Ramazanda kilo almamak mümkün

Yaklaşan Ramazan Ayı'nda gün boyunca oruç tutarak aç kalanlar, akşam iftarda çok yedikleri için istemeden de olsa kilo alıyor. Uzmanlar, Ramazan'da kilo almadan bayramı karşılamanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Ramazanda kilo almamak mümkün
 

Ramazan ' ın başlaması ile birlikte bireylerin beslenme alışkanlıklarının değiştiğini sö ; yleyen Ö ; zel Bursa Hayat Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Nurdan Camcı , ' Ramazan Ayı ' nda oruç ; tutmaya bağlı olarak gü ; nlü ; k tü ; ketilen ö ; ğü ; n sayısı ve tü ; ketilen su miktarı azalmakta , ö ; ğü ; nlerde tü ; ketilen besin ç ; eşitlerinde değişiklikler meydana gelmektedir . Ramazan ayında beslenmemize dikkat ederek daha sağlıklı bir şekilde ve bulunduğumuz kiloyu koruyarak , en ö ; nemlisi de kilo kazanımı olmadan bayramı karşılayabiliriz ' dedi .

Ramazan ayında ö ; ğü ; n sayısının en az 4 tercihen 5 ( Sahur , İftar aç ; ılışı , İftar yemeği , Gece yatmadan ö ; nce iki ara ö ; ğü ; n olacak şekilde ) olacak şekilde planlanması gerektiğini aktaran Diyetisyen Nurdan Camcı , sahurda sadece su iç ; erek niyetlenmenin veya gece yatmadan ö ; nce yemek yemenin son derece zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı . Ramazan ayı boyunca , aç ; kalınan sü ; renin azalmasını sağlamak ve metabolizmanın hızını yavaşlatmak iç ; in mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Camcı , ' Bu ay iç ; erisinde vü ; cut aç ; lığa ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan gü ; nlü ; k enerjiyi dü ; şü ; rerek az yakmaya , dolayısı ile metabolizmamız yavaşlamaya başlar . Bu durumda normalde yediklerimizi azaltmamız gereklidir . Porsiyon miktarlarını fazla arttırmadan ve yediklerimizin iç ; eriğinde bulunan besin maddelerine ( yağ , karbonhidrat , protein , vitamin , mineral ) dikkat ederek ve en ö ; nemlisi de pişirme yö ; ntemlerinden sağlıklı olanları seç ; erek bir beslenme şekli oluşturmalıyız ' diye konuştu .

Yetişkin bir bireyin ortalama su ihtiyacının 2-2 . 5 litre arasında olduğunu hatırlatan Camcı , oruç ; tutarken vü ; cudun uzun sü ; re susuz kalacağı iç ; in , iftar ve sahur arasında bol su iç ; ilmeye ö ; zen gö ; stermelisi gerektiğini ifade etti . Nurdan Camcı , Yeterli ve dengeli beslenmenin ana prensiplerinden biri olan sebze ve meyve tü ; ketiminin ramazan ayında azalabileceğini , ancak vü ; cudun gereksinimi olan vitamin ve minerallerin karşılanabilmesi iç ; in gü ; nde en az 5 porsiyon sebze-meyve tü ; ketiminin sağlanması gerektiğinin altını ç ; izdi .

Camcı , Ramazan ayı sü ; resince ağırlık denetimine katkıda bulunmak iç ; in iftar sonrasında kısa yü ; rü ; yü ; şler yapmanın da metabolizma iç ; in faydalı olacağını ifade etti . ( CİHAN )