Çin ekonomisi sallantıda!

Yaptığı doğru tahmiler sayesinde bir servet sahibi olan yatırımcı James S. Chanos, Çin ekonomisinin büyük bir bozguna uğrayacağını iddia etti.

New York Times gazetesinde yayımlanan bir analizde, yatırımcının birçok ekonomistinin aksine Çin’in önümüzdeki on yılın patlayan balonlarından biri olacağını belirttiğine dikkat çekildi.

Chanos, Çin’in gayrimenkul sektörünün spekülatif alımlarla şiştiğine inanırken, ülkenin yüzde 8’in üzerinde olarak açıklanan büyüme rakamlarıyla da oynadığını söylüyor.

Öte yandan birçok ekonomist ve hükümet yetkilisi, Çin’in büyüme ivmesinin bu yıl da devam edeceğine inanıyor ve Pekin hükümetinin 586 milyar dolarlık teşvik programının ihracatı artırıp, Çinliler arasında tüketimi canlandıracağına dikkat çekiyor.

KARŞI GÖRÜŞLER

Haber analizde, Çin’de, yabancıların ülke borsasında yer alan hisselere yatırım yapamadıkları için Chanos’un, karşı iddialarda bulunup, cebini doldurma olasılığının düşük olduğuna dikkat çekilirken, yatırımcının ülkeye girmek için farklı yollar deneyeceğini söylediği belirtildi.

Yatırımcının inşaat, çimento, kömür ve demir cevheri satan alt yapı şirketlerine odaklanmak istediği söyleniyor.

Chanos, Çinin yükselişinden şüphe eden tek yatırımcı değil ancak bu konuda en çok konuşan isim.

Ünlü yatırımcı George Soros ile birlikte Quantum Fund adlı yatırım fonunun kurucularından biri olan Jim Rogers, “Bundan on yıl önce Çin’in ismini bile bilmeyen insanların şimdi Çin uzmanı kesilmelerini ilginç buluyorum” diyerek Chanos’u eleştirdi ve Çin’in bir balon olmadığını söyledi.

Haber analizde, Çin üzerine araştırmalarına geçen yıl başlayan Chanos’un, daha çok Çin’in teşvik paketinin ve banka kredilerinin yapay bir talep yarattığına ve geri ödenmeyen krediler riskini artırdığına inanan yatırımcılarla çalıştığı belirtildi.

Gazetenin görüş alma çabalarını yanıtsız bırakan Chanos, yatırım camiasında, Çin mucizesinin insanların gözünü boyadığı ve gerçekte beliren riskin fark edilmemesine neden olduğu görüşünü yaymaya başladığına dikkat çekildi.

Hatta yatırımcı, Aralık ayında CNBC’de katıldığı bir programda, kendini yavaş yavaş olası bir krize hazırladığını dile getirdi ve Çin’de yaşanacak çöküşten kâr etmeyi umduğunu açıkladı.

CHANOS HAKLI ÇIKABİLİR

Öte yandan geçtiğimiz aylarda, dünya genelinde birçok analist ve bazı Çinli yetkililer, kısa vadede Çin’de varlık balonların yaşanabileceğine dikkat çekti.

Ülkede uygulanan teşvik programı ve rekor seviyelere çıkan banka kredilerinin, geçtiğimiz yıl 2008 oranlarını iki katına çıktı ve ülke ekonomisine milyarlarca dolar yatırımın yapılmasını sağlayıp, büyümeyi tetiklemişti.

Ancak birçok analist, yabancıların etkisiyle ülkeye gelen spekülatif yatırımların, hisse senedi ve gayrimenkul sektörlerinin şişmesine neden olduğunu belirtiyor.