AB'den bir iyi bir kötü haber

Türkiye'nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açma yükümlülüğünü yerine getirip getirmediği gelecek yıl yeniden gözden geçirilecek. Rumlar'a da müzakere sürecini durma noktasına getirecek bir söz verildi.

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye bir iyi bir de kötü haber...

Perşembe günü başlayacak Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye ile müzakere sürecinin gözden geçirilmesine ilişkin bir tarih verilmesi gündeme gelmeyeceği, Rum kesiminin bu yöndeki girişiminin başarılı olmadığı belirtidli.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açma yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğinin gelecek yıl yeniden değerlendirilmesine karar verdi.

Ancak Rumlar, müzakere sürecini durma noktasına getirecek bir karar aldırmayı başardı. 5 müktesebat başlığının müzakere gündemine getirilmemesi konusunda söz alındı. Bu başlıklar, işçilerin serbest dolaşımı, trans Avrupa ağı, bölgesel politikalar, yargı ve temel haklar ile ortak güvenlik ve dış politika.

Ek protokolün hayata geçmemesi nedeniyle askıya alınan 8 müktesebat başlığının yanı sıra Fransa da, Türkiye'nin üyeliğini onaylacak 5 başlığı daha müzakere masasına getirmemek için direniyor.

Böylece toplam 18 başlık askıya alınmış durumda. Türkiye halen 11 başlığı müzakere ederken, geriye açılabilecek 4 başlık bulunuyor. Bunlar çevre, eğitim-kültür, sosyal politikalar ve enerji. Çevre müktesebatının da 21 Aralık’ta açılması bekleniyor.

Kararın olumsuz olmadığı görüşünü dile getiren Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Egemen Bağış, "Hoşnut olmadığımız bazı unsurlar yer almakla birlikte, karar Türkiye'nin katılım hedefini teyid ediyor" ifadesini kullandı.

Bağış ayrıca, “Rum Kesimi gemi tarifeleri ile uğraşmak yerine, muhatabı olan Mehmet Ali Talat ile çözüm yolunda çaba harcamalı" dedi.