Bugün Kadir Gecesi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Kur'an-ı Kerim'in Hz. Muhammed'e indirilmeye başlandığı gün olan Kadir Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Bugün Kadir Gecesi
  Manevi arınma ve yü ; celme , paylaşarak zenginleşme mevsimi olan Ramazan ayının son gü ; nlerini idrak ederken , 15 Eylü ; l Salı ' yı Ç ; arşamba ' ya bağlayan gecede , Kadir Gecesi ' ne ulaşmanın heyecan ve mutluluğunun yaşanacağını belirten Bardakoğlu , Kur ' an-ı Kerim ' de ' ' Bin aydan daha hayırlı ' ' olduğu bildirilen Kadir Gecesi ' nin insanlık iç ; in kurtuluş reç ; etesi olan Kur ' an ' ın indirilmeye başlandığı , esenliğin bü ; tü ; n dü ; nyayı kuşattığı , dua ve tö ; vbelerin kabul edildiği bir kutlu gece olduğunu ifade etti .

Bü ; tü ; n insanlık iç ; in hidayet rehberi olan Kur ' an-ı Kerim ' in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasının Kadir Gecesi ' ni diğer bü ; tü ; n zaman dilimlerinden ü ; stü ; n kıldığını vurgulayan Bardakoğlu , ' ' Varlık ve varoluş bilgisinin ders kitabı , bü ; tü ; n kainatın ö ; zeti ve Allah ' ın insanlara uzattığı kurtuluş halkası olan Kur ' an ' la değer kazanan Kadir Gecesi ' nin kıymetinin bilinmesinin , ancak Kur ' an ' a gö ; nü ; lden yö ; nelmek ve onun insanlığa sunmuş olduğu eşsiz mesajını okumak , anlamak ve yaşamakla mü ; mkü ; n olacağına işaret etti .

Kur ' an ' ın anlaşılmak , fert ve toplum hayatına rehber olmak iç ; in gö ; nderildiğini belirten Bardakoğlu , mesajında şunları kaydetti :

' ' Okumuş olduğumuz Kur ' an ' ı anlayarak hayatımıza yansıttığımızda Kur ' an o zaman bizlere şifa ve rahmet olacaktır . Ç ; ü ; nkü ; Kur ' an sadece bilgi kaynağı değil , aynı zamanda tü ; m insanlığa bir fırsat olarak sunulan yol haritasıdır . Fatiha ' dan başlayıp , Nas suresiyle tamamlanan bu hayat rehberimiz bizi şirkten , zulü ; mden ve her tü ; rlü ; nefsani sapmalardan sakındırmakta , Allah ' a şeksiz iman ve tam bir teslimiyetin yolunu gö ; stermekte , kutlu Nebilerin hayatından kıssalarla bugü ; nü ; mü ; ze ö ; lü ; msü ; z ö ; rnekler taşımaktadır . Ö ; lü ; mü ; ve ahireti hatırlatarak , hesabını verebileceğimiz bir hayatı yaşamanın uyarısını yapmaktadır . O , bizlere bir yandan oruç ; , namaz , zekat , hac ve dua gibi ibadetlerle Rabbimize yaklaşmanın , diğer yandan sabır , doğruluk , yardımlaşma , af , adalet ve merhamet gibi ahlaki erdemlerle donanarak ö ; rnek bir fert ve toplum olmanın bilincini aşılamaktadır .

Onun insanlığın ufkunda yanan ışığı , her dö ; nemde insanlığı aydınlatmaya devam edecek , taşımış olduğu değerler , getirmiş olduğu evrensel ilkeler her zaman taze ve yeni kalacak , yaptığı ç ; ağrı kıyamete kadar sü ; recektir . Kur ' an bu ü ; stü ; n ö ; zelliklerine bizzat kendisi tanıklık etmekte ve tü ; m insanlığa ' Ey İnsanlar . İşte size Rabbinizden bir ö ; rgü ; t , kalplere bir şifa ve inananlar iç ; in yol gö ; sterici bir rehber ve rahmet olan Kur ' an geldi . . . ' ' şeklinde seslenmektedir . ' '

Mü ; kafatların sınırsız olarak verildiği Kadir gecesinin , insanın kendisine dö ; nerek gaflet iç ; inde geç ; irmiş olduğu gü ; nleri sorgulama , unutarak ve bilmeyerek işlediği hatalara tö ; vbe etme ve af dileme , bir daha yapmama kararlılığını Allah ' ın sonsuz rahmet ve mağfiretini umarak yineleme , insanların arasındaki sevgi ve bağışlamanın herkesi kucaklaması iç ; in bu yolda yeni adımlar atma zamanı olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu , şö ; yle devam etti :

' ' Bize manevi derinliğinde arınma ve bağışlanma fırsatı sunan bu mü ; barek gü ; n ve geceler , yaşantımızda kalıcı değişiklikler meydana getirmediği mü ; ddetç ; e tam anlamıyla idrak edilmiş sayılmaz . Bu sebeple ibadetlerimizde ve ahlaki yaşantımızda istikrar ve istikametin ö ; nemli bir husus olduğu bilinmeli , her ayı Ramazan ve her gü ; n ve geceyi Kadir Gecesi gibi yaşamaya gayret etmeli , dargınlık , kırgınlık , kin ve nefretin yerine , sevgiyi , hoşgö ; rü ; yü ; , dostluk ve kardeşliği hakim kılmalı , yetimlerin , kimsesizlerin , fakir ve muhtaç ; ların yü ; zü ; nü ; gü ; ldü ; rmeli , onlara yardım elini uzatmalıyız .

Bu duygu ve dü ; şü ; ncelerle vatandaşlarımızın , soydaş ve dindaşlarımızın Kadir Gecesini tebrik ediyor , Yü ; ce Mevlamız ' dan , tuttuğumuz oruç ; ları ve yaptığımız tü ; m ibadetlerimizi kabul etmesini , bu gecede yapılan dua ve yakarışların , İslam aleminin birlik , dirlik ve beraberliğine , toplumsal birlikteliğimizin gü ; ç ; lenmesine , insanlığın barış , huzur ve saadetine vesile olmasını niyaz ediyorum . ' '

-TRT , AMASYA VE BOSNA HERSEK ' TEN CANLI YAYIN YAPACAK-

TRT , Kadir Gecesi dolayısıyla yarın saat 21 . 30 ' da Amasya II . Beyazıt Camii ile Bosna Hersek Gorajde Kenti ' ndeki 15 bin kişilik camiden dö ; nü ; şü ; mlü ; olarak mevlit programı yayınlanacak .

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman ' ın konuşma yapacağı programda , başkanlığın ilahi korosu da ilahiler sö ; yleyecek . Program , aynı saatte TRT Avaz ' dan da izlenebilecek .