Banka ATM'leri birleşiyor

Avrupa'da ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek ortak ATM uygulaması ile ATM'lerin işlem hacmi artacak, Türkiye ekonomisine 300 milyon Dolar'lık katkı sağlanacak.

Banka ATM'leri birleşiyor
 

Tü ; rkiye ' de ortak ATM dö ; nemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren başlayacak . Avrupa ' da ilk kez Tü ; rkiye ' de gerç ; ekleşecek uygulama ile ATM ' lerin işlem hacmi artacak , Tü ; rkiye ekonomisine 300 milyon Dolar ' lık katkı sağlanacak .

Bankalararası Kart Merkezi ( BKM ) Yö ; netim Kurulu Başkanı Hasan Ü ; nal , ortak ATM dö ; neminin başlamasına ilişkin dü ; zenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada , Avrupa ' da ilk kez bir ü ; lkede ATM hizmeti veren tü ; m bankaların , kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolü ; ne imza attığını sö ; yledi . Ü ; nal , BKM ' nin ' Ortak ATM ' projesi iç ; in mevcut altyapısını geliştirdiğini ve yatırımlar gerç ; ekleştirdiğini ifade ederek , proje kapsamında ç ; alışmalara iki yıl ö ; nce başlandığını bildirdi .

Ortak ATM paylaşımı ile ATM lokasyon bilgilerinin tü ; mü ; nü ; kullanıcılara tek bir platformdan sunmayı sağlayacak bir yapı hazırlandığını kaydeden Ü ; nal , ' ' BKM olarak Ortak ATM Projesi ile ilgili yoğun ç ; alışmalarımızın karşılığını 26 bankanın da projeye onay vermesiyle almış olduk ' ' dedi . Bankalararası Kart Merkezi ( BKM ) Genel Mü ; dü ; rü ; Sertaç ; Ö ; zinal , ATM paylaşımının , ortak POS kullanımı konusunda daha somut adımların atılması iç ; in ö ; nemli bir kılavuz olacağını dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; bildirdi .

Ö ; zinal , 1 Ekim 2009 ' da ortak ATM dö ; neminin başlamasına ilişkin dü ; zenlenen basın toplantısında konuşmasına , Trakya bö ; lgesi ve İstanbul ' da yaşanan sel felaketinde yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başladı . Tü ; keticilere yarar sağlamak amacıyla gerç ; ekleştirilen ATM Paylaşım Projesi ile tü ; m banka kartı kullanıcılarının , dilediği bankanın ATM ' sinden bakiye sorgulama ve nakit ç ; ekim işlemleri yapabileceğini , paylaşım sistemi ile Altın Nokta ve Ortak Nokta ' ların tarihe karışacağını sö ; yledi .

2007 yılı başında ATM Paylaşım Projesi ç ; alışmalarının başlatıldığını anımsatan Ö ; zinal , ü ; yelerle 100 ' e yakın toplantı yapıldığını , toplam 250 toplantı gerç ; ekleştirildiğini , ATM ' lerin coğrafi dağılımları ile ilgili McKinsey ' den 180 adam/gü ; nlü ; k danışmanlık hizmeti alındığını , BKM bü ; nyesinde kullanıcıların tü ; m ATM ' lerin adres bilgilerine web ü ; zerinden ve cep telefonlarından ulaşılmasını sağlayan bir yapı kurulduğunu anlattı . ATM paylaşımının tü ; keticiye sağlayacağı faydalara da değinen Ö ; zinal , tü ; m banka kartı kullanıcılarının ; banka kartları ile Tü ; rkiye ' deki tü ; m ATM ' lerden bakiye sorgulama ve para ç ; ekim işlemini gerç ; ekleştirebileceğini , ATM bulmamama endişesi ile gerektiğinden fazla nakit taşıma riskinin minimize olacağını , en yakın ATM ' yi web sitesinde yer alan bir harita ü ; zerinden ya da cep telefonları ile tespit edebileceğini sö ; yledi .

Sistemin katkılarına ilişkin olarak da Ö ; zinal , ü ; lkedeki ATM ağını genişleten sermaye yatırımlarını optimize edecek bir yapıya kavuşulacağını , rekabetteki artışın sunulan hizmetlerin kalitesini olumlu yö ; nde etkilemesi ile sektö ; rü ; n daha hızlı bir gelişim gö ; stereceğini , işlem hacminde ve dolaylı olarak sirkü ; lasyondaki para hacminde artış ve daha rahat kullanılabilen ATM ' ler ile kayıt altındaki ekonomiye katkı sağlanacağını kaydetti .

Banka kartlarının yurt iç ; i ATM ' lerde kullanım işlem adedine bakıldığında yıllık artışın ortalama yü ; zde 10 dü ; zeyinde olduğunu belirten Ö ; zinal , 1 Ekim 2009 sonrası artan işlem hacmi ile birlikte 2009 yılı sonunda yıllık toplam işlem adedinin artacağını ö ; ngö ; rdü ; klerini , 2010 yılındaki artışın da yü ; zde 30-40 ' lara ç ; ıkabileceğini dü ; şü ; ndü ; klerini kaydetti . Mevcut 22 bin 714 adet ATM ' nin 35 bin adet ATM kadar etkinlik gö ; sterecek olmasından ö ; tü ; rü ; 300 milyon dolarlık verim elde edileceğini bildiren Ö ; zinal , uygulamanın hayata geç ; eceği 1 Ekim 2009 tarihi itibariyle basın ve outdoor mecralarının kullanılacağı bir iletişim kampanyasının da hayata geç ; irileceğini sö ; yledi .

