TUBİTAK’tan müthiş buluş

TÜBİTAK, kimyasal silahların etkisini tehlikesiz hale getiren yüksek temizleme gücüne sahip malzeme geliştirdi.

TUBİTAK’tan müthiş buluş
 

' T-1 ' adlı ç ; ok sayıda mikro kanaldan oluşan malzeme , gü ; ç ; lü ; emiş gü ; cü ; sayesinde sıvı kimyasalları cilt , silah , elbise , teç ; hizat , araç ; , arazi ya da binalardan hızla emerek iç ; yapısına hapsediyor ve yapısını bozduğu kimyasalların tehlikeli etkilerini yok ediyor . Malzeme , Tü ; rkiye ' de ç ; ok miktarda hammaddesi bulunan silikat esaslı seramik malzemelerden yapıldığı iç ; in ü ; retimde ve maliyette bü ; yü ; k avantajlar getiriyor .
TÜ ; BİTAK Marmara Araştırma Merkezi ( MAM ) Malzeme Enstitü ; sü ; Mü ; dü ; rü ; Doç ; . Dr . Tarık Baykara , AA muhabirine TÜ ; BİTAK ' ta yapımı tamamlanan ' kimyasal gazın emilerek temizlenmesi ' ( absorblayıcı dekontaminasyon ) ç ; alışmaları hakkında bilgi verdi .
Baykara , gü ; nü ; mü ; z silahlanma faaliyetlerindeki tespit edilen en ö ; nemli gelişmenin ' kitle imha silahları ' olarak tanımlanan ve geniş kitlelerin imhasını hedefleyen nü ; kleer , kimyasal ve biyolojik silahlar ile bunların uzun mesafelere taşınmasını sağlayan balistik fü ; zeler ü ; zerine yoğunlaştığını anlattı .
Uluslararası sö ; zleşmelerle yasaklanmış olmasına rağmen , ü ; lkelerin bu tü ; r silahları ü ; retme , depolama imkan ve kabiliyetlerini geliştirme ç ; abalarının sü ; rdü ; ğü ; nü ; dile getiren Baykara , bunun da diğer ü ; lkeler gibi Tü ; rkiye iç ; in potansiyel bir tehdit oluşturduğunu sö ; yledi .
' Kimyasal ' , ' biyolojik ' , ' reaktif ' ve ' nü ; kleer ' olarak da tanımlanan bu silahların , canlıları ö ; ldü ; rme , ağır yaralayarak saf dışı bırakma ve fonksiyonlarını bozma yoluyla etkisiz hale getirme amacıyla askeri ya da terö ; rist faaliyetlerde kullanılan toksik ajanlar olduğunu anlatan Baykara , bu silahların ç ; evreye son derece tehlikeli maddeler yayarak canlılara , malzeme , araç ; -gereç ; ve araziye , bina ya da tesislere bulaştığını , onları tehlikeli boyutta kirleterek hastalık ve ö ; lü ; me yol aç ; tığını ifade etti .
KİMYASAL SAVAŞ NEDİR?
Baykara , kimyasal silahların yapımının kolay ve ucuz olmasının yanında tesirlerinin ç ; ok ç ; eşitli olduğunu , nü ; kleer veya termonü ; kleer silahların tesir altına alabildiği bö ; lgeden ç ; ok daha geniş sahaları kaplayabildiğini belirterek bu ö ; zelliklerinin bu tü ; r silahların en ö ; nemli tercih nedenlerinden olduğunu belirtti .
Bu silahlardan etkilenme tehlikesi olanları ve etkilenenleri tehlikeden uzaklaştırmak iç ; in kirlenmenin temizlenmesi işlemine ' zehiri temizleme ' ( dekontaminasyon ) adı verildiğini aktaran Baykara , temizlemenin ' fiziki ajanı ortamdan uzaklaştırmak ' ve ' kimyasal ajanın yapısını bozup tehlikesiz hale getirmek ' olmak ü ; zere iki yö ; ntemle uygulandığını kaydetti .
Kimyasal savaşın ö ; ldü ; rü ; cü ; , yaralayıcı ve tahriş edici etkiler gö ; steren , sis ve yangın meydana getiren , bitki ve metallere etkili olan katı , sıvı , gaz veya aerosol halindeki maddeler ile yapılan bir savaş olduğunu anlatan Baykara , kimyasal savaşın genel rumuzunun da ( C ) ile gö ; sterildiğini dile getirdi .
Ö ; ZEL MALZEMELERDEN YÜ ; KSEK EMİCİ Ö ; ZELLİK
