Menepoz hakkındaki yanlış bilgiler

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Mete Bostancı, menopoz hakkında doğru bilinen birçok şeyin yanlış olduğunu, menopozda hormon tedavisinin kansere yol açmadığını kaydetti.

Menepoz hakkındaki yanlış bilgiler
 

Menopoz tedavisinde yıllarca sü ; ren deneyim sonucu geliştirilmiş , ç ; ok merkezli ç ; alışmalarla desteklenen hormon ilaç ; larının kullanıldığını belirten Bostancı , uygun dozda ve doktor kontrolü ; nde sü ; rdü ; rü ; len hormon tedavilerinin rahim kanseri ve kolon kanseri riskini azalttığını sö ; yledi . Hormon tedavisinin ayrıca koroner kalp hastalığı riskini ileri derecede azalttığı bilgisini veren Bostancı , ' Amerika ' da her yıl 250 bin kadın koroner hastalıklarından ö ; lmekteyken meme kanserinden ö ; lü ; m sayısı 45 bin civarında . Hormon tedavisi alan kadınların altı ayda bir dü ; zenli kontrolden geç ; iyor olmaları da olası hastalıklarda erken tanı ve tedavi başarısı sağlıyor ' dedi .

Bostancı , menopoz ile ilgili doğru bilinen yanlışları şö ; yle sıraladı : ' Menopoz belirli bir yaşta aniden ortaya ç ; ıkar . Annesi zor bir menopoz dö ; nemi geç ; iren kadınlar da menopozu zor geç ; irir . Her kadın annesi ile benzer yaşta menopoz yaşar . Geç ; menopoza girenler uzun yaşarlar . Rahim alındığında menopoza girilir . Spiral , doğum kontrol hapı , tü ; plerin bağlanması ve bunun gibi gebelik ö ; nleyici yö ; ntemler erken menopoza yol aç ; ar . Menopoz kilo alınmasına yol aç ; ar . Menopozda hormon tedavisi alanlar gü ; neşlenmemelidir . Menopoz deliliğe yol aç ; ar . Menopozla birlikte cinsel yaşam sona erer . Menopoz tedavi gerektirmeyen doğal bir sü ; reç ; tir . '