Putin'in zaferi...

Obama, açıklamasında, projenin 'Doğu Avrupa'dan başka bölgelere kaydırılacağını belirtti.

Putin'in zaferi...
  Bush yö ; netiminin Avrupa ile en bü ; yü ; k gü ; venlik projesi dediği &ldquo ; Fü ; ze Kalkanı&rdquo ; Obama tarafından rafa kaldırıldı . Rusya ' nın tepkisini ç ; eken proje yerine fü ; ze tehdidi altındaki ü ; lkelere hava savunma sistemleri satılacak . Tü ; rkiye de bu ü ; lkelerden biri . . .

ABD ' nin eski başkanı George Bush , 2 dö ; nemlik başkanlık sü ; resi boyunca Avrupa ile gü ; venlik işbirliğini artırmak iç ; in sü ; rekli olarak Avrupa ' nın gö ; beğine kurulacak &ldquo ; Fü ; ze Kalkanı Projesi&rdquo ; ni ABD ' nin en ö ; nemli gü ; venlik hamlelerinden biri olarak tanıttı . İran , Kuzey Kore gibi uzun menzilli fü ; zelere sahip ü ; lkelere karşı tü ; m Avrupa ' yı koruma kalkanı altına alacak olan proje bu ü ; lkelerden fırlatılacak bir fü ; zeyi havada tespit eden radar sistemi ve havada imha edecek fü ; zelerden oluşuyordu . Tarihç ; esi Bush ' tan ö ; nceye dayanan ve Polonya ile Ç ; ek Cumhuriyeti ' ne yerleştirilecek olan sistemlerden oluşacak fü ; ze kalkanı iç ; in Amerikalılar , son 20 yılda 100 milyar dolar harcadı . Ancak Rusya , yıllardır bu projenin aslında kendisini hedef aldığını ve gerekli yanıtın verileceğini belirtiyordu . Ve sonunda yeni ABD Başkanı Barack Obama bu dev projeyi ç ; ö ; pe attığını aç ; ıkladı .

Ü ; LKERE FÜ ; ZE SATACAK

Her şey dü ; n Wall Street Journal gazetesinin , &ldquo ; ABD fü ; ze kalkanından vazgeç ; iyor . Onun yerine bö ; lgesel hava savunma sistemleri kurulmasına ağırlık verecek . Bu şekilde bu sistemleri satan Amerikan şirketlerinin de fü ; ze tehdidi altındaki ü ; lkelerden bü ; yü ; k ihaleler alarak para kazanması sağlanacak&rdquo ; haberiyle başladı . Ç ; ek Cumhuriyeti ve Polonya Başbakanları tarafından yapılan aç ; ıklama ile bomba patladı . Her iki lider de ö ; nceki gece ABD Başkanı ' nın kendilerini telefonla arayarak Fü ; ze Kalkanı projesinin rafa kalktığını belirttiğini sö ; yledi . Ajanslara flaş haber olarak dü ; şen bu gelişmenin ardından Pentagon yetkilileri bir aç ; ıklama yayınlamak zorunda kaldı .
Obama Tü ; rkiye ' yi işaret etti
ABD Savunma Bakanlığı sö ; zcü ; sü ; Geoff Morrell , Beyaz Saray ' ın &ldquo ; daha uygun bir sistem&rdquo ; ü ; zerinde ç ; alıştığını sö ; yledi . Sö ; zcü ; , planın Avrupa ' daki mü ; ttefiklerini daha iyi koruyacak yeni bir planla değiştirildiğini belirtti . Morrell , fü ; ze kalkanı sistemini &ldquo ; İran tehdidinin azaldığını gö ; rdü ; kten sonra&rdquo ; değiştirme kararı aldıklarını kaydetti . Obama da &ldquo ; Daha akıllıca bir yol izlemeye karar verdik . Başarısı kanıtlanmış sistemlerle Avrupa ' daki mü ; ttefiklerimizi koruyacağız . Bu savunma sistemlerinin hedefi Rusya değil İran ' dır . İran ' ın kısa ve orta menzilli fü ; zeleri uzun menzilli fü ; zelerden fazla . Yeni tesisler İran ' a daha yakın bir bö ; lgelerde olacak&rdquo ; aç ; ıklamasını yaptı . Obama ' nın bu sö ; zlerle Tü ; rkiye ' yi işaret ettiği yorumu yapıldı . Ancak projeyi ABD ' nin Baltık ü ; lkelerinin gü ; venliğini sağlamaya yö ; nelik bir bağlılığı olarak gö ; ren Polonya ve Ç ; ek Cumhuriyeti ' nde bu sö ; zler bü ; yü ; k hayal kırıklığı yarattı .

