Başkent'te çifte bayram

Ankara, yarın iki önemli törene sahne olacak.

Başkent'te çifte bayram
 

Başkent ' te yarın 30 Ağustos Zafer Bayramı Hipodrom ' da dü ; zenlenecek gö ; rkemli geç ; it tö ; reniyle kutlanacak . Diğer yandan Ankaralıların ilk gö ; z ağrısı olan ve Bü ; yü ; kşehir Belediyesi tarafından yeniden dü ; zenlenen Genç ; lik Parkı , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Ankara Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Melih Gö ; kç ; ek , ç ; ok sayıda bakan , milletvekili ve davetlinin katılımıyla yeniden kapılarını aç ; acak .
Başkentlilerin , kentin merkezinde yeşille iç ; iç ; e ve eğlence dolu gezinti keyfini doyasıya yaşayabileceği parkın aç ; ılış tö ; reninde sanatç ; ı Ferhat Gö ; ç ; er bir konser verecek . Başkentlilerin aç ; ılış tö ; renine rahatlıkla ulaşımlarını sağlayabilmek iç ; in kentin ç ; eşitli semtlerinden ü ; cretsiz otobü ; s seferleri dü ; zenlenecek , ayrıca , kurulacak ç ; adırlarda vatandaşlar iftarlarını aç ; abilecekler .

Genç ; lik Parkı ' nın ç ; ok daha yeşil , ç ; ok daha eğlenceli , ç ; ok daha modern ve yepyeni gö ; rü ; ntü ; sü ; yle 30 Ağustos Zafer Bayramı ' yla birlikte Ankaralılara ' merhaba ' diyeceğini ve Başkentlilerin iki coşkuyu birlikte yaşayacağını kaydeden Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Melih Gö ; kç ; ek , ' Başkentliler , burada kendisini bir masal diyarında gibi hissedecek . İnsanlar , gü ; ndü ; z yeşille iç ; iç ; e , gece ise rengarenk bir masal diyarında yolculuk edecekler ' dedi .

­ ;

GENÇ ; LİK PARKI ' NIN TARİHÇ ; ESİ

Bü ; yü ; klerin nostalji yaşayacağı , genç ; ler ve miniklerin ise eğlence dolu anlar geç ; ireceği Genç ; lik Parkı 1943 yılından bu yana Başkent ' in tarihine tanıklık etti . 1936 yılında , İncesu Deresi ' nin taşkın , bataklık bir alanı olan 275 bin metrekarelik arazi , şehrin ihtiyacını karşılamak ü ; zere Fransız Theo Leveau tarafından park olarak tasarlandı .

O yıllarda nü ; fusu 122 bin 270 olan ve ç ; evresi boş otluk araziyle ç ; evrili , susuzluk ç ; eken Ankara iç ; in park , ö ; ylesine ö ; nemli bir projedir ki , her tü ; rlü ; fedakâ ; rlık gö ; ze alınır . 1939 ' da inşaata başlanır ve 1941 yılının Ağustos ayında deneme amaç ; lı parkın havuzuna su verilmeye başlandı . 19 Mayıs 1943 ' de Genç ; lik Parkı , Başbakan , Meclis Başkanı , Bakanlar ve milletvekillerinin katıldığı bir tö ; renle aç ; ıldı .

Genç ; lik Parkı kısa sü ; rede Başkentlilerin sosyal yaşamında ö ; nemli bir yere oturdu . Hafta sonu aktiviteleri , memur ailelerinin gazino ve piknik keyifleri , giderek yeşeren bu bü ; yü ; k havuzlu Park ' ın etrafında sü ; rmeye başladı . Ankara hatırası fotoğraflarının hemen hemen ç ; oğunun fonunda Genç ; lik Parkı yer aldı .


70 ' Lİ YILLAR : GENÇ ; LİK PARKI CAZİBESİNİ KAYBEDİYOR

Genç ; lik Parkı 1940 ve 50 ' li yılların en gö ; sterişli rekreasyon alanı olarak benimsenirken , yerleşim ve iş ç ; evreleri giderek Ulus ' tan Kızılay ve Yenişehir ' e doğru taşınmaya başladı .

Başka bir deyişle , Genç ; lik Parkı ' yla değişen Ulus , artık ikinci değişimini yaşamaya başlar ve 70 ' li yılların ardından cazibesini yitirdi . Değişen şehir merkezinin etkileri , ilerleyen yıllarda Genç ; lik Parkı ü ; zerinde de kendini gö ; sterdi .

Park ' ın konuk ettiği kitlenin niteliği her geç ; en yıl biraz daha değişir ve Başkentliler bü ; yü ; k havuzlu , havalı parklardan uzaklaşmaya başladı . Parktaki kü ; ltü ; rel değişim eğlence alanlarında kendini gö ; sterdi , gazinolar değişti , Genç ; lik Parkı , uyuşturucu kullananların , sarhoşların toplandığı , suç ; oranı yü ; ksek bir mekâ ; n haline geldi . Artık neredeyse ailelerin korkarak yanından , yö ; resinden geç ; tiği bir yer oldu Genç ; lik Parkı .


PARK YENİDEN GÖ ; RKEMLİ GÜ ; NLERİNE KAVUŞUYOR

Gerç ; ekleştirdiği ç ; alışmalarla Ankara ' yı ö ; rnek bir kent haline getiren Bü ; yü ; kşehir Belediyesi , bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle Başkent ' in merkezinde hayalet bir park haline dö ; nü ; şen Genç ; lik Parkı ' nın bu gö ; rü ; ntü ; sü ; ne ' dur ' diyerek , eski gö ; rkemli gü ; nlerine kavuşturulması iç ; in bir ç ; alışma başlattı . Sü ; ratle sü ; ren ç ; alışmalar sonucunda da Genç ; lik Parkı ' nı yeniden dü ; zenlemek iç ; in Milli Komite ' den izin alan , parkın tarihi dokusunu bozmadan yeniden yapılandıran Bü ; yü ; kşehir Belediyesi , Başkentlilerin merakla beklediği Parkı , eski gö ; rkemli gü ; nlerinden ç ; ok daha modern ve yepyeni gö ; rü ; ntü ; sü ; yle hizmete hazır hale getirdi .

Başkan Gö ; kç ; ek , parkın yeni haliyle adeta insanı bü ; yü ; lediğini gecesinin ayrı gü ; ndü ; zü ; nü ; n ayrı bir gü ; zellikte olduğunu belirterek , ' İnsan burada kendisini bir masal dü ; nyasında hissediyor . Burada inanılmaz bir keyif alıyorum . Ç ; alışmaların başlamasından itibaren en az 50 defa buraya geldim ve incelemelerde bulundum . Olayı birebir yaşadım . İnanılmaz bir gü ; zellik ortaya ç ; ıktı . Bizim eski ç ; ocukluğumuzdaki Genç ; lik Parkı , resmen yeniden doğdu . Ö ; yle bir keyif alıyorum ki , tarifi mü ; mkü ; n değil . Buranın Ankara ' nın en eski parkı ve Cumhuriyet ' in simgesi olması bana ç ; ok gü ; zel duygular yaşatıyor ' dedi .

Yeniden genç ; lerin ve miniklerin eğlence dolu saatler yaşayacağı , bü ; yü ; klerin ise eski gü ; nlerinde olduğu gibi rahatç ; a gezebileceği bir mekan haline getirilen Genç ; lik Parkı ' nın yarın yapılacak aç ; ılış tö ; reninde sanatç ; ı Ferhat Gö ; ç ; er sevilen şarkılarıyla bir konser verecek .