Araç muayenesi zorluğu

TÜVTURK Genel Müdürü Naci Başerdem, muayene olan 5 milyon 100 bin araçdan yüzde 40'lık bir bölümünün ilk etapta testlerden geçemediğini belirtti.

Araç muayenesi zorluğu
  Başerdem , yaptığı aç ; ıklamada , İstanbul ' da araç ; parkının yaşının , motosikletler ve traktö ; rler hariç ; 12 olduğunu ifade ederek , Anadolu ' da bu rakamın , motosiklet ve traktö ; r hariç ; 17 ' lere ç ; ıktığını , İstanbul ' a gö ; re 4-5 yaş fark olduğunu belirtti .
' ' 2009 yılında 5 milyon 100 bin araç ; muayenesi yapıldı . Bu araç ; ların yü ; zde 40 ' ı birinci muayenelerinde başarılı olamadı . Bu araç ; ların toplam adedi 2 milyon 60 bin . Bunların bir kısmı emniyetsiz bir kısmı da ağır kusurluydu . Muayene tekrarları ü ; cretli yeniden muayeneler ile birlikte istasyonlarda yapılan toplam muayene adedi 7 milyon 250 bin adet ' ' diyen Başerdem , 2009 yılının Aralık ayında İstanbul Samandıra ' da yeni bir araç ; muayene istasyonu aç ; tıklarını , bö ; ylece İstanbul ' daki araç ; muayene istasyon sayısını 13 ' e ç ; ıkardıklarını anlattı .
Başerdem , Samandıra ' da aç ; ılan yeni istasyonla birlikte , Anadolu Yakası ' nda 6 , Avrupa Yakası ' nda ise 7 istasyonları olduğunu , 2010 yılında ise 6 yeni istasyon daha aç ; acaklarını bildirdi .
Naci Başerdem , şunları sö ; yledi :
' ' Ocak ayında 2 istasyonumuz daha aç ; ılacak . Bir tanesi Gerede ' de bir tanesi de Gebze ' de . Gebze ' deki 6 kanallı bir istasyon , Gerede ' deki ise 2 kanallı bir istasyon olacak . Bu istasyonların inşaatları bitti , son kontrolleri yapılıyor . Yine 2010 yılının ilk yarısında Bursa Gemlik ' te bir 6 kanallı istasyonumuz aç ; ılacak . İzmir ' de ç ; alışmalarını sü ; rdü ; rü ; yoruz , 2010 yılında orada da aç ; ılacak . Kırıkkale ' de , Ankara ' da bir istasyon daha aç ; acağız . 2010 yılında yeni aç ; acağımız 6 tane yeni istasyonla bu sayıyı 196 ' ya ç ; ıkartacağız .
Bu aç ; tığımız ve aç ; acağımız istasyonları bir kapasite eksikliğinden aç ; madık . İstanbul ' da şu anda 12 istasyonun kapasitesi 2 milyon 300 bin adet araç ; muayene etmeye mü ; sait mevcut eleman sayısı ile . Ama ne kadar fazla lokasyonda bulunursanız insanlara rahatlık sağlamış oluyorsunuz . O yü ; zden aç ; ıyoruz . Yoksa bir kapasite eksikliğinden değil . 2009 yılında İstanbul ' da 1 milyon 355 bin adet araç ; muayenesi yapıldı . Bizim kapasitemiz 2 milyonun ü ; zerinde , yeni aç ; tığımız istasyon Samandıra , 150 bin ilave kapasite daha getirdi . Biz neredeyse ihtiyacın iki katı kapasiteyle yü ; rü ; yoruz İstanbul ' da . Tü ; rkiye ' de de ihtiyacın yü ; zde 30-35 fazla kapasitemiz var . Hizmet kalitesini artırmak adına ihtiyaç ; olursa yeni istasyonlar aç ; maya devam edeceğiz . ' '
Kendilerine ' ' Şehir merkezinde neden istasyon aç ; mıyorsunuz? ' ' diye talep geldiğini belirten Başerdem , şehir merkezlerinde araç ; muayene istasyonlarına ruhsat verilmediğini ve istasyonların konut dışı alanlarda olması gerektiğini belirtti .
Başerdem , geç ; en yıl aralık ayında aç ; tıkları Samandıra ' daki 5 kanallı araç ; istasyonunun kendilerine anahtar teslim 5 milyon liraya mal olduğunu dile getirerek , araç ; istasyon maliyetlerinin değiştiğini , alt yapı ve inşaatına bağlı olarak fiyatının oluştuğunu kaydetti .
