Greenspan: Kriz hortlayacak

FED'in efsanevi başkanı Alan Greenspan: 'Kriz yeniden fakat daha farklı şekilde olacak'

Greenspan: Kriz hortlayacak
 

ABD Merkez Bankası ( FED ) eski Başkanı Alan Greenspan , krizin yeniden fakat daha farklı şekilde olacağını sö ; yledi .

BBC ' ye konuşan Greenspan , krizin yeniden fakat daha farklı şekilde olacağını , kırılmanın , uzun bolluk dö ; nemlerine tepki olarak geleceğini tahmin ettiğini sö ; yledi .
' Mali krizlerin hepsi farklıdır , fakat hepsinin temel bir kaynağı vardır ' diyen Greenspan , uzun sü ; reli refah dö ; nemleri sö ; z konusu olduğunda insanoğlunun değiştirilemez doğası gereği bu durumun sü ; receğine inandığını , bunun insanın doğasında var olduğunu vurguladı . Greenspan , ' Bu insan doğası , insan doğasını değiştirmenin yolu bulunamadığı sü ; rece biz daha ç ; ok krize tanıklık edeceğiz . Bu krizlerin ç ; ıkış nedenlerinin insan doğası hariç ; hiç ; bir ortak yanı olmadığı iç ; in hiç ; biri birbirine benzemeyecek ' dedi .

Mevcut krizin batık kredi tarihleri olan kişilere yü ; ksek riskli mortgage verilmesiyle harekete geç ; tiğini , ancak herhangi bir faktö ; rü ; n katalizö ; r olabileceğini ifade eden Greenspan , kü ; resel mali kuruluşların belli belirsiz gö ; rü ; nen krizi gö ; rmeleri gerektiğini belirtti .

' MEVCUT KRİZDEN ABD DEĞİL EN FAZLA İNGİLTERE ETKİLENECEK '

Mevcut durgunluk ve dü ; nya ticaretindeki ç ; ö ; kü ; şten İngiltere ekonomisinin , ABD ' den daha fazla etkileneceğine dikkati ç ; eken Greenspan , İngiltere ' nin krizden ç ; ıkmasının uzun bir zaman alacağını sö ; yledi .

Krizin tekrarını ö ; nlemek iç ; in bankacıların ve hü ; kü ; metlerin yolsuzlukların ü ; zerine gitmesi ve bankaların sermaye yeterliliklerini artırması gerektiğine işaret eden Greenspan , ekonomide dü ; zelme iç ; in korumacılık ö ; nlemlerinden olduğu gibi son zamanlarda gelişme gö ; steren kü ; resel ticarete zarar verebilecek sıkı kuralların uygulanmasından da kaç ; ınılması gerektiği uyarısında bulundu .

' SORUN , KÜ ; RESEL TİCARETİ SERBESTLEŞTİREMEMEK '

Greenspan , ' Son zamanlarda ekonomiyi yeniden dü ; zenlemek iç ; in harcanan ç ; abalar krize bir tepki . Kü ; resel piyasalardaki olağanü ; stü ; etki , ekonomi ç ; evrelerindeki birç ; ok kişiye kontrolü ; kaybettikleri hissini yaşatıyor . Sorun , katı ve sıkı denetlenen iç ; piyasalarla kü ; resel ticareti serbestleştiremeyecek olmanızdır ' dedi .
Mevcut ekonomik krizi ' yü ; zyılda bir yaşanacak bir vaka ' olarak değerlendiren Greenspan , buna tanık olmayı beklemediğini de sö ; zlerine ekledi .