Sümela Manastırı'nda ayin gerginliği

Yunanlı ve Rus turistlerin Meryem Ana Yortusu kutlamaları kapsamında Sümela Manastırı'nda ayin yapmak istemesi gerginliğe neden oldu.

 

Aralarında Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili İvan Savvidis ' in de bulunduğu yü ; zlerce kişilik Yunan ve Rus kafile , Sü ; mela Manastırı ' nı gezmek ve ayin yapmak iç ; in sabah saatlerinde Trabzon ' a geldi . Kafile daha sonra otobü ; slerle Maç ; ka ilç ; esi Altındere Vadisi ' ndeki Sü ; mela Manastırı ' na gitti .
Din adamları nezaretinde manastır iç ; erisinde ayin yapmak isteyen grup , Trabzon Mü ; zeler Mü ; dü ; rü ; Nilgü ; n Yılmazer ' in tepkisi ile karşılaştı . Yılmazer , ' Tü ; rkiye Cumhuriyeti yasalarına gö ; re burada ayin yapamazsınız ' diyerek , Rus Milletvekili İvan Savidis ' in yaktığı mumu sö ; ndü ; rdü ; .
Mumun sö ; ndü ; rü ; lmesi ü ; zerine , Psomyadis ve Rus Milletvekili Savidis duruma tepki gö ; sterdi . Grup ve Yılmazer arasında yaşanan gerginlik , gö ; revliler tarafından yatıştırıldı .
Grup ü ; yeleri , uyarılara rağmen manastırın ç ; evresinde değişik yerlerine karanfiller ile yaktıkları mumları bırakmaya devam etti . Bırakılan mumları ise gü ; venlik elemanları suyla sü ; ndü ; rü ; p , topladı .
Kemenç ; e ve davul eşliğinde horonlar oynayan kafile , daha sonra Sü ; mela Manastırı ' ndan ayrıldı .