Köyler planlanacak

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi ile Özel Çevre Koruma Bölgelinde yüzlerce yapının yıkımla karşı karşıya kalmasına tepki gösteren İl Genel Meclisi CHP Gurubu, sorunun çözümü için, imar planı olmayan köy yerleşik alanlarının plana kavuşabilmesi için İl Özel İdaresi 2010 Yılı Bütçesi'nde ciddi bir kaynak oluşturuldu.

Bütçede toplam 1 milyon 600 bin TL olarak ayrılan kaynak, imar planı yapımı için 840 bin TL Köy Yerleşik Alanı belirlenmesi için 15 bin TL 18 Maddesi uygulaması için 150 bin TL Ortaca Köyleri için 390 bin TL, Marmaris köyleri için de 200 bin TL şeklinde paylaştırıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın genelgesi sonucu, yıkımla karşı karşıya olan yapıların büyük bölümünün Özel Çevre Koruma Bölgeleri içinde kalan Ortaca ve Marmaris köylerinde bulunduğunu belirten CHP’li Marmaris İl Genel Meclisi Üyesi Dursun Kaplan, “Biz söz konusu yerlerdeki yıkımlara karşıyız. Özel Çevre Koruma Bölgeleri ilan edileli neredeyse 20 yıl olmuş, ama köy yerleşik alanlarının imar planlarını yapması gereken Özel Çevre Koruma Kurumu bu görevini bu güne kadar yerine getirmemiş. Köylerde nüfus yerinde saymıyor.

İnsanlar çocuklarını evlendirmek istiyor. Köylerde evi olmayana kız vermezler. Vatandaş ne yapsın, çocuğunu evlendirmek için tarlasının köşesine bir ev yapmış. Şimdi bu evleri yıkın diyorlar. Kabahat kimin, köylünün mü, planı bu güne kadar yapmayanların mı? Bu sorunun köklü çözümü için bütçede ciddi bir kaynak ayırdık. Eğer bu önceki meclislerde yapılsaydı, bu yıkım rezaleti ile karşı karşıya kalmazdık” dedi.