ZİRAAT VE İŞ BANKASI NASIL İKNA EDİLDİ?

Sertaç ; Ö ; zinal , gazetecilerin sorularını yanıtlarken de , ATM ' ler konusunda bü ; tü ; n bankaların artık hangi noktalarda yoğunlaşma olduğunu daha net gö ; rebildiğini ifade etti . Ziraat ve İş bankalarının bu projeye katılımı iç ; in nasıl ikna edildiklerine ilişkin bir soru ü ; zerine de , Ö ; zinal , ' ' Olumlu baktılar . Son 2 yıllık sü ; reç ; te bü ; tü ; n ü ; yeler olumlu bir yaklaşım iç ; indeydiler . İlk dö ; nem iç ; in 300 milyon dolarlık bir maliyet tasarrufu olduğunu gö ; rü ; yoruz . Her yıl 100-200 milyon dolar daha bu tasarrufun devamı gelecek ' ' diye konuştu .

Ö ; zinal , bir gazetecinin ' ' ATM ' deki bu işbirliği POS ' da da mü ; mkü ; n olacak mı? ' ' sorusuna , ' ' Yıllardır 2 tane ö ; nemli rü ; yam kaldığını sö ; ylü ; yorum . Biri ATM paylaşımı . Onun gerç ; ekleştiğini gö ; rmek tü ; m sektö ; rü ; olduğu gibi beni de ç ; ok sevindiriyor . POS paylaşımında da ç ; ok ö ; nemli gelişmeler olduğunu gö ; rü ; yoruz . Bu konuda ç ; ok ö ; nemli adımlar oluyor . Sektö ; r olarak ATM paylaşımı , ortak POS kullanımı konusunda daha somut adımların atılması iç ; in ö ; nemli bir kılavuz olacak diye dü ; şü ; nü ; yorum ' ' karşılığını verdi .

BUGÜ ; NE KADAR YAPILAN ATM YATIRIMI 600 MİLYON DOLAR

BKM Yö ; netim Kurulu Başkanı Hasan Ü ; nal da , Tü ; rkiye ' de ilk ATM ' nin 1987 ' de kullanılmaya başlandığını , 1993 ' te 3 bankanın katılımı ile ATM ' lerini hem kredi kartları hem de banka kartları iç ; in ortak kullanma kararı ile Altın Nokta ATM paylaşım grubu , 1998 Mart ayında da 16 bankanın katılımıyla Orta Nokta kurulduğunu anımsattı . Ü ; nal , Tü ; rkiye ' nin ATM adetsel bü ; yü ; mesinde Avrupa ' da birinci olduğunu belirterek , 44 milyon kredi kartı , 61 milyon banka kartı bulunduğunu bildirdi .

Bugü ; ne kadar yapılan ATM yatırımının 600 milyon Dolar olduğunu ifade eden Ü ; nal , Tü ; rkiye ' de son 5 yılda 3 , 6 milyar kere ATM ' ye gidildiğini , her bir milyon kişiye dü ; şen ATM sayısının 264 , işlem başına nakit ç ; ekim miktarının ise ortalama 190 Lira olduğunu kaydetti .

Ü ; nal , bugü ; n pazardaki ATM ağının yaklaşık yü ; zde 44 ' ü ; nü ; Altın Nokta , yü ; zde 30 ' unu ise Ortak Nokta ' nın oluşturduğunu , kalan yü ; zde 26 ' lık payın ise bu gruplara dahil olmayan bankaların ATM ' lerine ait olduğunu bildirdi . Ortak ATM kullanımının tü ; keticiye maliyetine ilişkin bir soru ü ; zerine , Ü ; nal , ü ; cretlendirmenin kartı veren banka ile mü ; şteri arasında belirleneceğini ifade ederek , ' ' Banka , kendi ü ; cretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ü ; cret talep edecektir veya etmeyecektir ' ' dedi .

Bü ; tü ; n bankaların , ATM ve kart sayıları ne olursa olsun programdan aynı koşullarda faydalanmış olduğunu belirterek , ' ' Kart ve ATM sayısı ne olursa olsun bü ; tü ; n bankalar aynı hizmeti alacak . Birbirlerine aynı ü ; creti ö ; deyecekler ve giriş ü ; creti de ö ; denmeyecek ' ' diyen Ü ; nal şunları ekledi ; ' Kredi kartı borç ; larının yeniden yapılandırılmasında sü ; renin uzatılmasına ilişkin bir soru ü ; zerine de , Ü ; nal , ' ' Bü ; tü ; n bankaların katılacağını tahmin ediyorum . Yü ; ksek bir katılım olacak . '