Sivas'ın nüfusu artacak

TÜİK'in 23 ile 27 Ocak tarihleri arasında açıklayacağı kesin nüfus rakamlarında Sivas'ın nüfusunun en az 10 binin üzerinde artacağı ileri sürüldü.

Sivas'ta son günlerde yapılan çalışmalar sonucunda 294 bin olan kent merkezi nüfusunun 10 binin üzerinde artacağı ifade edildi.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, nüfus tespit çalışmalarının henüz tam olarak açıklanmadığını belirterek, "TÜİK tarafından 23 ile 27 Ocak tarihleri arasında açıklanacak kesin nüfus rakamının 10 bin veya daha üzerinde olmasını bekliyorum." dedi.

Doğan Ürgüp, nüfus tespit çalışmalarını değerlendirmek için Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, belediye başkan yardımcıları, İlçe Nüfus Müdürü, Sosyal Hizmetler İl Müdürü ve mahalle muhtarlarıyla AK-SU Kafe'de bir araya geldi.

Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç, TUİK'in yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmasında her mahallede nüfusun yüzde 30 az kayıtlara geçirildiğini söyledi.

TUİK'in yaptığı bu sayıma itiraz ettiklerini kaydeden Koç, "Bu itirazımıza bir cevap alamadık. Bu konudaki sesimizi Belediye Başkanı Doğan Ürgüp duydu" dedi.

Belediye Başkanı Ürgüp de nüfus artışının Sivas'a pozitif yansımasının İller Bankası'ndan alınacak payın artmasıyla olacağını belirtti.

Başkan Ürgüp, "Bunun yanı sıra şehirde kaç kişiye hizmet ettiğimizi bilmiyoruz. Valilik öyle belediye öyle diğer kurumlarımız öyle" diye konuştu.

Yaklaşık bir aylık çalışma sonunda kaç kişinin tespit edildiğinin açıklanmadığını ifade eden Ürgüp, "Şimdi sayı ortaya çıkmadı, ama ben 10 bin olabileceğini veya biraz daha üzerine çıkabileceğini düşünüyorum. Birinci ayın sonuna kadar yazılmaya devam edilecek. Mesela bir eve gittik su abonesi ama kayıt gözükmüyor, bunun suyunu keseceğiz. Sivas'ta oturanlar, bu ilde kayıtlı olacak. Biz de bu katkıları böleceğiz mahallerimizin kaldırımlarını, asfaltlarını yapacağız" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi de 2006 yılında ihtiyaç sahibi kişilerin tespiti ve sorunlarının çözümü için mahalle meclislerinin kurulmasına karar verildiğini açıkladı.

Bugüne kadar çeşitli nedenlerden dolayı bunun yürütülmediğini kaydeden Çiftçi, "Mahalle Meclislerini yeniden aktif hale getireceğiz. Mahalle meclislerinde ihtiyaç sahiplerinin sorunlarını görüşüp ilgili kurumlara bildirecek" ifadesini kullandı.