İsrail ve Rusya yakınlaşıyor mu

Russia in Global Affairs Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyodr Lukyanov, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bir hafta önce Moskova'yı gizli şekilde ziyaret etmesini, iki ülke ilişkilerinin değiştiği anlamına geldiğini iddia etti. Rus uzmana göre, eski Soğuk Savaş zihniyetini geride bırakan Moskova için bölgede Türkiye ve İsrail gibi ortakların

İsrail ve Rusya yakınlaşıyor mu
 

Rusya ' da yayınlanan Gazeta gazetesinde yayınlanan makalesinde Lukyanov , Soğuk Savaş ' ın sona ermesiyle Ortadoğu ' da bazı dengelerin değiştiğini anlattı . Rus uzman , ' Netanyahu ' nun gizli Moskova ziyareti dedikodulara yol aç ; tı . Ziyaretin nedenini muhtemelen biz daha sonra ö ; ğreneceğiz ç ; ü ; nkü ; ; ç ; ağdaş medya ortamında gizli diplomasi kısa bir zamanda aç ; ıklığa kavuşuyor . Fakat ; ziyaret İsrail ' le olan durum ve Rusya ile olan ilişkilerin değiştiğini ortaya koyuyor . Soğuk Savaş ' ın sona ermesiyle İsrail ' in durumu da değişti . SSCB Ortadoğu ihtilaflarında Arap dü ; nyasını desteklerken , İsrail ' in ç ; evresindeki ü ; lkelerle olan mü ; cadelesi ABD ' nin planlarına denk gelmişti : Washington Ortadoğu ' da Sovyet yayılma politikasını ö ; nlemeye ç ; alışıyordu . 1980 ' lı yılların sonunda bu denge değişti . SSCB ' nin yıkılması ABD ' nin Ortadoğu ' da etkisini artırması iç ; in yeni ufuklara aç ; tı . Ancak , İsrail ABD-Arap dü ; nyası ilişkilerinin artırılmasından bir engel haline geldi . ' dedi .

' RUSYA VE İSRAİL ARASINDA AŞILMASI İMKANSIZ OLAN İHTİLAF YOK '

İran ' ın İsrail ' i yer yü ; zü ; nden silmek gibi iddialarına atıfta bulunan Lukyanov , Tel-Aviv ' in gü ; nü ; mü ; zde kendi gü ; venliğini artırmayı planladığını belirtti . ABD ' nin ise bö ; lgede sadece İsrail ' le sınırlı kalmak istemediğini tekrarlayan Lukyanov , ' İsrail , 20 . yü ; zyılda olduğu gibi ABD ' nin koşulsuz desteğinden emin olamaz . Tabii ABD ' de İsrail yanlısı gü ; ç ; ler halen kuvvetli , ama dü ; nya liderliğine soyunmak Washington ' un hedefi . Dolayısıyla Arap devletleriyle dengeli ilişkiler ABD iç ; in şart oldu . Başka bir değişle İsrail ' in gü ; venliği artık ABD ' nin Ortadoğu ' daki ö ; ncelikli politikası sayılmıyor . Dolayısıyla bu şartlarda İsrail kendi konumunu gü ; ç ; lendirmek iç ; in yeni yollar aramak zorunda , bu ç ; erç ; evede de Rusya ' ya olan bakış aç ; ısı da değişiyor . Politikacılar genelde İsrail ' de Rus asıllı vatandaşların bolluğunu iki ü ; lke arasındaki yakınlaşmanın faktö ; rü ; olarak gö ; rü ; yor , ama bu husus etkin bir siyasi faktö ; r olarak işlemiyor . Daha ö ; nemlisi İsrail ve Rusya arasında hayati ç ; ıkarlar aç ; ısından ö ; nemli sayılan ve aşılması imkansız olan bir ihtilaf sö ; z konusu değil . '

' RUSYA ' YA TÜ ; RKİYE VE İSRAİL GİBİ ORTAK LAZIM '

Moskova ' nın İran ' a silah sevkiyatı iddialarından İsrail ' in endişe duyduğunu anlatan Rus uzman , ' İsrail Rusya ' nın sert uyarısı ü ; zerine Gü ; rcistan ' a yö ; nelik silah sevkiyatını durdurdu . Ç ; ok iyi anlıyordu ki , Rusya simetrik şekilde karşılık verebilir . İsrail kimlerin eline Rus silahı geç ; ebileceğini gayet iyi biliyor . ' dedi .

İsrail ' in İran ' a Rus silah sevkiyatı konusunda direkt Moskova ile bağlantıya geç ; tiğini anlatan Rus uzman , Moskova ' nın da artık eski Soğuk Savaş zihniyetini geride bıraktığını kaydetti .

Lukyanov , ' Bugü ; n Rus politikasının ana motifi , ideolojiden ziyade , ortak stratejik konumların artmasına ç ; aba harcamak . Bunun iç ; in de Moskova ' ya herhangi bir abinin verdiği sert yü ; kü ; mlü ; lü ; kleriyle bağlantısı olmayan ve serbest oyun sergileyen ortak ü ; lkeler lazım . Bu ü ; lkelerden biri Tü ; rkiye . Diğeri ise potansiyel olarak İsrail olabilir . Bu tü ; r potansiyel fırsatının gerç ; ekleştirilmesinin de bir garantisi yok . Rusya ' da Arap dü ; nyası ve İran ' la askeri-teknik işbirliği iç ; in lobicilik yapan gü ; ç ; lü ; grupların ç ; ıkarları var . Fakat gü ; ç ; dengesindeki kö ; klü ; değişiklikler ki bunları da durduramazsınız . Rusya ve İsrail ' i karşılıklı işbirliğine itecektir . ' diye konuştu .

Geç ; tiğimiz ay Cihan ' a ö ; zel konuşan Lukyanov son dö ; nemde Tü ; rk-Rus ilişkilerinde bü ; yü ; k dö ; nü ; şü ; mler gerç ; ekleştiğini kaydederek Tü ; rkiye ' nin dü ; nya politikalarında artık etkin olmaya başladığını , Rusya ' nın da gelişen Tü ; rkiye ' nin farkında olduğunu sö ; ylemişti . Lukyanov ' a gö ; re Moskova , bağımsız dış politikalar ü ; retmeye başlayan Tü ; rkiye ile uzun vadeli stratejik ortak olmak istiyor .