Tecavüzcülere yeni cezalar geliyor

AK Parti'li kadın milletvekilleri Alev Dedegil ve Aşkın Asan, uzmanlarla birlikte, çocuklara yönelik cinsel suçlarla mücadele için eylem planı üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Tecavüzcülere yeni cezalar geliyor
 

TBMM Dilekç ; e Komisyonu Başkanı Dedegil , ' ' cinsel saldırı suç ; unu işleyen kişinin kimyasal kastrasyona tabi tutulması , mal varlığına el konulması , varsa diplomasının iptal edilmesi ve mağdurla aynı şehirde yaşamaması ' ' gibi ö ; nerilerde bulundu . Dedegil ile Akdeniz Parlamenter Asamblesi Tü ; rk Grubu Başkanı Aşkın Asan , ç ; ocuklara yö ; nelik cinsel saldırı suç ; larının cezalarının artırılması ve bu suç ; u işleyen kişilere birtakım yaptırımların uygulanması iç ; in ü ; zerinde ç ; alıştıkları ' ' Eylem Planı ' ' hakkında aç ; ıklamalarda bulundu .

TCK ' nın , ' ' Cinsel dokunulmazlığa karşı suç ; lar ' ' başlıklı 6 . bö ; lü ; mü ; nde yer alan 102 . 103 . 104 . 105 . maddelerde değişiklik yapmayı planladıklarını belirten Dedegil , ç ; ocuklara yö ; nelik suç ; ların soruşturma ve kovuşturma aşamasında sü ; rekli sorunlar yaşandığını ifade etti . Dedegil , burada ç ; ok ciddi mağduriyetlerin ortaya ç ; ıktığını belirterek , ' ' Buna biz ' kurumsal istismar ' diyoruz . Yani bireyin ç ; ocuğa istismarının ü ; stü ; ne , o travmayı aldıktan sonra bir de kurumsal istismar zinciri başlıyor . Ç ; ocuğun ifadesi defalarca alınıyor , faille aynı araç ; ta getiriliyor ya da yü ; zleştiriliyor ' ' dedi .

Dedegil , TCK ' nın bu maddeleri ü ; zerinde değişiklik yaparak , daha caydırıcı bir mevzuat ve kamu vicdanını daha rahatlatacak bir cezalandırma sistemini ortaya koymaya ç ; alıştıklarını sö ; yledi .

' ' CEZALAR VE CEZA Ç ; EŞİDİ AZ ' '

Yaptıkları bu ç ; alışmanın , eğitim , hukuk ve sağlık ayağı olduğunu dile getiren Dedegil , ' ' Cezaların ve ceza ç ; eşidinin az olduğunu dü ; şü ; nü ; yoruz . Bir insana bö ; yle bir olayda hapis cezası veriliyor , ama o cezada az . Ç ; ocuğa cinsel istismar bir kaç ; kez ya da birden fazla kişi tarafından yapılmışsa , bunların ayrı değerlendirilmesini istedik ' diyen Dedegil , ceza amaç ; lı değil tedavi amaç ; lı dü ; zenlemeler de yapılmasını istediklerini belirterek ' Yani kişinin bu suç ; u ikinci kez işlemesi halinde , tedavi amaç ; lı olarak kimyasal kastrasyona ( vü ; cuda kimyasal madde enjekte edilerek , kişinin kendi başına cinsel ilişki başlatma imkanının ortadan kaldırılması ) tabi tutulması gerekiyor . Hiperaktiflik ya da uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde olduğu gibi ' dedi . ' ' Sanki Tü ; rkiye ' de sistem , ç ; ocuk ya da kadın tecavü ; ze uğrasın da ondan sonrasına bir bakarız şeklinde ' ' diyen Dedegil , amaç ; larının kişinin , saldırıyı yapmamasını sağlamak olduğunu belirtti .

' ' ( CİNSEL İSTİSMAR ) KELİMESİ , OLAYIN VAHİMLİĞİNİ KARŞILAMIYOR ' '

Dedegil , TCK ' nın 103 . maddesinin başlığının , ' ' ç ; ocukların cinsel istismarı ' ' olmasını eleştirerek , ' ' Siz bö ; yle bir suç ; ta , bunun adına ' istismar ' diyorsunuz . Neyin istismarı? İstismar kadar hafif bir kelime bunu tanımlayabilir mi? Cinsel istismar , yapılan fiilin vahim boyutunu anlatan bir kelime değil . Bu , cinsel saldırıdır , tecavü ; zdü ; r , istismar değildir . Bu yü ; zden madde başlıklarında da değişiklik yapacağız ' ' diye konuştu .

Ç ; ocuğa yö ; nelik cinsel suç ; larla mü ; cadele konusunda dü ; nyadan ö ; rnekler veren Dedegil , ' ' Avustralya ' da , ihbar alınır alınmaz merkezden , iç ; inde uzman ekibin bulunduğu bir helikopter hemen kalkarak olay yerine gidiyor ve hiç ; kimsenin dokunmasına izin vermeden ü ; zerindeki kanıtlarla cinsel saldırıya maruz kalan ç ; ocuğu teslim alıyor ' ' dedi .

