Uzayda hayat belirtisi

Gökbilimciler uzayda Dünya'ya çok benzeyen bir gezegen keşfetti.

Uzayda hayat belirtisi
  Avrupalı gö ; kbilimciler , bu yılın başında keşfettikleri bir gezegenin Dü ; nya ' ya ç ; ok benzeyen kayalık bir yü ; zeye sahip olduğunu aç ; ıklarken , bu yeni buluş uzayda hayat olup olmadığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi .

AstronomyAstrophysics dergisine gö ; re , Gü ; neş Sistemi dışında keşfedilen en kü ; ç ; ü ; k gezegen olan Corot-7b , Dü ; nya ile benzer ö ; zelliklere sahip . Astronomların defalarca yaptıkları gö ; zlem ve ö ; lç ; ü ; mlerde , Corot-7b ' nin yoğunluğunun Dü ; nya gibi kayalık olduğunu ispat ettiği gö ; rü ; ldü ; .

Corot-7b , Avrupa Uzay Ajansı tarafından Aralık 2006 ' da yö ; rü ; ngeye fırlatılan COROT uydu teleskopuyla keşfedilmişti .

Araştırma ekibine başkanlık eden Cenevre Ü ; niversitesi ' nden Didier Queloz , bu bilinen ilk kayalık dış gezegenin ç ; evresinin Dü ; nya ' dan yü ; zde 80 daha geniş , beş kat daha ağır olduğunu belirtti .

Ancak Queloz uzayda hayat olup olmaması konusunda yine de temkinli . Bilimadamı , ' Dante ' nin Cehennemi ' diye tanımladığı gezegenin yü ; zey sıcaklığının 1 , 000 ile 1 , 500 santigrat derece olduğunu , bunun da bilinen anlamda yaşama olanak tanımadığının altını ç ; izdi .

YENİ GEZEGENİN Ö ; ZELLİKLERİ

Yeni gezegen , gü ; neşi ç ; evresinde saatte 750 bin km hızla 20 saat sü ; rede dö ; nü ; şü ; nü ; tamamlıyor . Dü ; nyanın gü ; neşine en yakın gezegen Merkü ; r ise Gü ; neş etrafında dö ; nü ; şü ; nü ; 88 gü ; nde bitiriyor .

Dü ; nya ' nın Gü ; neşi ç ; evresinde dö ; ndü ; ğü ; gibi başka yıldızların yö ; rü ; ngesinde gaz devi 330 civarında dış gezegen keşfeden bilim adamları , bunların bü ; yü ; k bö ; lü ; mü ; nü ; n Yerkü ; re ' den 17 kat bü ; yü ; k Neptü ; n gezegeniyle benzerlik taşıdığına işaret ediyor .

Dü ; nyanın komşusu gö ; kadada bulunan yeni gezegen , gü ; neşinden sadece 2 . 5 milyon km , Dü ; nya ' dan ise 500 ışık yılı uzakta yer alıyor .

Keşiflerini ' sü ; per Dü ; nya ' dış gezegen kategorisine sokan bilim adamları , ilk kez bu kadar kü ; ç ; ü ; k bir dış gezegenin yoğunluğunun ö ; lç ; ü ; ldü ; ğü ; nü ; ve bulguların , bö ; ylesine kü ; ç ; ü ; k bir gezegenin kü ; tle ve yoğunluğu konusunda somut kanıtlar sunması aç ; ısından ö ; nemli olduğunun altını ç ; iziyor .

Fransız Uzay Kurumunun başını ç ; ektiği COROT projesi , ESA , Avusturya , Belç ; ika , Almanya , İspanya ve Brezilya ' nın katkılarıyla yü ; rü ; tü ; lü ; yor .