykal , bunun aç ; ılım politikası başladıktan sonra ortaya ç ; ıkan ' ' ü ; zü ; ntü ; verici tablolardan biri olduğunu ' ' sö ; yledi . Tü ; rkiye ' nin hızla bir etnik ayrışmaya doğru gittiğini , CHP olarak buna ilişkin uyarıları daha ö ; nce yaptıklarını dile getiren Baykal , aç ; ılım politikasının endişe verici sonuç ; larının yaşandığını ö ; ne sü ; rdü ; .

-ERKEN SEÇ ; İM TARTIŞMALARI-

Baykal , gazetecilerin erken seç ; im tartışmalarına ilişkin sorularını da yanıtladı .

Seç ; im tartışmalarının gü ; ndeme gelmesinin kendilerinin sö ; ylemlerinden değil , iktidarın ü ; lkeyi getirdiği durumdan kaynaklandığını belirten Baykal , ' ' Seç ; im tartışmaları bugü ; nkü ; iktidarın ü ; lkeyi getirdiği nokta karşısında insanların ' bu iş bö ; yle gitmez ' demeye başlamasından kaynaklanıyor ' ' dedi .

Kurumlara yö ; nelik saldırı olduğunu , kurumun başında bulunanların şikayetlerini dile getirdiğini aktaran Baykal , vatandaşın da bu durum karşısında ü ; lkenin seç ; imle toparlanabileceği bekleyişi iç ; ine girdiğini sö ; yledi . Tü ; rkiye ' nin tabii , normal bir yö ; netim iç ; inde olmadığını iddia eden Baykal , bu tablo karşısında vatandaşın seç ; imi bir ç ; ö ; zü ; m olarak ifade ettiğini savundu .

Baykal , ' ' Siz seç ; imi ne zaman ö ; ngö ; rü ; yorsunuz? ' ' sorusunun sorulması ü ; zerine de , ' ' Ben sadece bu olayların doğru anlaşılmasına yardımcı oluyorum . Bunun kararını alacak olan iktidardır ' ' dedi . Baykal , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :

' ' Başbakan kesinlikle seç ; im sö ; zü ; nden rahatsız oluyor ama seç ; im denilmesi ' sen ü ; lkeyi yö ; netemiyorsun ' demektir . Giderek neden yaygınlaşıyor seç ; im sö ; ylemi? Neden toplum giderek bunu sahipleniyor? Tü ; rkiye ' nin gidişatını beğenmediği iç ; in sahipleniyor . Başbakan da onun iç ; in tepki gö ; steriyor . Bunu anlıyorum ama bu Başbakanın şahsi tercihiyle ortaya ç ; ıkacak bir olay değil , Tü ; rkiye sö ; z konusu olan . Bö ; yle Tü ; rkiye yö ; netimi olmaz . Tü ; rkiye ' yi kendi doğal , demokratik , hukuki yö ; netim dü ; zeni iç ; ine ç ; ekmek lazım . Ya da bu gidişe son vermesini sağlamak lazım . Bu yolda devam edemez Başbakan , ederse o seç ; im tarihi talebi ç ; ok daha erkenlere de gelir . Tü ; rkiye ' nin normalleşmesi lazım . herkesin bu iktidarın yö ; netiminde normalleşmeden umudunu kestiği iç ; in şimdi seç ; im talebini ortaya atıyor . ' '

Baykal , AK Parti ' nin oy oranına ilişkin aç ; ıklamaları ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın buna yö ; nelik sö ; zlerinin hatırlatılması ü ; zerine de sö ; zlerinin temelinde kendisinin değil , Başbakan Erdoğan ' ın yaptırdığı kamuoyu aç ; ıklamalarının bulunduğunu sö ; yledi .

Deniz Baykal , ' ' Başbakan parasını veriyor , araştırmayı yaptırıyor ama kendi yaptırdığı araştırmanın kendisiyle ilgili ortaya koyduğu sonucunu aç ; ıklayamıyor . Buna cesaret edemiyor . Kendi yaptırdığı araştırmalarda oyunun hangi dü ; zeyde ç ; ıktığını kamuoyuna ifade edemiyor . Ben onu ifade ediyorum . Şu anda bile en iyimser araştırmalarda oyu yü ; zde 32 ' nin altındadır . Bir sü ; reç ; işlemeye başlamış . Bu sü ; reç ; şu anda buraya geldi yarın onun da altına inecek ' ' şeklinde konuştu .

Yaşanan sü ; recin ve sorunların AK Parti ' yi ç ; ok daha ağır bir oy kaybına sü ; rü ; kleyeceğini de iddia eden Baykal , bunun siyasi bir polemik değil , sosyolojik bir tahlil olduğunu savundu . Baykal , ' ' AKP oy kaybediyor , oy kanaması iç ; indedir . Yü ; zde 38 ' e dü ; ştü ; , 8 . 5 puan dü ; ştü ; . şimdi daha fazla dü ; şecek . Daha fazla dü ; şerse ne olacak? 30 ' un altına dü ; şecek , sö ; ylediğim bu ' ' dedi .