Aysel Tuğluk: Akıllı devlet, Öcalan'ı sürece katar

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, demokratik açılım sürecinin tıkanması halinde, ayrılmanın bile tartışmaya açılabileceğini söyledi. Kürt sorununun çözümü için Öcalan ve PKK'nın muhatap alınmasını isteyen Tuğluk, 'DTP üzerinden sorun çözülemez. Akıllı devlet, Öcalan'ı sürece katar' dedi.

Aysel Tuğluk: Akıllı devlet, Öcalan'ı sürece katar
 

DTP ' nin Diyarbakır ' da bugü ; n dü ; zenleyeceği miting ö ; ncesi Sü ; merpark ' ta kurulan ' Barış Ç ; adırı ' nda gazetecilerle sohbet eden DTP ' li Tuğluk , İç ; işleri Bakanı Beşir Atalay ' ın Kü ; rt aç ; ılımıyla ilgili aç ; ıklamalarının sorunu ç ; ö ; zecek adımlar iç ; ermediğini iddia etti . Gü ; ven kaygısı yaşadıklarını belirten Tuğluk şö ; yle konuştu : ' PKK ' yı silahsızlandırmak ancak ç ; ö ; zü ; mle birlikte ve kendiliğinden gelişir . PKK ' yı sü ; recin başında silahsızlandırmayı isterseniz , sü ; reci tıkarsınız . Ö ; rneğin İmralı ' da Ö ; calan ' ın dışarıdakilerle gö ; rü ; şmesinin ö ; nü ; nü ; n aç ; ılması , tutuklanan 300 DTP ' linin serbest bırakılması sü ; reci kolaylaştıracaktır . Oyun var , ç ; ö ; zü ; m yok . Ancak sü ; recin ilerlemesi iç ; in de ç ; aba sarf edeceğiz . Bir sü ; re sonra ise bu sü ; reci değerlendirmek zorunda kalabiliriz . Tartışıp , ç ; ekilebiliriz de ve gidip halka anlatırız . Bir daha ç ; atışma sü ; reci başlarsa Tü ; rkiye ' ye yazık olur . Umutlar kırılırsa ne olacak? ' Biz ç ; ö ; zü ; m istiyorduk , ancak bunlar istemiyorlar ' noktasına getirilmesine de izin vermeyeceğiz . Bu sü ; recin işlemesi iç ; in ç ; abalarımız devam edecek . '


' Ç ; Ö ; ZÜ ; M İÇ ; İN MUHATAP Ö ; CALAN VE PKK , DTP MİSYONU BUNA YETMEZ '

Ç ; ö ; zü ; m iç ; in PKK ve Ö ; calan ' ın muhatap alınmasını isteyen DTP Milletvekili Aysel Tuğluk , ' DTP ' nin misyonu buna yetmez . DTP ü ; zerinden sorun gö ; tü ; rü ; lemez , ç ; ö ; zü ; lemez . DTP ö ; nemli bir aktö ; r olabilir ve bir yere kadar getirebilir . Ancak Ö ; calan ve PKK ç ; ö ; zü ; mü ; n parç ; ası haline getirilmeli . Biz , ç ; ö ; zü ; mü ; n gü ; ç ; lenmesi iç ; in rol oynayabiliriz . DTP ' nin gü ; cü ; bir yere kadar . PKK , sadece silahlı bir gü ; ç ; olarak değerlendirilmemeli . Kitle gü ; cü ; vardır . Akıllı devlet Ö ; calan ' ı sü ; rece katar ' diye konuştu .

Tü ; rkiye ' nin ü ; niter yapısı , bayrağı ve diliyle bir sorunlarının olmadığını da ifade eden Tuğluk , evrensel ilkeler ç ; erç ; evesinde Kü ; rtlerin haklarının gü ; vence altına alınmasını istediklerini kaydetti .


BAYDEMİR : BARIŞIN DİLİ KAPSAYICI OLMALI

Tü ; rkiye ' nin 30 yıldır Tü ; rkü ; yle , Kü ; rdü ; yle ç ; atışmadan yeteri miktarda acı ç ; ektiklerini hatırlatan Diyarbakır Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Tuğluk ' un aksine daha ılımlı konuştu . Yeni bir sayfa aç ; manın vaktinin gelip geç ; tiğini dile getiren Baydemir , ' Umuyor ve diliyorum ki bu rü ; zgar yerini kalıcı bir barış iklimine bırakır . Bu coşkuyla gelecek nesillere savaşı değil , barışı miras olarak bırakmamız lazım . Bunun iç ; in de hepimize dü ; şen gö ; revler vardır . Hepimiz gö ; revimizi yerine getirmenin ç ; abası iç ; erisinde olursak barış da kalıcı olur ' şeklinde konuştu .

Baydemir , gazetecilerin İç ; işleri Bakanı Atalay ' ın Kü ; rt aç ; ılımına ilişkin aç ; ıklamasını yö ; nelik soruya da şu karşılığı verdi : ' Naç ; izane temennim adımız , gö ; revimiz ve sıfatımız ne olursa olsun barış sü ; recini ya da barışı inşa dili kapsayıcı bir dil olmalıdır . Pozitif , kucaklayıcı bir dil olmalıdır . Dışlayıcı bir dil kullanmaktan hepimiz sakınmalıyız . Gerç ; ekler ü ; zerinden vicdanları harekete geç ; irecek bir dili kullanmamız gerekir diye dü ; şü ; nü ; yorum . '