Ruhani Lideri Dalay Lama Çin'e gidiyor

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, Çin'in baş ağrısı olarak nitelendirilen 'ayrılıkçı' Tayvan adasına gidiyor. Gözler şimdi Pekin'in vereceği tepkiye çevrildi.

Ruhani Lideri Dalay Lama Çin'e gidiyor
 

Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou , bugü ; n gazetecilere yaptığı aç ; ıklamada Dalay Lama ' nın tayfunun vurduğu ve yü ; zlerce kişinin ö ; ldü ; ğü ; Ada ' ya gelmesine izin verdiklerini sö ; yledi . Ruhani liderin , tayfunda ö ; lenlerin ruhlarına dua edeceği ve hayatta kalanlara da rahmet isteyeceği ifade edildi .

Dalay Lama , geç ; en yıl yerel Dharamshala adlı gazeteye rö ; portaj vermek iç ; in Tayvan ' a gideceğini sö ; ylemiş ancak Ç ; in ' in hassasiyetlerini bilen Ma , ziyaret zamanının Tibetli dini lider iç ; in uygun olmadığını belirtmişti .

Pekin yö ; netimi , Dalay Lama ' yı Tibet ' i Ç ; in ' den koparmaya ç ; alışmakla suç ; luyor ve herhangi bir ü ; lkenin Tibetli lideri misafir etmesine sert tepki veriyor . Ma ' nın Sö ; zcü ; sü ; Wang Yu-chi , Dalay ' ın ziyaretinin insani ve dini dü ; şü ; nceler temelinde olacağını ve bunun Pekin ile ilişkileri olumsuz etkilemeyeceğini sö ; yledi .

Dalay Lama , Tayvan ' da muhalefetteki bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleme Partisi tarafından Morakot tayfununun vurduğu gü ; neydeki Kaohsiung kasabasına davet edilmişti . Tayvan adasına ilk kez 1997 ' de gelen Tibetli dini liderin Ada ' yı 2001 ' de tekrar ziyaret etmesinin ardından Ç ; in , sert tepki gö ; stermişti .

Tayvan , iç ; savaşın ardından 1949 ' da Ç ; in ' den fiilen ayrılmıştı . Pekin yö ; netimi , bağımsızlık istemesi durumunda gerekirse askeri mü ; dahaleyle tehdit ettiği Tayvan ' ı halen bir eyaleti olarak gö ; rü ; yor .