Türkiye onu arıyor

Geçtiğimiz yıl cocuk yurtlarını kılık değiştirip gizli kamerayla görüntüleyen İngiliz Kraliyet Ailesi üyesi York Düşesi Sarah Ferguson'un yargılanması için Türkiye harekete geçti.

Türkiye onu arıyor
  İngiltere Kraliyeti ' nin 4 numaralı veliahtı Prensi Andrew ' ın eski eşi York Dü ; şesi Sarah Ferguson bir kez daha İngiliz basınında manşetlere ç ; ıktı . . . Ancak The Sun gazetesine gö ; re Dü ; şes ' in başı bu kez fena dertte . Ferguson ' un Tü ; rkiye ' deki zihinsel engelli ç ; ocuklar yurdunda yaptığı gizli ç ; ekimler , Ferguson ' un başını yakabilir . The Sun , Tü ; rk otoritelerinin Ferguson ' un Tü ; rk yasalarını ihlal ettiği gerekç ; esiyle İngiltere ' de sorgulanarak ihlalin tespiti durumunda yaklaşık 50 yıl ö ; nce iki ü ; lke arasında imzalanan bir anlaşma gereğiyle Tü ; rkiye ' ye teslim edilmesini istediğini yazdı . İngiltere İç ; işleri Bakanlığı ' na gö ; nderilen resmi başvuru İç ; işleri kaynakları tarafından da doğrulandı . Dü ; şes ' in , yerel bir mahkeme tarafından suç ; lu bulunması durumunda 4 . 5 yıl hapis yatabileceği tahmin ediliyor .

TALEP KABUL EDİLECEK
Tü ; rk otoriteleri , Londra ' daki İngiliz İç ; işleri Bakanlığı ' na başvuruda bulunarak iki ü ; lke arasında imzalanan &ldquo ; Karşılıklı Yasal Yardım&rdquo ; ( Mutual Legal Assistance ) anlaşması ç ; erç ; evesinde Dü ; şes iç ; in resmi bir başvuruda bulundu . Gazeteye konuşan bir İç ; işleri Bakanlığı yetkilisi de resmi talebin bü ; yü ; k bir ihtimalle kabul edileceğini ifade etti . Kabul edilmesi durumunda Ferguson , Tü ; rk meslektaşlarını temsil eden İngiliz polisi tarafından sorgulanacak ve gerekli gö ; rü ; lü ; rse tutuklanarak Tü ; rkiye ' ye teslim edilecek . Gazetenin İngiliz İç ; işleri ' ndeki kaynağı &ldquo ; York Dü ; şesi hakkında Tü ; rk yetkililerden resmi bir talep aldık . Gerekli belgelerin sunulmasını bekliyoruz ancak talep bü ; yü ; k bir ihtimalle kabul edilecek gibi gö ; rü ; nü ; yor&rdquo ; dedi . Bir başka kaynak ise &ldquo ; Soruşturmanın ardından iddiaların yerinde olduğuna karar verilirse Dü ; şes tutuklanabilir ve Tü ; rkiye ' de mahkemeye ç ; ıkarılabilir&rdquo ; diye konuştu .

1957 yılında imzalanan Avrupa Antlaşmaları Suç ; luların İadesine Dair Avrupa Sö ; zleşmesi ' ne gö ; re , hem Tü ; rkiye hem de İngiltere ' de en az bir yıl hapis ile cezalandırılabilecek olan bir şü ; phelinin teslim edilmesi gerekiyor .

ITV İÇ ; İN KIZLARIYLA YURTLARI DOLAŞMIŞTI
Gazetenin birinci sayfadan verdiği habere gö ; re siyah peruk ve baş ö ; rtü ; sü ; yle kılık değiştirerek Ankara Saray ve İstanbul Zeytinburnu yetimhanelerinde yaşayan engelli ç ; ocukların durumunu gö ; zler ö ; nü ; ne seren bir belgesel ç ; eken ve daha sonra da bunu İngiliz ITV kanalında yayınlatan Ferguson , Tü ; rkiye ' nin oldukç ; a sıkı olan ö ; zel yaşam haklarını ç ; iğnemekle suç ; lanıyor . York Dü ; şesi ' ne bu ç ; ekimler sırasında kızları Prenses Eugine ve Beatrice de eşlik etmişti .