ABD Savunma Bakanı Afganistan'a gitti

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, bugün Afganistan'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanı Afganistan'a gitti
Ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşen Gates, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, birliklerin güvenlik sağlanana kadar Afganistan'da kalmaya devam edeceğini söyledi.
Gates, Afgan güçlerinin ülkenin güvenliğini sağlayacak kapasiteye gelene kadar Afgan güçlerinin yanında mücadele edeceklerini ifade etti. Afgan güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ve militanlarla mücadele için daha fazla asker ile polise ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Gates, ABD'nin taahhütlerini yerine getireceğini ifade etti.
Taliban'la yapılan savaşta Afgan askerlerinin daha güçlü ve polis teşkilatının ise yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen ABD Savunma Bakanı Gates, Afgan güvenlik güçlerinin sorumluluğu devralmasının zaman alacağını vurguladı. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise, Afganistan'a yardımların halen gerekli olduğunu belirterek, Afgan güvenlik güçlerinin maliyetini 15 yıldan önce karşılayamayacaklarını söyledi.
Yolsuzlukla mücadele taahhüdünü de yineleyen Karzai, ülkesinin polis güçlerine ve gelişen ordusuna maaşlarını ödemek için mali yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in ABD Başkanı Barack Obama'nın 30 bin ilave kuvvet göndereceğini açıklamasından sonra Kabil'i ziyaret eden ilk ABD'li yetkili olduğu kaydedildi.