TÜ ; RKİYE ' YE TEKLİFİN SEBEBİ BUYMUŞ

Tü ; rkiye ' yi ABD ' nin bir numaralı silah mü ; şterisi haline getirecek olan 7 . 8 milyar dolarlık Patriot hava savunma sistemleri teklifinin sırrı bu aç ; ıklamayla ç ; ö ; zü ; ldü ; . Reuters ajansı , &ldquo ; Bu aç ; ıklamayla birlikte hava savunma sistemleri ü ; reten Amerikan şirketlerinin fü ; ze tehdidi altındaki birç ; ok ü ; lkeden milyarlarca dolarlık ihale almalarının ö ; nü ; aç ; ıldı&rdquo ; yorumunu yaptı . Obama ' nın basın toplantısındaki , &ldquo ; Başarısı kanıtlanmış sistemleri Avrupa ' daki mü ; ttefiklerimize sunacağız&rdquo ; şeklindeki sö ; zleri de buna kapı aç ; mak şeklinde yorumlandı . Tü ; rkiye iç ; in Pentagon ' dan yapılan aç ; ıklamada satışın 13 Patriot ( Vatansever ) ateşleme ü ; nitesi ve 72 PAC-3 fü ; zesini kapsadığı belirtilmişti . Pentagon , Kongre ' ye gö ; nderdiği yazılı aç ; ıklamada Tü ; rkiye ' nin bu fü ; zeleri savunma kapasitesini gü ; ç ; lendirmek iç ; in kullanacağı ve bö ; lgesel tehditlere karşı bir caydırıcı gü ; ç ; oluşturacağını sö ; yledi . İran ' ın 1500-2000 km menzile sahip Şahab 3 fü ; zeleri Tü ; rkiye ' yi menzili iç ; ine alıyor . 4000 ve 5000 km . menzile sahip Şahab4 ve 5 fü ; zelerini de geliştirmekte olduğu biliniyor .

PUTİN ' İN ZAFERİ

Fü ; ze Kalkanı projesinin en bü ; yü ; k muhalifi Rusya ' ydı . Bu projenin ABD ile Rusya ' yı ikinci bir soğuk savaş dö ; nemine iteceğini belirten Rusya Başbakanı Vladimir Putin , ABD ' yi tehdit etmekten de kaç ; ınmadı . &ldquo ; Bu proje İran ve Kuzey Kore ' yi değil bizi hedef alıyor . İptal edilmezse biz de Avrupa ' daki toprağımız olan Kaliningrad ' a uzun menzilli İskender fü ; zelerini yerleştiriz&rdquo ; diyen Rusya , Ç ; ek Cumhuriyeti ve Polonya yerine ABD ile ortak bir savunma sistemini Tü ; rkiye ya da Azerbaycan ' a kurmayı bile ö ; nermişti . Bush ' un hararetli bir şekilde savunduğu Fü ; ze Kalkanı projesini Obama ' nın rafa kaldırmasını Amerikan basınında &ldquo ; Putin ' in zaferi&rdquo ; olarak yorumlandı .

NATO KARARI OLUMLU BULDU

ABD yö ; netiminin Ç ; ek Cumhuriyeti ve Polonya ' da kurulması planlanan fü ; ze kalkanında ö ; nemli bir değişikliğe gideceğini aç ; ıklaması , NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından memnuniyetle karşılandı . Sö ; zcü ; sü ; ne gö ; re Rasmussen , ABD ' nin fü ; ze kalkanı projesinde Doğu Avrupalı NATO ü ; yelerinin de ç ; ıkarlarına olan kapsayıcı bir sü ; rece yö ; nelmesini &ldquo ; olumlu bir adım&rdquo ; olarak değerlendirdi . Rasmussen , Washington ' ın fü ; ze kalkanında NATO ü ; yelerini daha bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de kapsayan bir değişikliğe gideceği izlenimi edindiğini belirtip , atılacak bir adımın &ldquo ; mü ; ttefiklerin bö ; lü ; nmezliğinin işareti&rdquo ; olacağını ifade etti .