İran da Nabucco’da yer almalı

Enerjide kilit ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye, Rus gazına alternatif olması planlanan Nabucco Projesi’nde İran’ın da yer almasını istiyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız: İran hatta doğalgaz vermeli

İran da Nabucco’da yer almalı
 

Tü ; rkiye ' nin enerji geç ; işinde stratejik oyuncu olma talebi , ABD ' nin desteklediği Nabucco projesinde İran ve Rusya ' ya karşı satranç ; politikası izlemesine neden oldu . ABD ' nin sıcak bakmamasına karşın İran ' ın da Nabucco hattına gaz vermesini isteyen Tü ; rkiye , Rusya ' yı ise karşısına tam olarak almak istemiyor . Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , hatta İran ' ın doğalgaz vermesinden yana olduğu mesajı vererek , &ldquo ; İran , gazı ç ; ıkartıp piyasaya arz ettiğine gö ; re hatta katılmaması iç ; in bir sebep gö ; rü ; nmü ; yor&rdquo ; dedi . Yıldız , Rusya ' nın Nabucco ' ya karşı tavrı iç ; in de , &ldquo ; Her ü ; lke her projede yer alacak gibi bir kural yok&rdquo ; diye konuştu .

KONUMUMUZ GÜ ; Ç ; LENDİ
Yıldız , Tü ; rkiye ' nin enerji diplomasisi alanında yü ; rü ; ttü ; ğü ; ç ; alışmaları paylaştı . Tü ; rkiye ' nin jeo stratejik konumunun ü ; lke ü ; zerinden geç ; ecek boru hatlarıyla ç ; ok kuvvetlendiğini vurgulayan Yıldız ; Bakü ; -Tiflis-Ceyhan hattına , Tiflis-Erzurum projesine , Mavi Akım ' a ve Nabucco ' ya vurgu yaptı . Mavi Akım hattının genişletilmesinin ö ; nemli bir hamle olacağını belirten Yıldız , Rusya Başbakanı Vladimir Putin ' in Tü ; rkiye ziyaretinin de ö ; nemli bir mesaj olduğunu sö ; yledi .

Her ü ; lke her projede yer alacak diye bir şey yok

YIldIz ; Putin ' in , Nabucco projesine karşı ’Gü ; ney Akım’ hattı ile Avrupa ' ya doğrudan doğalgaz akıtmayı planlaması konusunda ise yorum yapmadı . Rusya ' nın Nabucco hattına gaz vermek istememesi konusunda dengeli bir ü ; slup kullanan Yıldız , &ldquo ; Her ü ; lke her projede yer alacak gibi bir durum yok . Her ü ; lke , her projeden aynı derecede istifa etmek zorunda da değil . O yü ; zden bunları birbirine karıştırmamak lazım . Rusya , yarın kendi stratejisi doğrultusunda Nabucco ' ya gaz verebilir . Kendileri şu an itibarıyla diğer projeyle ilgilendiklerini sö ; ylediler . Ama bunlar ileride değişebilir&rdquo ; diye konuştu .

AMERİKA PEK SICAK BAKMIYOR

Bakan Yıldız , ABD ' nin Nabucco ' ya İran ' ın doğalgaz vermesine sıcak bakmadığı yorumlarına karşılık ise kendisinin bu gö ; rü ; şte olmadığı mesajını verdi . Gaz kaynağı olan ü ; lkelerin bunu tü ; ketim noktalarına taşıma isteklerinin normal olduğunu sö ; yleyen Yıldız , &ldquo ; Tü ; ketici ü ; lkelerin bu talepleri ne kadar doğru ise gaz arzında bulunan ü ; lkelerin talepleri de o denli doğru . İran , gazı ç ; ıkartıp piyasaya arz ettiğinde katılmaması iç ; in bir sebep gö ; rü ; nmü ; yor&rdquo ; yorumunu yaptı .