Köylere sağlıklı su çalışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 37 köydeki eskimiş ve tesisatları çürümüş su depolarını yenilemek için 1 milyon TL'lik yatırım yaptı. 2010 yılında 66 köyün daha su deposu onarılacak.

Döşediği kilometrelerce içme suyu şebekesi ile çevre yerleşimleri sağlıklı içme suyu şebekesine kavuşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle köylerde tesisatı çürüyen ve kaçaklara neden olan su depolarına da el attı. Yenilenmesi gereken depolar yenilenirken bakımsız olanlar da oranımdan geçirildi. Bu çerçevede 2004-2009 yılları arasında 1 milyon 80 bin TL’lik yatırımla Menderes, Menemen, Bayındır, Aliağa, Torbalı ve Kemalpaşa’nın pek çok köyü sağlıklı suya kavuştu. 5 yeni su deposu yapılırken 32 su deposunda da bakım-onarım, enerji temini ve tel çit çalışmaları gerçekleştirildi.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2010 yılında merkezde 27, Urla’da 22 ve Kemalpaşa bölgesinde 17 olmak üzere toplam 66 su deposunun bakım ve onarımının daha yapılacağını belirtti.

İZSU Genel Müdürlüğü son olarak, Eğridere Köyü’nün üst bölümünde oturan ve basınç yetersiz olduğu için su alamayan vatandaşlara kesintisiz su vermek için su deposu yapımına başladı. 2 ayda bitecek çalışmalar kapsamında 250 metrelilik iletim hattı da yapılacak. Su deposu yaklaşık 62 bin TL’ye mal olacak.
İZSU ekipleri, bakım-onarım çalışmaları kapsamında depo çatlaklarını onarıp su yalıtımını yapıyor. Sıva, boya, badana işleri gerçekleştirilirken çürüyen içme suyu boruları, vanalar, kapı ve pencereler de yenileniyor. Depo haznesini güneşten korumak ve suyun ısınmasını önlemek amacıyla toprak dolgu yapılıyor. Depo içindeki suyla temas eden çürüyen merdivenler krom merdivenlerle değiştirilerek yenileniyor, manevra odaları sıvanarak boyanıyor. Enerji temini yapılarak ihtiyacı olan depoların etrafına da koruma çiti döşeniyor. Bazı bölgelerde ise yeni depo yapılıyor.

Proje kapsamında Bayındır Eskiçıplak Köyü, Aliağa Çıtak Köyü, Menemen Görece Köyü, Foça Gerenköy ve Bornova Eğridere Köyü’ne yeni su depoları yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Bayraklı, Gümüşpala T-4, Koyundere, Yamanlar, Bornova Çiçekli Köyü, Aliağa Helvacı, Bayındır Furunlu, Menderes Çamönü Köyü, Menderes Tekeli Köyü, Menderes Yeniköy, Torbalı Helvacı Köyü, Urla Kuşçular Köyü, Menemen Emiralem Köyü, Menemen Yanıkköy, Yenişehir ve Bayındır Çırpı Hasköy Mahallesi depolarını da baştan aşağı onarımdan geçirdi.

Kemalpaşa Bağyurdu, Torbalı Dağkızılca, Çiğli T82, Aliağa Yaka Köyü 1, 2,3 Nolu Su Depoları, Kayadibi ve Eğridere Köyleri 1-2 Nolu Su Depoları ve Aliağa Helvacı deposunun enerji temini gerçekleştirildi.

Kemalpaşa Yukarıkızılca, Karabağlar P-39, Çiğli T 48, Çiğli T-50, Bornova T -76, Bornova T-77, Bornova T-78 ve depolarına ise koruma çiti ve tel çit yapıldı.