Alev Dedegil , Tü ; rkiye ' nin de bu aşamaya geleceğine inandığını belirterek , ' ' Bu konuda ç ; ok umutluyum ' ' ifadesini kullandı .

Dedegil , bu ç ; alışmalarının yasalaşması ve uygulamaya geç ; mesi halinde , bu suç ; a meyilli bir ç ; ok kişinin kendisinin kimyasal kastrasyona tabi tutulmasını isteyeceğini sö ; yledi .

Alev Dedegil , yaklaşık 4 aydır sü ; rdü ; rdü ; kleri bu eylem planını kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığına sunacaklarını ve 20 Kasım Dü ; nya Ç ; ocuk Hakları Gü ; nü ; nden ö ; nce , 19 Kasımda kamuoyuna duyurmayı planladıklarını sö ; yledi .

' ' Ö ; YKÜ ; NÜ ; N DEĞİL CEZANIN VURGULANMASI Ö ; NEMLİ ' '

AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan da konunun eğitim boyutu ile ilgili bilgiler verdi .

Cinsel istismar suç ; u konusunda , ç ; ocuklara yö ; nelik ciddi bir eğitim olmadığını belirten Asan , eğitim fakü ; ltesinden ilgili ö ; ğretim ü ; yeleri ile gö ; rü ; şerek , ç ; ocukların algılama kapasitesine gö ; re onlara bu eğitimin nasıl verilmesi gerektiğini araştırdıklarını sö ; yledi .

Aşkın Asan , ABD , Kanada ve İngiltere ' de ç ; ocuklara , ana sınıfından başlayarak bu eğitimin verildiğini vurgulayarak , ' ' Ç ; ocuklara ilkö ; ğretimde 1 . sınıfta vü ; cudunun bö ; lgeleri ve hangi bö ; lgelere dokunulamayacağı ; kö ; tü ; dokunma , iyi dokunma , gizli dokunma konularında eğitim verilmesi gerekiyor .

Onlara ' hayır ' deme becerisinin de ö ; ğretilmesi gerekiyor . İlerleyen sınıflarda da ' cinsel istismarcılar ne gibi teknikler kullanırlar ve bunlarla nasıl başa ç ; ıkılabilir ' gibi konular ö ; ğretilmeli ' ' diye konuştu .

Ç ; ocukların yanı sıra ö ; ğretmen , polis , sağlık ç ; alışanı , hakim ve savcıların da eğitilmesi gerektiğine işaret eden Asan , medyanın ü ; zerine dü ; şen sorumluluklara da değindi . Medyanın bu tü ; r olaylarda bazen ö ; ykü ; ye ç ; ok fazla vurgu yaptığını ifade eden Asan , ' ' Caydırıcı olacaksa ve halka bir mesaj vereceksek , ö ; ykü ; nü ; n değil cezanın vurgulanması ç ; ok ç ; ok ö ; nemli ' ' dedi .

Ç ; OCUK KORUMA MERKEZİ KURULACAK

Ç ; ocuk İstismarını ve İhmalini Ö ; nleme Derneği Genel Sekreteri Figen Paslı da Eylem Planı ç ; erç ; evesinde kurulması planlanan Ç ; ocuk Koruma Merkezi hakkında bilgi verdi .

Ç ; ocuğun , cinsel suç ; a maruz kaldıktan sonra ruhsal ve bedensel tedavisinin yapılacağı sü ; reç ; teki işlemleri takip edecek ve ç ; ocuğu geç ; ici olarak koruma altına alacak bir merkez kurulacağını belirten Paslı , suç ; a maruz kalan ç ; ocukların ifadelerinin ö ; nce karakolda , sonra hastanede , daha sonra da mahkemede alındığını ve bunun da ç ; ocukların ö ; rselenmesine neden olduğunu bildirdi . Paslı , bunun ö ; nlenmesi iç ; in ç ; ocuğun ifadesinin , sosyal hizmet uzmanının , ç ; ocuk polisinin ve diğer gö ; revlilerin bulunduğu bu merkezde , tek bir kez sesli-gö ; rü ; ntü ; lü ; olarak kayıt altına alınacağını ve bundan sonra da o kaydın esas alınacağını bildirdi .

AK Parti ' li iki kadın milletvekilinin yü ; rü ; ttü ; ğü ; bu eylem planı ç ; alışmalarına ; Ankara , Gazi , Bilgi ve Hacettepe ü ; niversiteleri , Ankara , Batman ve Diyarbakır baroları , Ankara Kadın Girişimcileri Derneği , Uç ; an Sü ; pü ; rge , Tü ; rkiye Genç ; lik Federasyonu , Uluslararası Ç ; ocuk Merkezi , Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği , Tü ; rkiye Ç ; ocuklara Yeniden Ö ; zgü ; rlü ; k Vakfının da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum ö ; rgü ; tleri katılıyor ya da destek veriyor .