Sakal-ı Şerif, Amerika'da

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sas) bedeninden geriye kalan ve kutsal bir emanet olarak bilinen 'Sakal-ı Şerif ' New Jersey Ulucami'de ziyarete açıldı.

Sakal-ı Şerif, Amerika'da
 

Ö ; nü ; mü ; zdeki bir hafta boyunca cuma namazı ve teravihlerin ardından halka gö ; sterilecek olan Sakal-ı Şerif ' i , ilk gü ; n 400 civarında Mü ; slü ; man ziyaret etti .
Salâ ; t ve selamlar eşliğinde ziyarete aç ; ılan Sakal-ı Şerif ' i gö ; ren birç ; ok Mü ; slü ; man gö ; zyaşlarını tutamadı . Ulucami Derneği ' nin girişimleriyle getirilen ve Amerika ' daki Mü ; slü ; man Tü ; rk cemaatine Ramazan sü ; rprizi olarak sunulan Sakal-ı Şerif geç ; tiğimiz yıl da yoğun ilgi gö ; rmü ; ştü ; .

Ulucami dernek başkanı Sinan Gegre , ' Allah nasip etti Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerifi ' ni buralara kadar getirdik . Vesile olduğumuz iç ; in ç ; ok mutluyum . Cemaatimiz ö ; nü ; mü ; zdeki bir hafta boyunca bu kutsal emaneti ziyaret edebilir ' dedi .

Yapılan iftar ve kılınan teravihin ardından Sakal-ı Şerif ' in ne olduğunu ve nasıl gü ; nü ; mü ; ze kadar intikal ettiğini anlatan İmam Dr . Ö ; zcan Gü ; ngö ; r , ziyaret ö ; ncesi cemaate ' ziyaret adabı ' hakkında bilgi verdi . Ö ; zcan Gü ; ngö ; r , ' Sakal-ı Şerif bulunduğu yerden salâ ; t ve selamla alınıp , salâ ; t ve selam getirilerek ziyaret edilir . Biz Mü ; slü ; man Tü ; rklerin bu konudaki saygısı da gü ; zel bir ö ; rnektir . Hiç ; bir zaman Peygamber Efendimize ait bir emanete ziyaret ettikten sonra sırtımızı dö ; nmeyiz ' dedi .

Birç ; ok ziyaretç ; inin ç ; ocuklarıyla katıldığı programda yoğun bir duygu seli yaşandı . Peygamber efendimizin sakalı ziyaret eden birç ; ok ziyaretç ; i , cep telefonlarıyla Sakal-ı Şerif ' in fotoğrafını da ç ; ekti .

Sakal-ı Şerif ' i gö ; zyaşları iç ; inde ziyaret edenlerden Sü ; leyman Mamaloğlu , mü ; thiş bir duygu yoğunluğu yaşadığını ifade etti . Mamaloğlu , ' Allah getirenlerden razı olsun . Memleketimizden binlerce kilometre uzakta Peygamber Efendimizi bize hatırlatacak bö ; yle gü ; zel bir anı yaşadığım iç ; in ç ; ok mutluyum ' diye konuştu .

Sakal-ı Şerif ' i daha ö ; ncede gö ; rdü ; ğü ; nü ; sö ; yleyen bir diğer ziyaretç ; i Mehmet Okdemir ise ' Ç ; ok gü ; zel bir duygu . Her gö ; rdü ; ğü ; mde heyecanlanıyorum ' dedi .

20 yıldır Amerika ' da yaşadığı sö ; yleyen Gü ; lşen Bidal da gö ; zyaşlarını tutamayan ziyaretç ; ilerden bir diğeriydi . Bidal , ' Tü ; ylerim diken diken oldu . Hacca da gitmiştim , orada da gö ; rmü ; ştü ; m . Allah herkese hacca gitmeyi nasip etsin . Ramazan ayı ç ; ok gü ; zel geç ; iyor . Peygamberimizin Sakal-ı Şerif ' ini gö ; rdü ; k artık daha da gü ; zelleşir . ' ifadelerini kullandı .

Diyanet İşleri Başkanlığı ' nın verilerine gö ; re Tü ; rkiye ' de bin 818 adet Sakal-ı Şerif var . Bu alanda İstanbul 422 Sakal-ı Şerif ile ilk , 153 ' le Bursa ikinci , 98 Sakal-ı Şerif ile İzmir ise ü ; ç ; ü ; ncü ; sırada bulunuyor . Rivayetlerde belirtildiğine gö ; re Peygamber Efendimiz ( sas ) hicretten sonra saç ; larını , birisi Hudeybiye senesi ihramdan ç ; ıkarken , diğerini umre haccını kaza ederken , ü ; ç ; ü ; ncü ; sü ; de ' Veda Haccı ' ndan sonra olmak ü ; zere ü ; ç ; defa kestirmiştir .

Tarih boyunca Hicaz bö ; lgesine hizmet gö ; tü ; ren Mü ; slü ; manlar tarafından ciddi bir şekilde muhafaza edilen bu emanetler ; Hulefa-i Raşidin ' den Emevilere ardından Abbasilere geç ; miştir . Moğolların Bağdat ' ı tahrip edilmesiyle Abbasi halifelerinin Memlü ; klü ; ler ' e sığınmasıyla kutsal emanetler de Mısır ' a taşınmıştır . Yavuz Sultan Selim ' in 1516 ' da Mısır ' ı almasıyla Sakal-ı Şerif ' te dâ ; hil olmak ü ; zere kutsal emanetler İstanbul ' a getirilmiştir .