Doç ; . Dr . Tarık Baykara , TÜ ; BİTAK ' ta bir sü ; re ö ; nce tamamladıkları ç ; alışmalarla kimyasal silah saldırılarına karşı hazırlıklı olmak iç ; in kimyasalı emecek ( absorbe edecek ) , etkisini azaltacak ve bertaraf edecek etken maddeler geliştirdiklerini bildirdi .
TÜ ; BİTAK MAM Malzeme Enstitü ; sü ; ' nde yapımı tamamlanan ç ; alışmada , tü ; mü ; yerli hammaddelerden seç ; ilen gö ; zenekli yapıdaki silikat esaslı ç ; eşitli seramik hammaddelerinin emici ö ; zelliklerinden faydalanıldığını anlatan Baykara , bunlar yardımıyla ç ; eşitli kimyasal gazları emecek tozlar geliştirdiklerini belirtti .
' ' T-1 ' ' temizleme tozu olarak isimlendirilen malzeme ile kimyasal silaha karşı gerekli ö ; nlemlerin alınmış olacağını belirten Baykara , ' ' Ç ; alışmamızda ç ; eşitli sıvı kimyasal maddeleri temizleme amacıyla seramik esaslı T-1 temizleme tozunun kullanıma uygun şartlarda hazırlanmasını esas aldık . Bu temizleyici malzemelerin ç ; eşitli ebatlarda ü ; retilmesi de kullanım kolaylığı sağladı ' ' dedi .
YÜ ; KSEK KORUMA SAĞLANDI
Geliştirilen ü ; rü ; nü ; n herhangi bir saldırı esnasında zehirli endü ; striyel maddelerle kirlenmiş personelin , silah , elbise , teç ; hizat , araç ; , arazi ya da binanın temizlenmesini sağlayacağını anlatan Baykara , şunları sö ; yledi :
' ' Ü ; retilen temizleme tozunun yü ; ksek emiş gü ; cü ; ; taşıma , depolama , pü ; skü ; rtü ; lebilme ve paketlenebilmeye uygunluk , uzun sü ; reli depolama imkanı ; sağlığa zararlı olmama ve temizleme ö ; zelliğine sahip olduğu elde edilen başarılı sonuç ; lardan anlaşılmaktadır .
Kimyasal silahı absorbe edecek , etkisini azaltacak ve bertaraf edecek etken maddelerin stokta her zaman iç ; in bulunması gerekliliği , bu ü ; rü ; nle askeri ve sivil savunma birimlerinin kimyasal silaha karşı ö ; nlem alma gerekliliğinin sağlanmasında ö ; nemli bir adım atılmış olmaktadır . ' '
MALZEME NELERDEN OLUŞUYOR?
' T-1 ' temizleme tozunun geliştirilmesinde hammadde olarak Tü ; rkiye ' nin ç ; eşitli yö ; relerinde ç ; ok miktarda bulunan silikat esaslı malzemelerin kullanıldığını anlatan Baykara , ' ' Bu ç ; alışma ile ü ; lkemiz doğal kaynakları kullanılarak kimyasal silahlara karşı son derece etkin bir temizleme tozu geliştirildi ve prototip olarak ü ; retildi . Yapılan test ve deneyler son derece olumlu sonuç ; lar verdi ve kimyasal silaha maruz kalma durumunda olan ü ; lkemizin savunmasında ö ; nemli kazanımlar sağlandı ' ' diye konuştu .
Baykara , ' kit ' olarak hazırlanan ü ; rü ; nü ; n insan vü ; cudunun maruz kaldığı sıvı kimyasal silahlara karşı temizleme yaptığını ; ' plastik kutu ' şeklinde hazırlanan ü ; rü ; nü ; n ise geniş cilt temasında sıvı kimyasal gazı absorbe ettiğini ; ' basınç ; lı tü ; p ' ü ; rü ; nü ; n de mü ; himmat , araç ; veya arazi gibi geniş yü ; zeylere temas eden sıvı kimyasal gazı emdiğini ettiğini bildirdi .
Doç ; . Dr . Tarık Baykara , sö ; z konusu temizleme tozunun ü ; stü ; n emiş gü ; cü ; nü ; n aynı zamanda zehirli gazlara karşı da etkin olacağının kavramsal olarak gö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; de belirterek , ancak bu alandaki deneysel ç ; alışmaların ç ; eşitli zorluklar iç ; erdiğinden gerekli testlerin yapılması gerektiğini kaydetti .
Baykara , TÜ ; BİTAK MAM Malzeme Enstitü ; sü ; ' T-1 ' temizleme tozunu ü ; retmek isteyen sanayicilerle işbirliğine ve desteğe hazır olduklarını sö ; zlerine ekledi .