VERİLER ANLIK İZLENİYOR
6 kanallı bir araç ; muayene istasyonun kendilerine maliyetinin her şey dahil 3 milyon 500 bin dolar civarında olduğunu vurgulayan Başerdem , bu rakamın 500 bin Dolar ' ının ekipmandan , yaklaşık 500-700 bin dolarının altyapı ve arsa hazırlık giderlerinden , geri kalanının da inşaat giderlerinden oluştuğunu sö ; yledi .
Başerdem , Ulaştırma Bakanlığı ile aralarında gü ; zel bir iş birliği ve diyalogları olduğunu vurgulayarak , kendilerinin ö ; zel sektö ; r mantığı ile uygulama yaptıklarını ve biraz kamuya yaklaştıklarını , bu iş birliği sayesinde regü ; lâ ; syonu getiren Kamu ' nun da ö ; zel sektö ; re yaklaştığını ifade etti .
Araç ; muayenesi yaparken girdikleri bü ; tü ; n dataların merkeze aktarıldığını ve bu dataları sadece kendilerinin değil , Ulaştırma Bakanlığı ile İç ; işleri Bakanlığı ' nın da izleyebildiğini , Maliye Bakanlığı ile anlık sorgulama yapılabildiğini anlatan Başerdem , ' ' İstasyonda aç ; tığımız data kayıt bizim merkezden işlem yapıyor ve aynı anda Ulaştırma Bakanlığı ' nda da gö ; rü ; lü ; yor . Şimdi ç ; ok iyi işbirlikleri yapabilecek durumdayız sigorta sektö ; rü ; yle , Maliye Bakanlığı ile . Elimizde ç ; ok kaliteli data ve bilgi birikimi var . Ulaştırma Bakanlığı bu bilgilerin gerç ; ek sahibi . Onların izin verdiği ö ; lç ; ü ; de bu dataları paylaşacaktır . Bunun paylaşım esaslarını Ulaştırma Bakanlığı belirleyecektir . Onlardan izinsiz bu bilgileri ü ; ç ; ü ; ncü ; kişilere veremiyoruz ' ' diye konuştu .
Başerdem , TÜ ; VTURK olarak , alt işletici kadrolarıyla birlikte Tü ; rkiye genelinde 3 bin 100 adet ç ; alışanları olduğunu kaydetti .
SAHTE ARAÇ ; MUAYENELERİ
Son gü ; nlerde , sahte araç ; muayenesi yapanlara yö ; nelik operasyonlara da değinen Başerdem , bu konuda 2009 yılının son 3-4 ayında , gerek jandarmanın gerek de emniyet mü ; dü ; rlü ; ğü ; nü ; n ilgili birimlerinin ç ; ok gü ; zel bir ç ; alışma gerç ; ekleştirdiklerini ifade etti .
Kendilerinin de halkı bilinç ; lendirmeye yö ; nelik ç ; aba sarf ettiklerine değinen Başerdem , muayene istasyonuna gelmemiş bir aracın , her ne kadar belgeleri tamamlansa da , elektronik kaydı yapılamayacağından muayenesinin yapılmamış olduğunu belirtti .
Başerdem , bu tü ; r bir durumda araç ; sahiplerinin sırf muayenesi yapılmadığı iç ; in ceza ö ; demekle kalmayacaklarını , sahteciliğe karıştıkları iç ; in de ciddi koğuşturmaya uğrayacaklarını vurguladı .
Artık emniyet gü ; ç ; lerinin elektronik denetim yaptığına işaret eden Başerdem , artık ' ' Ruhsatını ver , damga vur , geç ; ' ' dö ; neminin kapandığını , ellerindeki el bilgisayarına plaka girişi yapmak suretiyle ile o aracın muayenesinin olup olmadığının gö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; anlattı .
Başerdem , bir aracın TÜ ; VTURK ' te muayenesinin yapılıp yapılmadığın herkesin gö ; rebileceğini belirterek , gerek www . tuvturk . com . tr internet sitesine girerek , gerekse 0212 444 80 08 numaralı ç ; ağrı merkezini arayarak , araç ; bilgi sorgulamalarına ulaşılabileceğini ifade etti .
' ' AYRIK OTLARI TEMİZLİYORUZ ' '
Son dö ; nemdeki bu tü ; r operasyonların sü ; receğini ancak insanlarda bilinç ; lenmenin artmasıyla araç ; muayenesinde bu tü ; r olayların her geç ; en gü ; n azalacağını dile getiren Başerdem , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :
' ' Artık araç ; muayenelerinde korkacak bir şey yok . Aracınızda bir şey yoksa aracınız muayeneden kalmıyor . Aracınız gerekli gü ; venlik donanımlarına sahipse , kullanan veya trafikteki diğer sü ; rü ; cü ; lere bir tehdit oluşturmuyorsa , muayeneden başarılı geç ; er . Muayeneye gelmeden araç ; muayenesi yapılmaz . Araç ; mutlaka ruhsatı ile birlikte istasyona gelecek . İstasyon dışında bir muayene sö ; z konusu değil .
