Türk nüfusu yaşlanıyor

Nüfus artış hızındaki gerilemeye dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu Türkiye'nin genç nüfusu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

  Okullara kayıt yaptıran ö ; ğrenci sayısının her yıl 80 bin azaldığını belirten Bakan Ç ; ubukç ; u , 18 bin okulun ö ; ğrenci olmadığı iç ; in kapalı olduğunu sö ; yledi .

Milli Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u , Tü ; rkiye ' de nü ; fus artış hızının gerilemesinin , eğitim ü ; zerindeki yansımalarını anlattı . Buna gö ; re son 4 yılda okula kayıt yaptıran ö ; ğrenci sayısı her sene yaklaşık 80 bin azalıyor . 18 bin okul , ö ; ğrencisizlikten kapalı . Bazı bö ; lgelerde yeni okul talebi durma noktasına geldi . Marmara ve Ege ' de nü ; fus dengesi genç ; nü ; fus aleyhine değişiyor . Nü ; fus artış hızı 6 yıllık bir sü ; rede 4 . 8 ' den 2 . 2 ' ye geriledi . Adrese dayalı kayıt sisteminin ortaya koyduğu verilerle de yeni bir planlama da yapılıyor . Okul bö ; lgeleri , derslik sayıları , sınıf mevcudu , okulların illere gö ; re dağılımı yeniden dü ; zenlenecek .

BAŞBAKAN ' A DA SUNULDU


Bakanlığın nü ; fus artış hızındaki gerileme ve bu durumun eğitime yö ; nelik etkileri ü ; zerine yaptığı ç ; alışmanın sarsıcı sonuç ; ları var . Bakanlığın bu saptamaları , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' a da sunuldu . Milli Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u konuyla ilgili ö ; nemli aç ; ıklamalarda bulundu .

OKUL İNŞAATLARI DURACAK

Ç ; ubukç ; u nü ; fus artış hızının geriye dö ; ndü ; ğü ; nü ; belirterek , ' Son 4 yılda dü ; zenli olarak bir yıl ö ; ncesine gö ; re ö ; ğrenci sayısı 70-80 bin azalıyor . Gö ; ç ; veren bö ; lgelerde 18 bin okul ö ; ğrencisizlik nedeniyle kapalı . Bu şekilde giderse okul kapatmak zorunda kalacağız . Okul inşaatları duracak . Ö ; rneğin bundan sonra Beşiktaş ' ta okul yapmayacağız . Ç ; ü ; nkü ; burada nü ; fus geriliyor . Bu ilç ; emizde sınıf başına 18 ö ; ğrenci dü ; şü ; yor . Yaşlı nü ; fus daha yoğun .
Okullarımızı yeni gelişen ilç ; elere yapacağız ' dedi .

6 SENEDE 30 YILLIK DÜ ; ŞÜ ; Ş

Nimet Ç ; ubukç ; u nü ; fusun ç ; ok teknik bir konu olduğunu sö ; yleyerek , ' Marmara ve Ege ' de nü ; fus dengesi eksiye dü ; şmeye başladı . Nü ; fus artışında Gü ; neydoğu Anadolu birinci , Doğu Anadolu ikinci sırada . Nü ; fus artış hızı kısa sü ; rede 4 . 8 ' den 2 . 2 ' ye geriledi . 6 yıl iç ; inde bu noktaya geldik . 2 ' nin altı nü ; fusun geriye dö ; nü ; şü ; demektir . Dü ; şü ; ş hızı Fransa , Almanya ve Yunanistan ' ın 30 yılda yaşadığına denk geliyor ' diye konuştu .

ERKEN EVLİLİĞE TEŞVİK VAR

Bakan Ç ; ubukç ; u sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; : ' Dü ; nyadaki ö ; rneklerine baktığımızda nü ; fus artış hızı yü ; zde 2 ' nin altına dü ; ştü ; ğü ; nde trendi tersine ç ; eviremez hale geliyorsunuz . Bu noktaya gelmeden ö ; nlem almak zorundayız . Ö ; rneğin İsveç ; ' te evlilik yaşı 20-22 ' lere kadar dü ; ştü ; . Devlet erken yaşta evliliği ve ç ; ocuk sahibi olmayı ö ; zendiren ciddi mali destek sağlıyor . '

KORKUTAN DENGESİZLİK


Milli Eğitim Bakanlığı ' nın hazırladığı rapora gö ; re eğitim dü ; zeyi dü ; şü ; k , dar gelirli kesimlerde nü ; fus artarken , gelir dü ; zeyi yü ; kseldikç ; e evlenme ve ç ; ocuk sahibi olma oranı da dü ; şü ; yor . Bu sorun bö ; lgesel dengesizliklerle birleşince boyut daha da bü ; yü ; yor .

HEM KARİYER HEM Ç ; OCUK

Dinamik bir nü ; fusun ü ; lkeler arasındaki rekabeti ç ; ok etkileyeceğine vurgu yapan Bakan Nimet Ç ; ubukç ; u , ' Kadınların değişen sosyal konumları ve kariyer-konfor tercihleri de nü ; fusun azalma eğiliminde ö ; nemli bir etken ' dedi . Ç ; ubukç ; u bazı illerde ' Neden buraya okul yapmıyorsunuz ' tepkisiyle de karşılaştıklarını , cevap olarak ' Nü ; fusunuz azalıyor o yü ; zden yapmıyoruz ' dediklerini belirtti .

