Kirazın kilosu 175 TL

Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen'in geçen yıl Mersin'de tanıtımını yaptığı yer kirazı (İnka eriği), ürünleri para etmediği için alternatif arayan çiftçinin umut kapısı oldu. Asıl memleketi Güney ve Orta Amerika ülkeleri olan yer kirazı, Denizli'nin Çal ve Tavas ilçelerinde de üretilmeye başlandı.

Kirazın kilosu 175 TL
 

Tavas ' ta Mustafa Kısaoğlu tarafından ü ; retilen yer kirazının kilosu 175 Lira ' ya kadar ç ; ıkıyor . 5 dekarlık arazide yer kirazı yetiştiren Kısaoğlu , yurt dışından ithal edilen yer kirazını yetiştirmeye başlamasının ardından ilç ; ede başka ü ; reticiler tarafından da ü ; retilmeye başlandığını sö ; yledi . Yer kirazının , Kleopatra ' nın hazinesi olarak da bilindiğini ifade eden Kısaoğlu , ' ' Gü ; ney ve Orta Amerika ' da ü ; retilen bu meyve Tü ; rkiye ' de Antalya ve Denizli ' de ü ; retilmeye başlandı . Yurt dışından ithal edilen bu meyvenin kilogram fiyatı 175 Lira ' dan satılıyor . Ü ; retim arttığında Tü ; rkiye ' de fiyatı 25 Lira ' ya kadar dü ; şü ; rü ; lmesi hedefleniyor . Bu meyve ç ; iftç ; i iç ; in ü ; retimi basit geliri yü ; ksek bir meyvedir ' dedi .

Geç ; en yıl deneme ü ; retimini yaptıkları yer kirazının bu yıl ü ; retimini yaptıklarını ifade eden Kısaoğlu , ' Gut hastalığına iyi geliyor . Şekerin dü ; şü ; rü ; lmesinde , bağırsak ç ; alıştırma , idrar sö ; ktü ; rme ö ; zelliği olan bir meyvedir . Tavas , bu ü ; rü ; nü ; n yoğun ü ; retildiği merkezlerden biri olabilir . Bu ü ; rü ; n her tü ; r toprakta yetişebilir , hatta ç ; orak arazide bile yetişebiliyor . Yaz boyunca , sıcaklar azalıncaya kadar ü ; rü ; n vermeye devam etme ö ; zelliği var . Sera ortamına alındığındaysa yıllarca ü ; rü ; n alınabiliyor . Aç ; ık havada ü ; retim yapıldığında bir kö ; k yer kirazından 1 ile 1 , 5 kilo arasında ü ; rü ; n alınmakta , kapalı ortamdaki seralardaysa 3 kiloya kadar ü ; rü ; n alınabilir . Dikmek isteyen dü ; şü ; nmeden dikebilir ' ' diye konuştu .