Google'da en çok aranan kelime

Yılbaşındaki zenginlik hayali Milli Piyango'yu sanal dünyanın zirvesine taşıdı.

Google'da en çok aranan kelime
  Google ' da son bir haftada yapılan aramalarda en fazla artış Milli Piyango ' da gerç ; ekleşti . İkincilik ise Brezilyalı bir lotarya kuruluşunun oldu .
Independent ' ın yer verdiği habere gö ; re 5 Ocak 2010 tarihi itibariyle son bir haftada Milli Piyango anahtar kelimesiyle yapılan aramalar yü ; zde 2200 artış gö ; stererek arama sıklığı en ç ; ok artan anahtar kelime oldu . Tü ; rkiye ' den 4 kişiyi milyoner yapan ve 50 milyon liraya yakın ikramiye dağıtan Milli Piyango ' nun şans oyunları son 7 yılda 235 kişinin milyoner olmasını sağladı .
Yeni yılda zirve yapan sadece Tü ; rklerin zenginlik hayali değildi . Google istatistiklerinde sıralamanın ikinci sırasında da yine bir lotarya işletmesi olan Hollandalı Staatloterij yer aldı . Bu kelimeyle yapılan aramalar yü ; zde 1800 artarken Brezilyalı lotarya kuruluşu olan Mega-Sena ' yı aratanların oranı 3 . 5 katına ç ; ıktı .
Ü ; ç ; ü ; ncü ; sırada da yeni yılla bağlantılı bir anahtar kelime yer aldı : Zyczenia Noworoczne . Bu internet sitesi de oldukç ; a popü ; ler bir fal sitesi olarak biliniyor .

MAVİ AY MERAKI
Google ' da arama sıklığı en ç ; ok artan anahtar kelimeler sırasında dö ; rdü ; ncü ; sırada ise oldukç ; a ilginç ; bir kelime vardı : Blue Moon . Astronomiye gö ; re bir ay iç ; erisinde iki kez dolunay olduğunda , bunlardan ilkine dolunay ( Full Moon ) ikincisine ise Mavi Ay ( Blue Moon ) adı veriliyor ve Mavi Ay , sadece 2 . 5 yılda bir gerç ; ekleşiyor . Aynı yıl iç ; erisinde Mavi Ay gö ; rü ; lebilmesi iç ; in ise 19 yıl beklemek gerekiyor . Bu astronomik duruma Mavi Ay denmesinin sebebi ise dolunayın zaman zaman ve bazı yerlerde mavi olarak yü ; kselmesi . Bunun ise orman yangını ve volkanlar nedeniyle atmosferdeki kü ; l miktarının fazla olması , sahra kumlarındaki fırtınalar ve havadaki nem yü ; kü ; nü ; n fazla olmasından kaynaklanabildiği belirtiliyor . Google ' da bu kelimenin arama sıklığının artmasının sırrı ise 31 Aralık 2009 tarihinde saklı . Ç ; ü ; nkü ; aralık ayı iç ; erisinde iki kez gö ; kyü ; zü ; nde dolunay gö ; rü ; ldü ; . Bunlardan ilki 2 Aralık 2009 ' da gö ; rü ; lü ; rken , ikincisi yani Blue Moon olarak adlandırılan dolunay , tam yılbaşı gecesi yani 31 Aralık 2009 ' da gö ; rü ; ldü ; . Ç ; ift dolunayın gö ; rü ; ldü ; ğü ; yıllarda genellikle herhangi bir ayın ilk ve son gü ; nlerinde dolunay gö ; zlemleniyor . 2009 ' un aralık ayından ö ; nceki son ç ; ift dolunay 2007 yılının haziran ayında gö ; rü ; lmü ; ştü ; . Yapılan hesaplamalara gö ; re ise 2012 yılına kadar mavi ay gö ; rü ; lmesi beklenmiyor .

JAPON KANALI BOYLE ' LA COŞTU
2009 ' un flaş ismi Susan Boyle , yılın son gü ; nü ; ne de damga vurdu . İngiliz Pop Star Yarışması ' nın yıldızı Susan Boyle , Japon devlet kanalı NBK ' yı zirveye taşıdı . Japonya ' da SuBo lakabıyla tanınan Susan Boyle , NBK Televizyonu ' nun naklen verdiği ' Kohaku Utagassen ' festivaline ( Kırmızı ve Beyaz Şarkı Festivali ) katılınca , Google arama motoruna NBK kelimesi yazanların oranı bir haftada yü ; zde 60 arttı .
Tü ; rkiye ' de artık pek rağbet gö ; rmeyen bir alışkanlık olsa da yeni yıl kartları Google ' ın favorilerinden biri oldu . Happy New Year 2010 tebrik kartlarını arayanların sayısı bir haftada yü ; zde 450 arttı .
Yeni yıldan iş bekleyenlerin miktarı da google istatistiklerine yansıdı . Fransız İstihdam Bü ; rosu ' nun ismi olan Pole Emploi ' yi anahtar kelime olarak aratanların oranı ikiye katlandı .