Bu arada kendi iç ; imizde de gerekli tedbirleri alıyoruz . 3 bin kişi istihdam ediyoruz . Bu kadar kişi iç ; inde işini doğru yapmayanlar da olabilir Bugü ; ne kadar yaklaşık 400 kişi ile yollarımızı ayırdık . Biz bir şeyi ispat edeceğiz . Bu memlekette işini dü ; zgü ; n yapacak teknisyen olduğunu herkese ispat edeceğiz ki , bu da var . Sadece kö ; tü ; lerin sesi daha fazla ç ; ıkıyor , iyiler ç ; oğunlukta .
Her geç ; en gü ; n iç ; imizdeki ayrık otları temizliyoruz , temizlemeye de devam edeceğiz . Bunu da denetimlerle , bizim , elini yü ; zü ; nü ; gö ; rmedikleri insanlar , hiç ; bilinmeyen araç ; larla feyk muayeneler yaptırmaya ç ; alışıyorlar , tekliflerde bulunuyorlar . Bazen oltaya bu balıklar dü ; şü ; yorlar . Dü ; ştü ; kleri anda onlarla ilişkimizi kesiyoruz . Ama şu anda o sirkü ; lasyon azaldı . İstasyonda şimdi daha bilinç ; li arkadaşlar ç ; alışıyorlar . ' '
DEMOKRASİ PROJESİ
Başerdem , yaptıkları ç ; alışmalarla bir yılda şikayetlerin azalmasını sağladıklarını , bu yılda hedeflerinin ' ' Teşekkü ; rlerin ' ' artmasını sağlamak olduğunu kaydetti .
Naci Başerdem , ' ' Bizim proje aslında Tü ; rkiye ' nin en bü ; yü ; k demokrasi projelerinden birisidir . Her yerde eşit uygulama yapıyoruz . Yani Hakkari ' de muayene prosedü ; rleri neyse Batı ' da da aynı . Yani , ' Oranın koşulları farklı , ona biraz esnek olalım ' ' , yok , ö ; yle bir şey yapamayız . Tü ; rkiye ' nin her yerinde aynı standartlarda istasyonlar aynı ekipmanlar var , aynı eğitim var ve aynı tip personel var . Bü ; tü ; n standartlar Tü ; rkiye ' nin her yerinde aynı uygulanıyor ' ' diye konuştu .
Yeni ortakları olan İngilizlerin ekim ayında geldiğini anımsatan Başerdem , yeni ortaklarının bir yatırım şirketi olduğunu , yö ; netime ve operasyona karışmadıklarını sö ; yledi .
Başerdem , yeni ortaklarının zaten başarılı buldukları ve para kazanılacağına inandıkları iç ; in yatırım yaptıklarını anlatarak , İngiliz ortaklarının yö ; netimden de , ekip performansından da , işin gidişinden de memnun ve gayet pozitif olduklarını vurguladı .
Bu arada 20 tane istasyonda Avrupa ü ; lkelerine yü ; k taşımacılığı yapan kamyon , ç ; ekici ve rö ; mork gibi araç ; ların bu ü ; lkelerde seyri iç ; in zorunlu olan ' ' Yola Elverişlilik Belgesi ' ' dü ; zenleyebileceklerini bildiren Naci Başerdem , bunun yanında 130-140 ' a yakın istasyonlarında da egzoz emisyon denetiminin yapılabileceğini ifade etti .
Başerdem , Şimdiye kadar araç ; muayene istasyonlarında 6 tane kafeterya aç ; abildikleri , bu sayıyı bu yıl 30 ' a ç ; ıkartacaklarını belirterek , bu yıl da hizmet kalitesini artıracak ç ; alışmalarda bulunacaklarını ifade etti .
2010 yılının , 2009 yılına gö ; re daha iyi bir yıl olacağını dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; ifade eden Başerdem , ç ; ok tedbirli senaryolarla bü ; tç ; eler yaptıklarını ve 2009 yılına gö ; re yü ; zde 10 daha fazla gelir bü ; tç ; elediklerini kaydetti .
Naci Başerdem , otomotiv sektö ; rü ; nde bu yıl ilave destekler olmazsa satışların 2009 yılının altında kalacağını belirterek , bu durumda sigorta sektö ; rü ; nde de sıkıntıların olabileceğini belirtti .
Başerdem , bu yılın , ekonomide yaraların sarılacağı bir yıl olacağını dile getirerek , ekonomide ' ' Asıl kalkışın ' ' 2011 yılında ve sonrasında gö ; rü ; lebileceğini sö ; zlerine ekledi .