GÜ ; LBEN ERGEN MODEL OLMALI

Ç ; ubukç ; u , sanatç ; ıların da toplumda ö ; nemli rol modeller olduklarına dikkat ç ; ekerek , geç ; mişte Fatma Girik , Ajda Pekkan gibi pek ç ; ok yıldızın ya hiç ; ç ; ocuk yapmadığını ya da tek ç ; ocuk sahibi olduğunu ifade etti . Bakan , şimdi Gü ; lben Ergen gibi bir yandan ç ; ok ç ; ocuk yapıp aynı zamanda mesleğini de başarıyla sü ; rdü ; ren sanatç ; ı modellerinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti . Ç ; ubukç ; u , benzer şekilde Hollywood ' da da birç ; ok starın fazla sayıda ç ; ocuk yaparak topluma mesaj verdiğini ve bunun bu ü ; lkelerde devlet politikası olarak destek gö ; rdü ; ğü ; nü ; sö ; yledi . &ldquo ; Sağlıklı nesiller yetişmesi iç ; in aileye ç ; ok ihtiyacımız var&rdquo ; diyen Ç ; ubukç ; u , ç ; ok kardeşliliğin , dayanışma , duygusal destek , paylaşım gibi olumlu sonuç ; larını anlattı .

ŞUBAT ' TA Ö ; ĞRETMEN ATAMASI YOK

Nİmet Ç ; ubukç ; u , şubat ayında ö ; ğretmen atamasının yapılmayacağını da sö ; zlerine ekledi . Ç ; ubukç ; u yılda bir kez temmuz ayında atamaların tamamlanması konusunda Maliye Bakanlığı ile anlaştıklarını belirterek şu bilgileri verdi : &ldquo ; Arada atama yapmayacağız . Bö ; ylece ö ; ğretmenlerin , eğitim yılı başlamadan yerleşmesi , bundan hem ö ; ğretmen ailesinin hem de ö ; ğrencilerin olumsuz etkilenmemesi sağlanıyor . Ayrıca , ö ; zel okullarda ç ; alışan ö ; ğretmenler , yıl ortasında atama yaptığımızda o okulları bırakıp yeni gö ; revlerine geç ; iyor . Ö ; zel eğitimi de aksatmamış oluyoruz . &rdquo ;

TONY BLAİR ' DEN 4 Ç ; OCUKLU MESAJ

Bakan Ç ; ubukç ; u , Avrupa ' da ç ; ocuğu teşvik etmek iç ; in ö ; zel politikalar uygulandığına dikkat ç ; ekerek ç ; arpıcı bir ö ; rnek verdi : ' İngiltere ' de başbakanlığı dö ; neminde Tony Blair ' in eşi dö ; rdü ; ncü ; ç ; ocuğunu yaptı . Bunu aynı zamanda devlet politikasının bir parç ; ası haline getirdiler . Blair mesaj vermek ve kamuoyunun dikkatini ç ; ekmek iç ; in babalık iznini kullanarak ç ; ocuğa baktı . ' Milli Eğitim Bakanı Ç ; ubukç ; u dü ; nyada artık nü ; fus planlamasının tarih olduğunu da sö ; yledi .

100 MiLYONU BULMUYORUZ

Ç ; alışmalara gö ; re , Tü ; rkiye nü ; fusu 20-25 yıl daha artacak ancak hiç ; bir zaman 100 milyonu bulmayacak . 2050 yılında nü ; fusun 88 milyon 986 bin olması bekleniyor
YAPILAN bü ; tü ; n nü ; fus projeksiyonlarında Tü ; rkiye nü ; fusunun ö ; nü ; mü ; zdeki 20-25 yıl artmaya devam edeceği ancak gerileme nedeniyle toplam nü ; fusun hiç ; bir zaman 100 milyona ulaşmayacağı ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Ç ; ü ; nkü ; nü ; fus artış hızı dü ; ştü ; ğü ; iç ; in bugü ; nkü ; genç ; nü ; fus yaşlandıktan sonra 95-98 milyona ulaşacak . Tü ; rkiye nü ; fusu 2030 ' lu yıllardan itibaren gerilemeye başlayacak . TÜ ; İK de bu ö ; ngö ; rü ; yü ; doğrulayan bir rapor yayınlamıştı . Yapılan araştırmalara gö ; re Tü ; rkiye ' nin nü ; fus artış hızı 2020 ' de yü ; zde 0 , 8 ' e , Cumhuriyetin 100 ' ü ; ncü ; yılı olan 2023 ' te yü ; zde 0 , 7 ' ye , 2030 ' da yü ; zde 0 , 5 ' e 2035 ' te yü ; zde 0 , 3 ' e gerileyecek .

2040 ' TA 88 . 5 MİLYON

2040 yılına gelindiğinde Tü ; rkiye nü ; fusu yü ; zde 0 , 2 ' lik artış hızıyla 88 milyon 629 bin kişi olacak . 2046 ' da nü ; fus artış hızı hemen hemen sıfır seviyesine dü ; şecek ve 89 milyon 165 kişi olacak . Tü ; rkiye nü ; fusu 2047 ' den itibaren ise gerileyecek . 2047 yılında nü ; fus artış hızı eksi yü ; zde 0 , 00052 ' ye dü ; şecek ve ü ; lke nü ; fusu 89 milyon 161 kişiye inecek . 2050 yılına gelindiğinde ise eksi yü ; zde 0 , 000958 ' lik nü ; fus artış hızıyla ü ; lke nü ; fusu 88 milyon 986 bin kişiye gerileyecek .