Türk - Ermeni sınırı açılıyor

Türkiye ile Ermenistan'ın parafe ettiği 'İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol' kamuoyuna açıklandı.

 

Protokolü ; n Dışişleri Bakanlığı tarafından dağıtılan gayri resmi tercü ; mesinde iki ü ; lkenin , ikili ilişkilerini karşılıklı ç ; ıkarlara saygı ve gü ; ven temelinde geliştirme hedeflerini gö ; z ö ; nü ; nde bulundurarak , ortak ç ; ıkarları temelinde , siyasi , ekonomik , enerji , ulaştırma , bilimsel , teknik , kü ; ltü ; rel ve diğer alanlarda geliştirmeye ve ilerletmeye kararlı olduğu vurgulanıyor .
Uluslararası ve bö ; lgesel ö ; rgü ; tlerde işbirliğinin , iki ü ; lke arasında ö ; zellikle BM , AGİT , Avrupa Konseyi , Avrupa-Atlantik İşbirliği Konseyi ve KEİ kapsamında geliştirilmesine destek verildiği belirtiliyor .
İki devletin , bö ; lgede demokratik ve sü ; rdü ; rü ; lebilir gelişmenin sağlanması , bö ; lgesel istikrar ve gü ; venin arttırılması iç ; in işbirliği yapmak yö ; nü ; ndeki ortak amaç ; larına dikkat ç ; ekiliyor . Bö ; lgesel ve uluslararası uyuşmazlık ve ç ; atışmaların uluslararası hukuk ilkeleri ve normları temelinde barışç ; ı şekilde ç ; ö ; zü ; mlenmesi hususundaki taahhü ; tleri tekrarlanıyor .
Tü ; rkiye ve Ermenistan ' ın terö ; rizm , sınırı aşan ö ; rgü ; tlü ; suç ; lar , uyuşturucu ve silah kaç ; akç ; ılığı gibi bö ; lgeye ve dü ; nya gü ; venliği ve istikrarına yö ; nelik ortak gü ; venlik tehditleri konusunda uluslararası toplumun eylemlerini gü ; ç ; lü ; şekilde desteklemeye hazır oldukları vurgulanıyor .
Taraflar , Tü ; rk - Ermeni sınırının , bu Protokol ' ü ; n yü ; rü ; rlü ; ğe girmesinden itibaren 2 ay iç ; erisinde aç ; ılması hususunda anlaştı .