İmralı'dan 'yol haritası' geldi

İmralı mahkûmu Öcalan, avukatlarına, “Federasyon deseler bunu kabul etmem. Benim çözüm modelim şudur: Devlet olacak, diğer tarafta da demokratik Kürt ulusu olacak. Kürtler devletin varlığını tanıyacak, kabul edecek. Devlet de Kürtlerin demokratik ulus olma hakkını kabul edecek” dedi

İmralı'dan 'yol haritası' geldi
 

Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; ne ilişkin yol haritasını aç ; ıklamaya hazırlanan terö ; rist başı Abdullah Ö ; calan , avukatlarıyla yaptığı son gö ; rü ; şmede , bu konuya ilişkin ipuç ; ları verdi . Mustafa Kemal ' in cumhuriyeti kurması kadar ö ; nemli bir dö ; neme girildiğini savunan Ö ; calan , &ldquo ; Herkes , her şey tepeden tırnağa değişmek durumunda . 1920 ' lerde başlanan işi şimdi tamamlayacağız&rdquo ; dedi .
Ö ; calan , &ldquo ; Kü ; rtler demokratik bir ulus olarak varlık kazanacak . Kendi sporunu , eğitimini , dini ö ; rgü ; tlenmelerini , meclisini , belediyelerini yapabilirse kendisi yapacak&rdquo ; diye konuştu .
Ö ; calan , bö ; lgelerindeki ihtilafları ç ; ö ; zmesi iç ; in &ldquo ; ö ; z savunma gü ; cü ; &rdquo ; de iç ; eren bir model gü ; ndeme getirdi . Kuzey Irak ' taki bir federatif yapıyı kendi modeline uygun bulmayan Ö ; calan , ABD ' nin PKK ' yı silahsızlandırmak istediğine vurgu yaparken , &ldquo ; Bizimle anlaşacak&rdquo ; dedi .
Ö ; calan ' ın cuma gü ; nü ; İmralı adasında avukatlarına yaptığı aç ; ıklamalar , PKK ' ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı ' nın internet sitesinde dü ; n yayınlandı . Ö ; calan ' ın avukatlarınca da doğrulanan bu gö ; rü ; şler , ö ; zetle şö ; yle :
TEOKRATİK DÜ ; ZENDE VARDI : Sorumluluğu sadece benim ü ; zerime atarak bu işler yü ; rü ; mez . &ldquo ; Bir yerlerde hazırlansın , ben de emre uyayım&rdquo ; demekle olmaz . Bir yerden ısmarlama ç ; ö ; zü ; mler beklemek ç ; ö ; zü ; me gö ; tü ; rmez . Bu tip ç ; ö ; zü ; m mantığı eskiden teokratik dü ; zenlerde hâ ; kimdi .
1920 ' DE BAŞLANAN İŞ TAMAMLANACAK : Yeni bir sü ; reç ; başladı . Bu yeni , farklı bir dö ; nem . Mustafa Kemal ' in cumhuriyeti kurması kadar ö ; nemlidir bu sü ; reç ; . Demokratik bir toplum inşa edilecek bu dö ; nemde .
Ben cumhuriyetin kazanımlarını gö ; z ardı etmiyorum , ama cumhuriyet şimdi demokratikleşecek , tü ; m olumlu yanları , kazanımları yeni dö ; neme taşırılacak . Geç ; oldu ama iyi olacak . 1920 ' lerde başlanan işi şimdi tamamlayacağız .
DTP SÜ ; RECİ İYİ ANLAMALI : Herkes bu yeni sü ; reci , dö ; nemi iyi anlamalıdır . DTP de derinlemesine anlamalıdır . DTP bu yeni dö ; nemi anlamazsa , derinlemesine anlamazsa aşılır . MHP ve CHP , bu sü ; recin ö ; nü ; nde engel olmamalıdır . Engel olmaya devam ederlerse altı aya kalmaz biterler .
AKP de fazla bekleyemez . Yeni yılı bile bekleyemezler . Bir iki ay sonra AKP ' nin gerç ; ek niyeti , gidebileceği yer belli olur . Samimi olup olmadıkları netleşir .
ABD BİZİMLE UZLAŞMAK ZORUNDA : Amerika ve diğer siyasi gü ; ç ; ler , yeni bir tarzla Ortadoğu ' da politika yü ; rü ; tecek . Bu sü ; reç ; te PKK ' nın da olmasını istemiyor , ancak bunu zorla , silahla bitiremeyeceğini anlamış durumda . PKK ' yı da silahsızlandırmak istiyor , ama bizimle de uzlaşmak zorunda . Bir uzlaşma doğacak . Bu , İngiltere ve Amerika ' nın iki yü ; z yıllık politikalarının bizi de dikkate alacak uzlaşması olacak .
IRAK ' TAKİ GİBİ FEDERASYONA KARŞI : Eskiden devlet kurarsak her şey hallolunur diye dü ; şü ; nü ; yordum . Sonra devletin ç ; ö ; zü ; m değil , sorunun kaynağı olduğu dü ; şü ; ncesine vardım . Devletin varlığı sorunu ç ; ö ; zmü ; yor , daha da derinleştiriyor . Bu nedenle ben ç ; ö ; zü ; mü ; devlette gö ; rmü ; yorum . Bana , Amerika ' nın Barzani ' ye verdiği gibi bir federasyon deseler bunu kabul etmem . Benim ç ; ö ; zü ; mü ; m bunu aşıyor . Avrupa modeli benimkine biraz yakındı , ama Avrupa ' dan da daha gelişkindir , Avrupa modeli tam demokratik değil .