Duşanbeliler temiz içme suyu müjdesi!

Dünya Bankası'nın yardımı ile Duşanbe'de yapılan içme suyu arıtma tesisi kentin büyük bölümüne temiz su ulaştırıyor.

Duşanbeliler temiz içme suyu müjdesi!
 

Ortaasya ' nın fakir ü ; lkesi Tacikistan ' da halk iç ; me suyu problemi yaşıyor . Başkent Duşanbe yakınlarında kurulan yeni su arıtma tesisi başkentlilerin bu sorunlarına ç ; ö ; zü ; m oldu . Dü ; nya Bankası ' nın yardımı ile Duşanbe ' de yapılan iç ; me suyu arıtma tesisi kentin bü ; yü ; k bö ; lü ; mü ; ne temiz su ulaştırıyor .

Duşanbe ' de Dü ; nya Bankası ' nın yardımı ile halka iç ; me suyu sağlayacak yeni tesis yapıldı . Su şehir dışındaki yeni depolarda toplanıyor ve arıtma işleminde sonra evlere veriliyor . Artık Duşanbe ' nin yü ; zde 75 ' i iç ; me suyuna kavuştu . Başkent dışındaki bö ; lgeler ise halen iç ; me suyu problemi ile yü ; z yü ; ze .

Duşanbe ' de yaşayan Hurbi Safarova , eskiden suyu dö ; rdü ; ncü ; kattaki evine taşımak iç ; in torunlardan yardım aldığını ifade ediyor . Daha sonra suyu kaynatan Tacik kadın , onu torununun yemeğini yapmakta ve ç ; ocuklara vermekte tereddü ; t ederdi . Artık temiz iç ; me suyuna kavuşan Safarova , ' Eskiden suyu ç ; ocuklar vermeden ö ; nce kaynatırdır . Artık ç ; ocuklar suyu hiç ; bir endişemiz olmadan iç ; ebilir ' dedi .

Duşanbe ' de evlere verilen iç ; me suyu gü ; nde birkaç ; defa kontrol ediliyor . Duşanbe Su Tesisi yetkilisi Nasrullo Hayrulayev , ' Temiz su , temiz yaşam , temiz ev demektir ' diye benzetme yapıyor . Kentin temiz iç ; me suyu ile temin edilmesinde sonra su kaynaklı hastalıkların da azaldığı belirtiliyor . Karahumma artık Duşanbe ' de ç ; ok nadir gö ; rü ; lü ; yor . Bu hastalığın ö ; nlenmesi halkın bü ; yü ; k bir bö ; lü ; mü ; nü ; 15 yaş altında olan ü ; lkede ö ; nem taşıyor .

Duşanbeliler şehirde temiz iç ; me suyu bulunmaya dö ; nemi hatırlayarak , ç ; ektikleri sıkıntıları anlatıyorlar . Ç ; aros Mirzomahmudova , ' Eskinden su bulanıkken , ç ; ocuklara iç ; melerini izin vermiyorduk . Doktorlarda da evleri dolaşarak , insanları bu suyu iç ; memeleri konusunda uyarıyordu ' dedi . Başka bir Duşanbe vatandaşı Farmida Ismoilova ise , ' Su kaynaklı hastalıklar kentimizde ç ; ok yaygındı . Bugü ; n ise gö ; nü ; l rahatlığı ile suyu iç ; ebiliyoruz ' diye konuştu . Duşanbe yö ; netiminin bir sonraki projesi evlerine temiz su ulaşmayan kentin yü ; zde 25 ' li kesimine ulaştırmak . Bu daha ç ; ok ç ; alışma ve daha ç ; ok yatırım anlamına geliyor .