Hırka-i Şerif ütü kurbanı oldu

İstanbullular için bu Ramazan biraz hüzünlü geçecek. On binlerin ziyaret ettiği Hırka-i Şerif bu yıl ziyaret edilemeyecek!

Hırka-i Şerif ütü kurbanı oldu
 

On bir ayın sultanı Ramazan ' ın sembolü ; haline gelen Hırka-i Şerif bu yıl sergilenemeyecek . Hırkanın bakıma alındığını belirten yetkililer , kutsal emanetin yanlış ü ; tü ; yü ; zü ; nden yıprandığını kaydetti . Yedi yıldır muhafazayı ü ; stlenen kişinin ihmaline kurban giden Peygamber yadigâ ; rının bu sene cami avlusuna kurulan ekrandan halka gö ; sterileceği duyuruldu .

Her yıl Ramazan ayının ilk cuması , adının verildiği Fatih Hırka-i Şerif Camii ' nde dualarla ziyarete aç ; ılan Peygamber Efendimiz Hz . Muhammed ' e ( sas ) ait hırka , bu sene yanlış bakım sebebiyle sergilenemeyecek . Peygamber sevgisiyle yanan gö ; nü ; llerin hasretle ziyaretine koştuğu ' kutsal emanet ' , bu Ramazan cami avlusuna kurulan ekrandan halka gö ; sterilecek .

HER GÜ ; N Ü ; TÜ ; YAPTI , YIPRATTI

İddiaya gö ; re Hırka-i Şerif ' in bugü ; nkü ; ' emanetç ; isi ' olan ve Veysel Karani ' nin 57 ' nci kuşaktan torunu Gü ; lay Kö ; prü ; lü ; , 2002 yılında hırkanın bakımı iç ; in bir şahsı gö ; revlendirdi . Gö ; revlendirilen bu kişi , bakım konusunda uzman olmadığı iç ; in hırkaya her gü ; n ü ; tü ; yaparak ' kutsal emaneti ' yıprattı . Dolmabahç ; e Sarayı ' nda tarihî ; eserlerle ilgilendiğini sö ; yleyen bu şahsın , uyarıları dikkate almadan nişanlısı olarak tanıttığı bir bayanla gü ; nlerce hırkaya bakım yaptığı ö ; ğrenildi . Sö ; z konusu kişinin bakım sırasında hırkaya yanlış ü ; tü ; yaptığı ileri sü ; rü ; ldü ; . İşte bu bakımdan sonra hırkada ciddi yıpranmalar meydana geldi . Hırka parç ; aları bir bir dö ; kü ; lmeye başladı . Bu arada hırkanın hasar gö ; rmesi de yedi yıl boyunca kamuoyundan gizlendi . Cami cemaati ise bu olaya ' Hırka-i Şerif ' e suikast yapıldı ' şeklinde tepki gö ; sterdi .

Yıpranan hırka bir ay ö ; nce bakıma alındı . Ancak bakımın ü ; ç ; yıl devam edeceğinin sö ; ylenmesi ü ; zerine Hırka-i Şerif bu yıl ziyarete kapatıldı . Bakım iç ; in de Brezilya ' dan tarihî ; eserler uzmanı getirtildi . Brezilyalı uzmana Tü ; rk uzmanlar da eşlik ediyor . İstanbul İl Mü ; ftü ; sü ; Prof . Dr . Mustafa Ç ; ağrıcı ' nın geç ; tiğimiz gü ; nlerde beraberindeki heyetle Hırka-i Şerif Camii ' ne gelerek bakımı devam eden hırkanın daha ç ; ok zarar gö ; rmemesi iç ; in bu ay sergilenmemesi kararı verdiği ifade edildi . Mü ; ftü ; lü ; k yetkilileri ise konuya ilişkin sorulara cevap vermekten kaç ; ındı .