ORUÇ BABA'YA YOĞUN İLGİ

Her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da İstanbullular dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla ilk iftarlarını Fatih ilçesindeki Oruç Baba Türbesi'nde yaptı

ORUÇ BABA'YA YOĞUN İLGİ
 

Şehrimini semtinde bulunan Oruç ; Baba Tü ; rbesi ' nde oruç ; larını aç ; mak isteyen vatandaşlar , ö ; ğle saatlerinde tü ; rbeye gelmeye başladı . İftar saatinin yaklaşmasıyla kalabalıklar sokaklara taştı ve ç ; evredeki yollarda trafiğin sıkışması gö ; zlendi . Oruç ; Baba ' nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle oruç ; larını aç ; mak isteyen ç ; oğu kadın vatandaş , oruç ; larını aç ; tıktan sonra Baba ' nın mezar taşına ellerini , cü ; zdanlarını , paralarını ve anahtar gibi ç ; eşitli eşyayı sü ; rerek dilekte bulundu .

Bazı televizyon kanallarının Oruç ; Baba Tü ; rbesi ' nden canlı yaparken tü ; rbeye ç ; ıkan yollarda bazı vatandaşların sirke ve ekmek satışı yaptığı gö ; zlendi .

ORUÇ ; BABA KİMDİR?

İlk iftarı Oruç ; Baba Tü ; rbesi ' nde yapanlar , dileklerinin gerç ; ekleşeceğine inanıyor . Oruç ; Baba ismiyle anılan kişinin eskiden aynı semtte yaşadığı , ç ; ok fakir olduğu iç ; in iftarını bir parç ; a kuru ekmek ve sirkeyle aç ; tığı rivayet ediliyor . Bu yü ; zden ilk iftarını Oruç ; Baba Tü ; rbesi ' nde onun gibi yapanlar , dileklerinin gerç ; ekleşeceğine inanıyor .

Başka bir rivayete gö ; re Oruç ; Baba ' nın 1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir asker olduğu ve askerlere su ve yemek tedarik etmekle gö ; revli olan Oruç ; Baba ' nın , su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı sü ; rdü ; rdü ; ğü ; ne , &ldquo ; baba&rdquo ; lakabının da buradan geldiğine inanılıyor .